Home / Agricultura / Abundenţă de grâu pentru fermierii din Mureş

Abundenţă de grâu pentru fermierii din Mureş

Distribuie

grau 1Fermierii din judeţul Mureş au finalizat recoltarea culturilor de grâu pe întreaga suprafaţă de 30.731 de hectare, producţia înregistrată fiind cea mai bună din ultimii cinci ani. Detalii despre principalele culturi, dar şi despre măsurile luate pentru contracararea efectelor secetei am aflat de la Ioan Rus, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mureş.

Reporter: Care este bilanţul recoltei de grâu din acest an în judeţul Mureş?

Ioan Rus: În anul 2015, la nivelul judeţului Mureş s-a recoltat o suprafaţă de 30.731 de hectare de grâu, practic la ora actuală întreaga suprafaţă este recoltată. S-a obţinut o producţie medie de 4.050 kilograme/hectar, adică peste 124.000 de tone. Producţia din anul 2015 este mulţumitoare, peste media pe ţară. Referitor la condiţiile tehnologice ale culturii, încă din toamna anului 2014, de la înfiinţarea ei, această cultură a beneficiat de condiţii meteorologice şi agrotehnice corespunzătoare. La fel, în primăvara şi în vara anului 2015 cultura a beneficiat de precipitaţiile cuvenite, deci nu a fost afectată de secetă, drept urmare şi producţia realizată considerăm noi că e foarte bună, fiind cea mai mare producţie din ultimii cinci ani.

Rep.: Cum e această producţie comparativ cu anul 2014?

I.R.: În 2014, producţia medie realizată pe hectar a fost de 3.995 de kilograme. Producţia din acest an e mai bună atât datorită condiţiilor meteorologice, cât şi tehnologiilor superioare aplicate de fermieri. Desigur, se observă şi o comasare a terenurilor în ultima perioadă, prin contracte de arendare, se lucrează organizat, fermierii şi-au selectat soiurile de grâu care sunt pretabile în zona judeţului nostru, orientându-se înspre soiurile rezistente la secetă, dăunători şi boli foliare.

grau 2

Rep.: Care e situaţia la alte culturi?

I.R.: Prăşitoarele sunt la limita minimă de suportabilitate, vorbim aici de cultura porumbului, floarea soarelui, sfeclei de zahăr şi soia. Se pare că cea mai afectată de temperaturile ridicate în perioada iunie – iulie este cultura de soia. Au fost temperaturi peste limita biologică de suportabilitate chiar în perioada de înflorit şi căderea inflorescenţelor. Din evidenţele noastre, din suprafaţa de 2.500 de hectare de soia cultivate în judeţul Mureş sunt afectate 30-35% din culture.

Rep.: Vor fi acordate compensări?

I.R.: Suntem într-o perioadă de inventariere a acestei culturi, se pare că zona Cheţani – Luduş este cea mai afectată, precum şi zona sudică, de la Band spre Iernut. Vom face propuneri Ministerului Agriculturii pentru a se găsi o formă de compensare a acestor efecte pentru culturile afectate, sub o formă de minimis suportată de la buget. După inventarierea culturilor de soia vom urmări şi celelalte culturi, condiţia pentru obţinerea acestor compensări fiind ca 30-35% din producţie să fie afectată.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Expoziție și tur ghidat la Castelul Bethlen din Bahnea

Distribuie Muzeul Reformat din Transilvania organizează vineri, 22 martie, în intervalul orar: 11:00-14:00, o expoziție …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.