Home / Cultură / Debutează Festivalul ProEtnica XIII

Debutează Festivalul ProEtnica XIII

stire proetnicaCetatea Sighişoarei devine începând de joi, 20 august, timp de patru zile, o nestemată, un caleidoscop de frumos şi culoare prin insăşi prezenţa celor peste 800 de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din România la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Intercultural ProEtnica 2015, eveniment organizat de către Asociaţia (ibz) – Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret, împreună cu municipiul Sighişoara.

Spectacole de muzică, dans, poezie și teatru, activităţi interactive cu publicul, workshop-uri de teatru forum, expoziții de artă contemporană, lansări de cărți și publicații, standuri de mesteșugari, dezbateri și mese rotunde, se regăsesc în programul ediţiei 2015 a Festivalului ProEtnica. „De când am venit în România, de 15 ani, organizez Festivalul intercultural ProEtnica. Prima ediție a fost în anul 2001 și în acest an am ajuns la cea de-a XIII-a ediție. Doi ani am făcut o mică pauză. Consider că festivalul contribuie la păstrarea păcii interetnice în societate, oferind minorităților naționale o voce publică, dreptul de exprimare în toate domeniile vieții, promovează dialogul intercultural și astfel este în concordanță cu Convenția cadru pentru protecția minorităților a Consiliului Europei. Nu este o metodă seacă de comunicare, ci este o metodă artistică prin care dorim să promovăm obiectivele menționate plină de culori”, a declarat Volker Reiter, directorul festivalului.

Festivalul reprezintă un instrument preţios de promovare al minorităţilor etnice din România, de exprimare, păstrare şi dezvoltare a acestora, contribuind la realizarea unui climat de toleranţă şi dialog , un instrument de păstrare a păcii interetnice în societate. Peste 15.000 de spectactori iubitori de diversitate etnoculturală sunt aşteptaţi în acest week-end la Sighişoara pentru a participa la Festivalul Intercultural ProEtnica. Festivalul este finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, în cadrul Programului ”Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

Citeste si:  VIDEOREPORTAJ: Galeria de Artă Maghiară din Târgu Mureș, redeschisă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Atelier de corespondență la Muzeul Județean Mureș

Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș va fi gazda unui atelier …