Home / Social / Al Di Meola ” Creațiile mele trec prin minte și vorbesc sufletului”

Al Di Meola ” Creațiile mele trec prin minte și vorbesc sufletului”

Distribuie

DSC_2737

Unul dintre cei mai renumiți chitariști de jazz ai lumii, Al Di Meola, a făcut spectacol în Târgu Mures, la cea de-a X-a ediție a Festivalului Internaţional de Chitară Clasică Harmonia Cordis de la Târgu Mureş, desfășurat în perioada 10-15 august. Mulți dintre spectatori și-au văzut visul împlinit, acela de a-l vedea pe chitarist în carne si oase și au ieșit din cotidian, inerție și tipar, lăsându-și sufletul liber și mintea goală de orice probleme.

 

Pe o scenă amenajată în aer liber în Piața Teatrului, de patru ori câștigătorul premiului pentru cel mai bun chitarist de jazz, artistul a cucerit publicul încă de la primul contact vizual prin faptul că zâmbea mai mereu, și de la primele acorduri de chitară prin faptul că vibrau viață, amestecând jazz, pop și rock, într-un cocktail pe gustul fiecărui iubitor de muzică.

„Venind în România mi-am dat seama că este ceva special față de alte locuri. Este o conexiune unică între public și muzica și acest lucru este unicat în Europa de Est. Vin de o vreme aici și văd că țara a început să iasă din întuneric” a declarat Al Di Meola, într-o conferință de presă găzduită de hotel Privo, sâmbătă 15 august. Tot acesta a mai afirmat că îi plac foarte multe preparate din bucătăria româneacă, în special pentru că are multe influențe italienești.

Ca orice copil al acelei generații, cântărețul a început să cânte iubind muzica pop și rock, iar întâlniea cu jazz-ul s-a datorat profesorului său, iubitor de jazz. Artistul a iubit Beatles încă din tinerețe, a crescut cu muzica lor și le urmează modelul în creațiile sale, le copiază interpretarea de natură spirituală, care trece prin minte și vorbește direct sufletului, ” pentru mine Beatles este totul” a afirmat acesta. Nu întâmplător a fost pus în scenă spectacolul “Al Di Meola plays Beatles and more”, în multe din oraşele mari ale Europei, precum Londra şi Amsterdam. Cel mai recent album al artistului este All your life, înregistrat chiar la celebrele studiouri “Abbey Road”, cunoscute în lumea întreagă datorită albumului cu acelaşi nume al formaţiei The Beatles. Albumul conţine atât melodii noi, inspirate de muzica celor de la The Beatles, cât şi cover-uri ale melodiilor acestora.

 DSC_2742

De-a lungul anilor a învățat ‘meserie” de la mulți chitariști buni și, la rândul lor, foarte mulți chitariști au avut multe de învățat de la el, luându-l ca model. În cadrul conferinței de presă, artistul a amintit de colaborarea sa cu celebrul chitarist Paco de Lucia, cunoscut pe plan mondial, care a ştiut să modernizeze stilul flamenco tradiţional, combinându-l cu jazz-ul, şi inspirându-se din diverse alte orizonturi muzicale.
Liantul între cei doi artiști s-a făcut prin casa de discuri CBS, care l-a invitat pe Paco de Lucia la New York, să înregistreze piesa ”Dansul soarelui mediteranean”, celebră piesă care făcea furori în umră cu două decenii. ” În prima zi de înregistrare, îmi aduc aminte că era foarte emoționat, era nervos și tremura, pentru că nu știa limba engleză foarte bine, dar a doua zi totul a intrat în normal și am răsuflat ușurați” a povestit Al Di Meola.

Al Di Meola, crescut în New Jersey şi de origine italiană, este considerat unul dintre cei mai mari tehnicieni ai chitarei, comparat cu nume precum John McLaughlin şi Carlos Santana. Debutul l-a avut în anii ’70 alături de formaţia Chick Corea, însă de atunci a avut ocazia să împartă scena cu nume precum Pavarotti, Paco de Lucia, Phil Collins, Santana, John McLaughlin, Jimmy Page, Stevie Wonder sau Jean Luc Ponty.

 

De asemenea, verificati

O echipă de la Școala Gimnazială Albești… la pas

Distribuie Chiar dacă tehnologia ajută foarte mult, din dorința de a renunța la limitele impuse …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.