Sighişoreanul care a antrenat la Campionatul Mondial de handbal Sighișoara
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 377 Vizualizări

Sighişoreanul care a antrenat la Campionatul Mondial de handbal

handbalCotidianul Zi de Zi vă prezintă un interviu realizat cu antrenorul principal al reprezentativei de handbal Under 21 a României, Ovidiu Mihăilă, tehnician originar din Sighişoara şi considerat unul dintre cei mai valoroşi sportivi formaţi la Centrul Naţional Olimpic de Excelenţă „Marian Cozma” din municipiul de pe Târnava Mare. După ce recent, în urmă cu aproximativ o lună, a condus echipa naţională a României către obţinerea locului 8 la turneul final al Campionatului Mondial din Brazilia, Ovidiu Mihăilă a ajuns, în urmă cu doar câteva zile, la un acord pentru a prelua conducerea tehnică a formaţiei Steaua Bucureşti.

Reporter: Aţi semnat recent cu Steaua Bucureşti. Care e situaţia dumneavoastră în ceea ce priveşte echipa naţională de tineret?

Ovidiu Mihăilă: Până la finalizarea turneului de Campionat Mondial care a fost în Brazilia, am fost antrenorul principal al echipei naţionale de tineret. Aceşti băieţi au terminat ciclul de tineret urmând să treacă la seniori, iar din toamnă mi s-a propus să preiau următoarea generaţie de sportivi născuţi în anii 1996-1997, care va reprezenta următoarea echipă naţională de tineret. Cam aşa stau lucrurile în mare, în principiu am fost de acord, urmează să discutăm anumite probleme cu conducerea Federaţiei Române de Handbal şi vom vedea în octombrie, când este programată prima acţiune a acestui lot. Vom vedea atunci ce trebuie făcut, ce trebuie să urmărim pentru perioada următoare pentru a reuşi o nouă calificare, la Campionatul European din 2016.

Rep.: Ce a însemnat „etapa Sighişoara” pentru formarea dumneavoastră ca sportiv?

O.M.: Sighişoara a fost şi va rămâne ceea ce a construit Federaţia Română de Handbal, şi anume Centrul Naţional Olimpic de Excelenţă „Marian Cozma”, un centru care de-a lungul timpului a produs foarte multe valori handbalistice. Pentru mine, Sighişoara a însemnat foarte mult, era un oraş în care trebuia să îmi clădesc un viitor, mi-a plăcut sportul de aceea am optat pentru handbal şi am crescut pe lângă nişte oameni care s-au dedicat acestui sport în acea perioadă, vorbim de domnii profesori Beck, Bucur, Cârlig, Forsea, foarte mulţi oameni care s-au dedicat, au fost lângă mine şi mi-au marcat cariera. Le mulţumesc şi datorită lor cred că am reuşit să cresc handbalistic şi sunt mulţumit de ceea ce am realizat ca handbalist. Îmi aminesc cu cu plăcere de Sighişoara, oraşul unde mi-am creat propriul drum în viaţă…

Rep.: Ce jucători formaţi la Sighişoara v-au trecut prin mână la lotul naţional?

O.M.: La lotul naţional am lucrat cu Vlad Sincelean care e din Sighişoara, dar şi cu alţi băieţi crescuţi acolo, veniţi la Centrul Olimpic la vârsta de 15 ani, până la 19 ani. Ca şi origine Vlad Sincelean e din Sighişoara, la fel şi Florin Dragomir care e portar la Steaua, echipă cu care am semnat recent un contract. Sunt handbalişti cu care am lucrat şi care au făcut şi vor face cinste oamenilor care susţin handbalul din Sighişoara.

Rep.: Cum se vede din capitală nivelul handbalului din judeţul Mureş?

O.M.: E o problemă şi eu mi-am dorit foarte mult ca acest lucru să se poată rezolva, dar din păcate aproape tot ce înseamnă acum sport în România se bazează pe sprijin de la Consiliile Locale sau Consiliile Judeţene şi dacă acei oameni nu simt ceva pentru sport este foarte greu să se facă ceva. Târgu-Mureş a încercat în acest sens o mişcare, creând echipa de handbal feminin şi m-a bucurat foarte mult de promovarea lor. Din păcate, n-au avut puterea de a rămâne în prima ligă, acolo fiind şi echipa de fotbal care probabil acaparează marea parte din buget… În momentul în care există o echipă de fotbal, e destul de greu pentru celelalte sporturi să îşi păstreze o identitate, dar eu sper ca în următoarea perioadă – inclusiv la Sighişoara – să se creeze o echipă care în doi-trei ani să promoveze în Liga Naţională, să fie un proiect mic acolo, cu o echipă de Divizia A, cu perspective în următorii ani, aşa cum îmi doresc foarte mult. La fel şi Târgu-Mureşul ar putea promova din nou la anul, cel puţin sper acest lucru, la o emulaţie în judeţ, să fie un model pentru alte echipe care doresc să facă performanţă… Din păcate, din zona centrală a ţării lipseşte acest plus handbalistic. Eu sper ca odată cu trecerea timpului oamenii să simtă mai multe pentru acest sport, astfel încât să se mişte ceva. E foarte greu să creezi, dar foarte uşor să distrugi…

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE