Home / Business / Romgaz, profit de 766 milioane lei în semestrul I

Notice: Trying to get property of non-object in /home/zideziro/public_html/wp-content/themes/sahifa v5.5.3/framework/parts/post-head.php on line 69

Romgaz, profit de 766 milioane lei în semestrul I

111Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaş a înregistrat în semestrul I al exerciţiului financiar 2015 o diminuare cu 11,5% a cifrei de afaceri şi cu 12 puncte procentuale a profitului net comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Rezultatele, „în linie cu bugetul aprobat”

Potrivit unui raport făcut public vineri, 14 august, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, cifra de afaceri a Romgaz SA Mediaş a scăzut de la 2,52 miliarde lei la data de 30 iunie 2014 la 2,23 miliarde lei în primele şase luni din 2015, profitul net s-a diminuat de la 871 milioane lei în semestrul I 2014 la 766 milioane lei în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015, iar rezultatele financiare sunt considerate în grafic de conducerea companiei. “Performanţele operaţionale şi financiare ale societăţii pe primele şase luni ale anului 2015 sunt în conformitate cu cele programate în ceea ce priveşte cifra de afaceri şi veniturile totale, pe fondul îndeplinirii şi chiar al depăşirii valorii totale bugetate a gazelor naturale livrate – în cadrul segmentului principal de activitate al societăţii. Cifra de afaceri realizată de societate este în linie cu bugetul aprobat. Cheltuielile totale sunt mai mari, fiind afectate în principal de ajustarea pentru deprecierea creanţelor în valoare de 185,3 milioane lei, ceea ce a dus la obţinerea unui profit net de 766,6 milioane lei, societatea păstrându-şi marjele de profitabilitate extrem de favorabile. Comparativ cu perioada similară a anului precedent, performanţele societăţii au fost afectate în principal de diminuarea cu circa 6% a cererii de consum a gazelor naturale pe piaţa din România”, a precizat Virgil Metea, directorul general al Romgaz SA Mediaş.

Producţie de 2.777 milioane metri cubi

În ceea ce priveşte producţia de gaze naturale, pe perioada raportată aceasta a evoluat în parametrii anticipaţi la întocmirea programului pentru anul 2015, nivelul realizat reprezentând 99,18% din cel planificat. “Evoluţia trimestrială a producţiei reflectă sezonalitatea cererii, fiind potenţată de vremea călduroasă înregistrată în cursul lunilor mai – iunie. În prima jumătate a anului 2015, Romgaz a produs un volum de 2.777 milioane metri cubi gaze naturale, cu 89 milioane metri cubi (3,1%) mai puţin decât în aceeaşi perioadă din anul trecut. Scăderea drastică a cererii în segmentele industriei chimice şi a producţiei de energie electrică, apariţia cu întârziere a reglementărilor privind stocurile minime pentru iarna 2015 – 2016, lipsa de apetit a principalilor “actori” din sectorul gazelor naturale pentru conformare, în contextul incertitudinilor privind continuarea procesului de liberalizare a preţului în secţiunea pieţei reglementate, intrarea în insolvenţă a unor clienţi au reprezentat factori determinanţi. Prin introducerea în exploatare a descoperirilor Frasin – Gura Humorului şi Caragele producţia de condensat a înregistrat o creştere majoră (155%) în primul semestru al anului 2015, înregistrându-se o producţie de circa 5.500 tone”, a subliniat Virgil Metea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Povestea oțetului de Batoș, continuată sub brandul „Măr de Rai”

Cea mai importantă zonă pomicolă a județului Mureș este cea a Batoșului, merele de aici …