500.000 de lei pentru asfaltarea străzilor din Gănești Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 256 Vizualizări

500.000 de lei pentru asfaltarea străzilor din Gănești

primar ganesti

Comuna Gănești își schimbă fața de la un an la altul, dar anul 2014, parcă le-a întrecut pe toți ceilalți, a fost unul foarte bogat şi variat din perspectiva socială, culturală şi administrativă a dezvoltării comunităţii, prin activităţile demarate cu succes şi duse la bun sfârşit. Activitățile primarului Balog  Elemer au vizat asfaltarea pe strada Mică, în satul Găneşti, dar şi activităţi de canalizare, finalizarea Strategiei de Dezvoltare Locală a comunei, succesul Zilelor Culturii şi a Vinului în parteneriat cu Butoiul Sasului şi DWK. Din spusele lui, el a dorit să fie primarul tuturor, indiferent de naţionalitate, religie, sex sau convingeri politice, fiind dispus permanent să răspundă prezent la orice îndatorire obştească, astfel încât la sfârşitul mandatului să poată sta cu fruntea sus în faţa oricărui cetăţean din comună sau faţă de orice alt colaborator.

” La ora asta, patru echipe de muncitori lucrează pentru finalizarea lucrărilor de canalizare, pentru  că dorim finalizarea conductei principale până la sfârșitul anului, iar anul următor racordarea cetățenilor la sistemul principal” a declarat primarul. Anul trecut au început lucrările de modernizare și asfaltare pe strada Mică, pe o lungime de 2,05 km, lucrarea fiind realizată în proporţie de 70%. Firma care a câştigat licitaţia este SC Florea Grup SRL din Alba Iulia. Valoarea contractului încheiat cu firma respectivă este de 948.000 RON plus TVA: 227.520 RON. Această investiţie se realizează din resurse proprii.

ganesti 3

”Am câștigat un proiect finanțat prin fonduri europene nerambursabile prin Programul de Dezvoltare Rurală European prin LEADER, prin care vom reuși asfaltarea a două străzi, cu suma de 538.000 de lei, din care 168.000 de lei este finanțare din bugetul primăriei, restul din fonduri europene. Lucrările au început chiar astăzi, vineri, 14 august, și se vor realiza pe o lungime de 700 de metri” a declarat primarul din Gănești, Balog  Elemer.

Necesitatea și oportunitatea investiției este esențială pentru comunitatea locală, atât pentru creșterea calității vieții, cât și pentru asigurarea circulației mijloacelor dc transport pe raza comunei în condiții cât mai bune de trafic.

”Sperăm să nu se schimbe vremea, să nu ne încurce și să reușim să respectăm calendarul lucrărilor. Suntem 4 muncitori, deocamdată mai așteptăm să vină utilaje, este prima zi de lucru în care facem planul și ne organizăm” a declarat Dan Emil, șef de lucrări, S.C. Florea Grup SRL din Alba Iulia.

Topirea zăpezii şi ploile constante provocau tot timpul nemulțumiri oamenilor.

Emeric Imre Keszeg locuiește pe această stradă din anul 1976 și e mândru de condițiile pe care le va avea de-acum încolo, până la bătrânețe. ”Este un lucru foarte bun, din anul 1976 locuiesc în această casă, pe această stradă care a fost mereu plină de noroi când ploua. Ne bucurăm și așteptăm să fie gata cât mai repede”.

ganesti masina

Începând de anul acesta, din luna iunie, școlarii beneficiază de un microbuz școlar primit din partea guvernului. De şcoala centrală din Gănești, „Fogarasi Sámuel”, aparţin şcolile din localităţile Seuca, Păucişoara și satele limitropfe unde educaţia se desfăşoară la nivel de grădiniţă şi şcoală elementară.

În ultimii 2-3 ani au fost reabilitate toate şcolile de pe raza comunei. Astfel, şcoala generală şi grădiniţa Găneşti au fost reabilitate termic, cu uşi de intrare şi geamuri de tip termopan, izolare acoperiş şi pereţi exterior, şi au fost zugrăvite pe exterior, primind o înfăţişare nouă, mai veselă.
La sfârșitul anului 2011 la Școala Primară Seuca a fost amenajat un spațiu de joacă modern, realizat în cadrul programului Spații verzi. În toamna anului 2012, la începutul anului școlar 2012-2013, parcuri de joacă moderne au fost date în folosință și la grădinițele din satele Gănești și Păucișoara.
La nivel de comună, în cele 3 şcoli, îşi desfăşoară studiile aproximativ 250 de elevi, dintre care 55% frecventează cursurile la secţia cu predare în limba maghiară, iar 45% la secţia cu predare în limba română.
Tot la nivel de comună există în jur de 130 de preşcolari.

jjj

Existenţa unui Centru de Documentare şi Informare modern, a unui teren de sport cu gazon artificial şi nocturnă, precum şi a unei săli de sport, care asigură locuitorilor satului şi îndeosebi tineretului petrecerea timpului într-un mod plăcut, este rezultatul unor finanţări obţinute prin intermediul proiectelor de finanţare întocmite.

Iluminat stradal cu becuri LED

În atenția primarului stă și modernizarea iluminatului stradal cu becuri LED,  dar și încheierea lucrărilor la contrucția unei Capele pentru enoriași, indiferent de religie, ce se dorește a fi finalizată până la sfârșitul acestui an. Primarul s-a străduit să gestioneze cu maximă responsabilitate resursele de care dispune și să facă tot posibilul pentru a atrage atât investitori în zonă, cât și fonduri extrabugetare  de câte ori este posibil, prin proiecte și sponsorizări. ” Am inițiativa a trei proiecte, studii de fezabilitate ce vizează asfaltarea unor porțiuni de pe străzile secundare Gănești- Seuca- Păucișoara, construirea a trei clase și modernizarea interioară a școlii generale „Fogarasi Sámuel”, iar al treilea reabilitarea și modernizarea grădiniței cu program prelungit din Gănești, cu sală de mese, de joacă, de ședințe, în stil modern” a mai adăugat primarul Balog  Elemer.

Buget rectificat

În domeniul fondului funciar s-au depus eforturi foarte mari pentru inventarierea tuturor terenurilor agricole și neagricole de pe raza comunei, s-au întocmit planurile parcelare pentru o foarte mare parte din parcelele agricole comunale, reuşindu-se încadrarea în termenul prevăzut de lege, finalizând la termen o lucrare deosebit de grea, dar totodată foarte importantă, avizată şi recepţionată de OCPI Mureş în luna noiembrie 2014.

La începutul anului, la bugetul Primăriei din Gănești a intrat o sumă cu un milion de lei mai mică comparativ cu cea de anul trecut, dar la rectificarea bugetului pe trimestrul III, i-au mai fost alocați 613.000 de lei de la Ministerul Finanțelor Publice și 100.000 de lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.  În toate activitățile sale, primarul a fost ajutat de funcţionarii aparatului de specialitate, personalul contractual din cadrul instituţiei pe care o conduce precum şi cu sprijinul şi aportul membrilor Consiliului Local Găneşti.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE