Dorin Florea, în război cu Azomureș Eveniment
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 262 Vizualizări

Dorin Florea, în război cu Azomureș

siiiPrimarul municipiului Târgu-Mureș, Dorin Florea, a declarat, miercuri, 19 august, într-o conferință de presă, ca va convoca Comisia de Apărare împotriva Dezastrelor, care să analizeze situația de la Azomureș din ultima perioadă, cerând conducerii combinatului chimic să prezinte graficul rezolvării problemei poluării.

Primarul a declarat că referendumul reprezintă o pierdere de vreme și o ascundare a responsabilității. El dorește să convoace Comisia de Apărare pentru a analiza situația întâlnită la Azomureș și a studia de urgență documentele și demersurile existente la ora actuală emise sau spuse de Azomureș. „Am pregătit niște fotografii. Noi le strângem și ele vor constitui documentele pe care le vom înainta unor instituții pe care le chem foarte ferm de data aceasta să-și facă treaba. Am inițiat convocarea de urgență a Comisiei de Apărare – nu-i ca o aplicație – ci efectiv vreau să văd comisia municipală, pentru a analiza situația întâlnită la Azomureș, pentru că România e o țară în care se poate întâmpla oricând orice. Mă pot trezi, Doamne ferește, cu combinatul, care nu ne încântă cu nimic, că apare o problemă gravă și după aceea ne trezim că nu am anticipat-o. Probabil mâine (n.r. – 20 august) va fi convocată comisia, care va avea ca temă studierea de urgență a documentelor și demersurile existente la ora actuală emise sau spuse de Azomureș. A doua chestiune e să aibă oportunitatea de a anunța comisia județeană, unde președintele este prefectul, în care instituțiile abilitate ale județului să se implice. Mă refer la instituțiile de mediu, la pompieri, poliție și la alte instituții abilitate să intre și să verifice. Decomandată, Azomureșul nu a făcut altceva decât să invite ambasadori, ziariști, oameni politici. A invitat! Nu, Azomureșul trebuie să prezinte oficial instituțiilor statului graficul rezolvării acestei probleme”, a declarat primarul Dorin Florea.

„Treaba mea este să veghez asupra sănătății populației Târgu-Mureșului”

Primarul a spus că demersul este unul cât se poate de clar, corect și necesar, fiind nevoit să ia poziție față de „aroganța și sfidarea conducerii Azomureș cu privire la ceea ce se întâmplă la ora actuală”. „L-am sunat ieri pe domnul purtător de cuvânt al combinatului și i-am adus la cunoștință aceste lucruri, deci eu nu fac lucruri prin spate. Este un demers instituțional clar, corect și necesar. Le-am spus acest lucru, deoarece constat pe zi ce trece că una se spune și în rest ignoră, ei își văd de treabă, nu au nicio treabă cu nimeni, vin cu tot felul de aproximații, promisiuni, grija față de locurile de muncă și au externalizat peste jumătate din angajații combinatului. La ce să mă aștept când externalizezi o serie de servicii la care, Doamne ferește, mâine se întâmplă o avarie de proporții? Da, aparent nu-i treaba mea. Treaba mea oficială, conform președintelui Comisiei de Apărare, este să veghez asupra sănătății populației Târgu-Mureșului. Sunt nevoit să iau poziție față de aroganța și sfidarea conducerii Azomureș cu privire la ceea ce se întâmplă la ora actuală. Demersurile sunt începute de ani de zile. Acum trei ani de zile – vă dau una din manifestări – era prima manifestare în față la Auchan, aduceți-vă aminte. N-au făcut nimic. Au venit, au promis la Târgu-Mureș că plantează, că fac, că dreg, dar în același timp dă-i să meargă, dă-i cărbuni”, a explicat Dorin Florea.

Mureșenii, îndemnați să posteze și să trimite fotografii și filmulețe

De asemenea, Dorin Florea a spus că există filmări de la un kilometru, de la cinci și de la zece, din partea vestică și estică, dar și o dronă, iar când va permite timpul aceasta va filma tot perimetrul. În plus, acesta a făcut apel la locuitorii orașului Târgu-Mureș să trimită poze sau filmulețe care să poată constitui date de referință în acest demers. „Îi rog pe toți târgumureșenii care posedă o imagine, date, filmulețe referitoare la modul în care se acționează mai nou la combinat să le posteze și să le prezinte, astfel încât să poată constitui date de referință la acest amplu proiect pe care îl vom prezenta. (…) Pe internet se postează orice și oricum și am dat să verifice niște imagini postate. Mi s-a spus de nenumărate ori că a apărut coada de vulpe. Dacă aceste lucruri se întâmplă, vă rog să mă credeți că sunt lucruri foarte grave. Nu cred că mai există o astfel de problemă decât prin China, bănuiesc. Să vezi din ultimul satelit combinatul. Mai rămâne să-mi spună să mă bucur că Mureșul poate fi văzut de pe lună. Că așa mi-au spus, să mă bucur, că ce recolte frumoase avem pe lângă Târgu-Mureș”, a arătat primarul municipiului Târgu-Mureș.

Ce poziție are compania Azomureș

Contactat de cotidianul Zi de Zi, purtătorul de cuvânt al combinatului Azomureş, Ovidiu Maior, a declarat că societatea pe care o reprezintă funcţionează cu respectarea legislaţiei în domeniu. „Dacă cineva își poate imagina că o platformă industrială poate funcționa în România fără să respecte legislația cu privire la securitatea angajaților și a instalațiilor se înșeală amarnic. Dezaprobăm modul în care, cu atâta ușurință, se fac în spațiul public afirmații ce pot fi interpretate eronat de publicul larg, nespecializat cu domeniul tehnico-industrial. Funcționarea instalațiilor este condiționată de obținerea unor avize din partea instituțiilor abilitate, Azomureș având în acest sens toate autorizațiile în vigoare. Îl invităm pe primarul Dorin Florea să prezideze ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență la sediul Azomureș, acolo unde zilnic lucrează 2.600 de oameni a căror principală grijă este să ajungă, în siguranță, în mijlocul familiilor după programul de lucru”, a declarat Ovidiu Maior.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE