FOTO: Omagiu eroilor la Festivalul de la Oarba de Mureș Cultură
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 435 Vizualizări

FOTO: Omagiu eroilor la Festivalul de la Oarba de Mureș

DSC_02101Respect și decență. Acestea se pare că au fost cuvintele de ordine de la emoționanta ceremonie de comemorare a eroilor neamului de la monumentul dedicat acestora la Oarba de Mureș, care a precedat tradiționalul deja Festival al cântecului popular patriotic ”La Oarba și la Iernut”, aflat la a cincea ediție. O adevărată sărbătoare de suflet, care a coincis cu cea a Adormirii Maicii Domnului, o zi de mare însemnătate pentru toți românii.

DSC_02331Ceremonie emoționantă

Recunosc, am urcat dealul ars de soare cu sentimente amestecate, ca de fapt oridecâteori ajung în zonă. Locul este unul special și în ce mă privește, simt în aer parcă sufletele miilor de ostași care au rămas acolo, pe vecie. Deobicei doar greierii le țin companie pe dealul pârjolit ba de soare, ba de istorie. În această zi însă primesc vizitatori. Care se pare că resimt atmosfera specială ca și mine. Asta pentru că ceremonia a fost una de maximă decență. O scurtă dar emoționantă slujbă de pomenire, urmată de depuneri de coroane. Fără discursuri politicianiste. Doar respect, arătat fie printr-o mână discret dusă în zona inimii, fie printr-un salut sincer la chipiul real sau imaginar. Toți oamenii politici, prezenți în număr mare, și-au adus respectul cu pioșenie, resimțită dealtfel și de publicul de toate vârstele care a ocupat în tăcere zona Monumentului. Senatorul Marius Pașcan, deputații Vasile Gliga și Florin Urcan, prefectul județului, dr. Lucian Goga, vicepreședintele Consiliului Județean, Ovidiu Dancu, primarii Ioan Nicoară, Ioan Mocian, Victor Prodan, Sorin Megheșan și alții, împreună cu șeful Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Ștefan Someșan, ofițeri precum și reprezentanții mai multor asociații culturale și civice, cu toții și-au arătat respectul acoperind monumentul cu coroane de flori. Iar scurta ceremonie militară, urmată de o solemnă defilare a trupelor de soldați, au încununat cu fast evenimentul.

DSC_0193170 de ani de pace…

O introducere deosebită pentru Festivalul deosebit, al cântecului popular patriotic, care a urmat. ”Aici, fiecare brazdă de pământ poartă sângele celor căzuți”, a remarcat Ciprian Istrate, cel care organizează de la începuturi acest Festival. Acestor jertfe și-au manifestat, de pe scenă, respectul, o parte dintre invitați. ”Acești eroi și-au dat viața pentru cei 70 de ani de pace. Nu vrem altceva decât să rămână în sufletele noastre și după ce ecourile acestui Festival se vor fi stins. Semenii noștri care pe aceste dealuri au luptat, iar la final și-au dat viața intrând în nemurire”, a spus primarul Ioan Nicoară. Un Festival conceput în semn de respect față de acești eroi. ”Se cuvine să ne închinăm cu adânc respect în fața celor care și-au lăsat viața pe câmpul de luptă. Astăzi, aici, este locul unde venim pentru a aduce un omagiu eroilor neamului, aplecându-ne cu pioșenie să depunem o floare”, a recunoscut prefectul Goga. ”Oarba de Mureș este locul în care istoria noastră, a mureșenilor, a marcat un moment negru pentru miile de ostași care și-au dat viața aici. Acest eveniment este încă o dovadă a faptului că nu ne uităm istoria”, a spus și Ovidiu Dancu, vicepreședintele Consiliului Județean. Acesta a remarcat și faptul că festivalul vorbește despre adevărate valori naționale. ”Consiliul Județean Mureș vă oferă garanția că acest eveniment va fi promovat în cadrul amplului proiect de candidatură a municipiului Târgu-Mureș la titlul de capitală culturală europeană în 2021, alături de alte valori culturale”, a transmis acesta poziția instituției.

DSC_0261Cele mai frumoase cântece populare

Un Festival frumos organizat de către un mare număr de parteneri, Primăria oraşului Iernut, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Iernuţeana”, împreună cu Consiliul Județean și Prefectura Mureș. Aceștia au reunit invitaţi din toate zonele istorice ale ţării, dând astfel un semnal de unitate naţională. Sava Negrean Brudașcu, Ciprian și Mihaela Istrate, Ovidiu Furnea și Nelu Șopterean, Ionuț Langa și Dorina Oprea au dat glas celor mai frumoase cântece populare, împreună cu un mare număr de invitați de valoare. O adevărată serbare câmpenească, publicul a savurat fiecare moment. În ciuda arșiței, au rezistat eroic, îngânând cântecele cunoscute, la umbra drapelelor. Acestea au împânzit dealtfel dealul, împreună cu un drapel uriaș, de zeci de metri, care a fluturat neobosit în mâinile unui mare grup de inimoși. Eroii își pot continua somnul. Au fost cinstiți cum se cuvine.

DSC_0186

[zizigallery id=1731]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE