Casa de Cultură a Studenților în căutare de talente Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 353 Vizualizări

Casa de Cultură a Studenților în căutare de talente

simion gergely poza de pus

De mai bine de patru decenii încoace, Casa de Cultură a Studenților din Târgu Mureș organizează o serie de evenimente în parteneriat cu diferite organizații, pentru a motiva preferințele studenților mureșeni și pentru a duce mai departe cultura românească în țară și peste hotare. Despre viitoarele surprize de care vor avea parte studenții mureșeni ne vorbește Simion Gergely, director Casa de Cultură a Studenților Târgu Mureș.

Rep: Sunteţi directorul unei instituţii importante, cu atât mai mult cu cât Târgu Mureș este un centru universitar în care funcționează universități de tradiție, renumite dincolo de granițele țării. Ce proiecte aveți pentru a doua jumătate a anului?

S.G.: Unul din cele mai importante evenimente va fi în luna noiembrie, când organizăm a XVII –a ediție a Festivalului Național de Satiră și Umor. Ediția de anul trecut a fost foarte apreciată, am avut o serie de manifestări, de la redeschiderea Cărții de Onoare a Festivalului, întâlnirea umoriștilor cu oficialii județului Mureș, la concurs de Caricatură, de Satiră şi Umor, proiecții de film,, emisiune radiofonică și emisiune TV ,,SATIRA și UMORUL studențesc, iar vizibilitatea acestor acțiuni, profesionalismul și buna organizare au declanșat mecanisme, atât în plan local, cât și național, ce fac obiectul unui proiect internațional pentru ediția din 2015. Una din dorințele noastre este să-l transformăm în festival European, suntem la stadiu de proiect în care căutăm parteneri europeni, purtăm discuții cu o Universitate din Spania și, totodată,  avem speranța în accesarea unor fonduri europene.

Rep: Ce alt eveniment de amploare este rezervat pentru finele anului?

S.G.: Unifest, cel mai mare festival studențesc din România organizat de USR, iar în Târgu Mureș de către Organizația Studențească de Medicină Dentară. Studenții sunt așteptați atât la evenimentele culturale care vor fi prinse în cursul manifestarilor, cât si la numeroasele concursuri, cea mai mare atracție fiind, probabil, concursul miss Unifest. Festivalul este organizat de către studenți și pentru studenți, spiritul studențesc fiind principalul element care va sta la baza, atât a organizarii, cât și a participării publicului la acest eveniment.

Rep: Siguranța rutieră este adusă în atenția tuturor, considerată o problemă de sănătate publică majoră. Cine s-a aflat vreodată în situația de a primi sau de a acorda primul ajutor unei persoane, cu siguranță știe cât de important este un curs de prim ajutor. Cum vă implicați în acest sens?

S.G.: În luna martie, în colaborare cu Organizația Studențească de Medicină de Urgență Mureș, cu sprijinul SMURD Mureș și Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al Județului Mureș, am realizat proiectulFii informat! Salvează vieti!” desfășurat  la sediul instituției, cu o parte teoretică, urmată de o demonstrație practică pe manechine. Oamenii nu realizează pe deplin rolul pe care îl au în rezolvarea unei situații de urgență, astfel cunoștințele cu privire la măsurile de prim ajutor sunt minime sau inexistente în rândul publicului larg. La acest proiect am avut participanți chiar și din Sighișoara, care au reușit să învețe manevre de bază simple care pot fi efectuate de persoane fără pregătire medicală și care fac diferența între viață și moarte, au învățat amănunte despre regulile de conduită în acordarea primului ajutor.

Rep: Cum stimulați potențialul artistic și creator al tinerilor iubitori de jazz?

S.G.: În perioada 3-7 mai, în parteneriat cu Asociația ”Partitura” și Jazz&Blues Club, am organizat a VII-a ediție a Festivalului Internațional Studențesc de Jazz. Evenimentul principal al festivalului a fost competiție, la care au luat parte vocaliști, muzicieni sau formații de muzicieni și cântăreți, sub 30 de ani, care sunt studenți la o instituție de muzică acreditată de Ministerul Educației și Cercetării sau de Ministerul Tineretului și Sportului.

Avem școli de formare, traininguri, cursuri de dans, arte marțiale, organizarea concursului ”Blitz” prin care susținem studenţii şi elevii pasionaţi de arta fotografică, precum și organziarea taberelor studențești.

Rep: Vă macină vreun gând anume?

S.G: Ne bucurăm de un parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Mureş, în organizarea concursului naţional “Mesajul meu antidrog”. Una din dorințele mele este să reușesc organizarea unui eveniment, un instrument eficient în sporirea nivelului de conştientizare despre efectul nociv al drogurilor şi reducerii consumului de droguri,  cu invitați foști consumatori de droguri care își vor expune poveștile de viață, cum au ajuns să consume, ce a însemnat procurarea drogului pentru ei și lupta pentru a renunța la el.

Rep: Care sunt partenerii cu care colaborați?

S.G.: Antrenarea studenților în activitățile noastre, modul lor de a interacționa direct și în continuu, nu ar fi posibilă fără o strânsă colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului, Primăria Municipiului Târgu Mureș, AIESEC, Siletina, Liga studenților Universității Petru Maior, Liga Studenților Târgu Mureș, Liga studenților Dimitrie Cantemir, Asociația Geoda, MMDSZ și Ansamblul ” Mureșul”.

Rep: Spuneți-mi un obiectiv ambițios al CCS Târgu Mureș.

S.G: Să identificăm dorințele studenților, talentele lor, să-i încurajăm, să ne mândrim cu ei, să promovăm valorile autentice, atât la nivel local, cât și național.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE