Expoziție inedită la gara din localitatea Teaca. Ce au admirat turiștii cu ocazia Centenarului Mocăniței Transilvania Cultură
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 539 Vizualizări

Expoziție inedită la gara din localitatea Teaca. Ce au admirat turiștii cu ocazia Centenarului Mocăniței Transilvania

1 soriTuriștii și localnicii care s-au aflat sâmbătă și duminică la Centenarul Mocăniței Transilvania au putut vizita o expoziție amenajată în fostul birou de mișcare din gara Teaca, în care s-au aflat obiecte vechi de zeci de ani, de la casa de bilete, imagini din registrul vechi, compostorul de bilete, lanterne, felinare, un plan al stației și un album foto șefii stației, dar și imagini de pe traseul turistic.
„Acesta este fostul birou de mișcare al stației CFR Teaca pe linie îngustă și am încercat să-l aducem la o imagine apropiată de imaginea de altădată, când activitatea era în toi, chiar dacă era pe linie îngustă. Biroul șefului stației cuprinde acele telefoane cu baterie locală utilizate pentru instalațiile de exploatare, pe care le avem din 1943. Avem un pic plan al stației și imagini cu registrul vechi – un registru de siguranță a circulației, în care vedem ultimele înscrisuri. Spre exemplu, în 11 februarie 1997 s-a efectuat o revizie, iar în vara aceluiași an s-a sistat circulația trenului. Avem și o stație radio – telefon portabilă, care s-a utilizat până în anii 1970 – 1980”, a povestit Sorin Tisa, care a lucrat la CFR și care se pregătește să devină pensionar.

3Cui au aparținut obiectele
Obiectele din biroul de mișcare au aparținut celor care au lucrat la gara din Teaca sau la stațiile vecine. Altele, în schimb, au fost achiziționate de pe traseu. „Avem și instrucțiunile căii ferate, dar și un album foto șeful stației din anii 1930 – 1940, câțiva meseriași de cale ferată, muncitori la calea ferată, pichei, impiegați, un grup de englezi, dar și imagini de pe traseul turistic, gospodării țărănești, oameni de la țară muncind. Trenul circula mixt, deci avea și marfă, și călători. Sunt câteva obiecte personale, unele le-am achiziționat de pe traseu, din câteva gări. Mai sunt și obiecte care au aparținut celor care au lucrat aici”, a amintit Sorin Tisa.

Ce își doresc oamenii căii ferate
Oamenii care au și-au dedicat întreaga viață căilor ferate, care au muncit cu drag și cărora le-a părut rău când a fost sistată circulația trenurilor pe calea ferată îngustă își doresc să includă Mocănița Transilvaniei în Patrimoniul Național și să păstreze în continuare expoziția. Sorin Tisa e legat sufletește de calea ferată, povestind că întreaga familie a lucrat la CFR, de la bunici la părinți. „Sperăm, în viitor, să includem mocănița în Patrimoniul Național și să facem un punct turistic atât pentru județul Mureș, cât și pentru Bistrița. Acum există în jur de 35 de kilometri de cale ferată îngustă, între Teaca și Râciu. Eu sunt legat sufletește de calea ferată, la fel și soția mea. Dacă ar fi s-o luăm istoric, mocănița împlinește anul acesta 100 de ani, iar noi avem, ca familie, 90 de ani de cale ferată. Ambii bunici s-au angajat în anul 1925 la calea ferată și chiar au lucrat între anii 1930 – 1935 aici la canton, în Valea Lupului. Au urmat părinții mei până la pensionare, în anul 1988, iar apoi eu cu soția mea. Eu voi fi în septembrie tânăr pensionar”, a mai arătat Sorin Tisa.

2

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE