Home / Business / FOTO: Viessmann Transilvania, paradisul colecţionarilor de jucării

FOTO: Viessmann Transilvania, paradisul colecţionarilor de jucării

Distribuie

1AÎnfiinţată în urmă cu un deceniu datorită priceperii şi viziunii unor investitori din Germania, societatea Viessmann Transilvania SRL Sâncraiu de Mureş este în prezent una din cele mai apreciate branduri de pe piaţa jucăriilor din Europa. Compania asigură aproape 100 de locuri de muncă, iar 100% din producţie, alcătuită din jucării pentru colecţionari, merge la export.

600 de tipuri de produse

Povestea Viessmann a început în urmă cu două decenii şi jumătate în Germania şi s-a dezvoltat apoi în Ungaria şi în România. „Firma s-a înfiinţat în Germania, în urmă cu 25 de ani. După cinci ani, s-a extins în Ungaria, unde s-a construit o fabrică, iar în România a ajuns în anul 2002, şi în anul 2005 în formă actuală, Viessmann Transilvania. În 2002 s-a pornit cu şase angajaţi, în 2005 erau aproximativ 50, iar acum echipa este alcătuită din 95 de persoane”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, András Blanka Ildikó, director economic şi administrator al Viessmann Transilvania SRL Sâncraiu de Mureş.

1B

Jucăriile fabricate la Viessmann Transilvania sunt destinate colecţionarilor de profil, iar portofoliul de produse este mai mult decât impresionant. „Societatea a pornit în România cu câteva modele de lămpi şi semnale şi pe parcurs portofoliul de produse s-a dezvoltat, astfel încât în momentul de faţă avem aproximativ 600 de tipuri de produse pentru colecţionari. Totul este practic făcut la o scară mai mică la ce există în realitate, de la căsuţe, trenuleţe, sisteme de cale ferată, clădiri. În principal nu se poate vorbi de concurenţă pentru că fiecare fabrică de jucării e specializată în anume produse, în stâlpi, pe semnale, pe lămpi sau pe trenuleţe. Desigur, fiecare producător preferă să aibă întreaga gamă deoarece sunt colecţionari care preferă să aibă pe machetă o singură marcă”, a menţionat András Blanka Ildikó. „O lampă se vinde cu preţuri între 10 şi 40 de euro, depinde de dimensiune şi complexitate. Noi trenuleţe nu producem, în schimb facem sisteme care ajută la menţinerea şi construcţia căii ferate, avem diverse maşinuţe, autoutilitare. Preţul unei maşinuţe variază între 20 şi 100 şi ceva de euro. Toată producţia merge în Germania şi de acolo se distribuie, mai departe, în toată lumea”, a completat directorul economic al Viessmann Transilvania.

1E

Modele proprii de jucării funcţionale

Adeptă a inovaţiei, dar şi din respect pentru clienţii societăţii, echipa de ingineri de la Viessmann Transilvania a dezvoltat, în decursul anilor, mai multe modele proprii de jucării. Acestea nu au rol decorativ, ci funcţionează aidoma modelelor după care au fost concepute, evident la scară redusă. „La început, toate modelele au fost concepute de către inginerii din Germania. Patronul a fost unul dintre ei, care a participat la proiectarea produselor, noi am primit în România proiectul la câteva modele, am primit practic toată tehnologia şi pe parcurs au fost multe modele pe care le-am dezvoltat. De exemplu, în 2008 am cumpărat un catalog, erau nişte maşinuţe şi trenuleţe turnate în plastic, nefuncţionale, dar firma noastră se pricepe foarte bine la electronică, mecanică şi marea noutate a fost introducerea sistemelor de iluminat, a elementelor de mecanică. Le-am făcut, practic, funcţionale. Stopurile, farurile, girofarurile, toate funcţionează”, a punctat András Blanka Ildikó.

1D

Manufactură de la A la Z

Procesul tehnologic de fabricare a jucăriilor este supravegheat cu atenţie, dedicare şi pricepere de Tóth Zoltán, primul angajat din România al companiei Viessmann, de la care aflăm că fiecare produs este conceput manual. Aproape ca la o bijuterie. „Lămpile stradale au cel mai mare succes. Pe lângă lămpi avem mai multe accesorii care pot fi mai scumpe decât lămpile. Totul e manufactură, se asamblează manual, de la A la Z, De la turnat mase plastice, tampografiere până la montare. Folosim în general granule, alamă, alpaca pentru stâlpi şi piese palstice care sunt injectate la noi. În rest, comandăm din toată lumea piese electronice, de la leduri la beculeţe, cabluri. Într-un an folosim cam un milion de metri de cabluri. Avem doi ingineri proiectanţi care concep modele noi de lămpi stradale şi semnale luminoase. Totul se proiectează aici, iar după ce se primeşte avizul favorabil din Germania începe producţia zero, iar atunci când totul e ok modelele apar într-un catalog şi demarează producţia constantă”, a menţionat Tóth Zoltán.

[zizigallery id=1735]
 

De asemenea, verificati

Autospecială de aproape un milion de euro, pe lista de cumpărături de la Aeroportul ”Transilvania”

Distribuie Aeroportul Internațional ”Transilvania” Târgu Mureș a demarat, în data de 5 aprilie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.