Ştefan Someşan cere măsuri împotriva fraudei electronice Invatamant
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 277 Vizualizări

Ştefan Someşan cere măsuri împotriva fraudei electronice

stefan somesanLuni, 17 august, a început o nouă sesiune a examenelor de Bacalaureat. Deocamdată fără schimbări, cel puţin până la perfectarea noii Legi a Educaţiei, la care se lucrează intens la toate nivelele. Deşi statisticile în domeniu par să se îmbunătăţească, schimbări sunt necesare. Ştefan Someşan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, crede în ele. Vine chiar cu propuneri care ar creşte cu siguranţă credibilitatea rezultatelor şi cu certitudine seriozitatea cu care acestea vor fi abordate.

Reporter: – A început o nouă sesiune de bacalaureat.

Ştefan Someşan: – Da, a început cu probele de competenţe pentru cei peste 1.300 de elevi înscrişi. Acestea vor dura o săptămână, după care din data de 24 august, tot pe durata unei săptămâni se vor derula probele scrise, conform Metodologiei. Vreau să subliniez faptul că Metodologia este aceeaşi şi în această sesiune. Nu se renunţă la nicio exigenţă din punct de vedere organizatoric. Avem 4 centre de examen, două în Târgu-Mureş, la Liceul Reformat respectiv la Liceul „Gheorghe Şincai”, iar în judeţ la Reghin şi la Târnăveni, acest centru având şi o subcomisie la Sighişoara, la Liceul „Joseph Haltrich”. La nivelul judeţului vom avea şi un centru de evaluare, la „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Mureş.

Rep: – Ce părere aveţi despre desfăşurarea acestor examene?

Ş.S. : – Aşa cum ştim din sesiunea din vară, corectura se desfăşoară în alte judeţe, care se nominalizează doar cu o zi înaintea probelor scrise. Astfel noi organizăm doar transferul lucrărilor în judeţul nominalizat iar la rândul nostru şi noi vom corecta lucrări pentru alte judeţe, cum a fost şi în sesiunea din vară. Acest mod de abordare este cu siguranţă un câştig. Se accentuează credibilitatea examenului de Bacalaureat. Dispare orice fel de suspiciune în ceea ce priveşte corectura. Faptul că noi am corectat pentru două judeţe din zonă, Harghita şi Braşov, iar noi am dus lucrările la Maramureş, acest lucru este în favoarea credibilizării examenului.

Rep: – Este nevoie de această credibilizare pronunţată a examenelor ? Există tentative de fraudare?

Ş.S. : – Din păcate, problema fraudării este în atenţia noastră dintotdeauna. Iarăşi din păcate şi în sesiunea precedentă am avut 7 elevi eliminaţi din Bacalaureat. În plus, şi la celelalte două examene naţionale desfăşurate în judeţ, anume cel de titularizare respectiv examenul de definitivat am avut trei, respectiv doi candidaţi eliminaţi pentru fraudă.

Rep: – Toate tentativele de fraudă sunt grave. Ce părere aveţi însă despre cele de la examenele de definitivat şi titularizare, destinate profesorilor ?

Ş.S. : – Aşa este. Este vorba despre cadre didactice. Nu mai putem da vina pe adolescenţă, pe mentalitatea insuficient conturată. Între aceştia am depistat cazuri care au participat la examene purtând căşti funcţionale. Din păcate am putut doar să îi eliminăm din examen, alte măsuri nu sunt prevăzute. Aş vrea să accentuez aici că tot mai des, în ultimii ani, ne confruntăm cu frauda electronică. Nu prea ne mai întâlnim cu fiţuici. În schimb frauda electronică a prins o amploare cel puţin îngrijorătoare. Mă refer aici la acest transfer de informaţii prin căşti, prin sisteme de comunicaţie electronică. Deşi în metodologie scrie foarte clar că aparatele trebuiesc depuse la intrare şi candidaţii nu au acces cu aparatură în săli, s-au îmbunătăţit în aşa măsură tehnicile, încât nu mai au nevoie să folosească telefoanele, putând recepţiona informaţiile direct prin căşti.

 Rep:-Supraveghetorii nu pot interveni în astfel de cazuri ?

Ş.S. : – Aceştia nu au posibilitatea de a le depista de fiecare dată, având în vedere că aceste căşti pot fi miniaturale şi uşor ascunse sub păr. Există şi căşti care au culoarea pielii. Sunt foarte greu de sesizat. Ei nu sunt specializaţi în detectarea acestor aparate.

Rep: – Şi care ar fi soluţia ?

Ş.S. : – Deşi nu este neapărat de competenţa noastră, o soluţie ar fi un sistem de bruiaj electronic pe raza centrelor de examen, care să împiedice astfel de tentative.

Rep: – Tehnic, ar exista posibilitatea implementării unui astfel de sistem ? Ar implica nişte costuri exagerate ?

Ş.S. : – Eu cred că da, ar presupune nişte costuri. Pe de altă parte, din informaţiile pe care le deţin eu personal astfel de aparatură există la organele de specialitate. Ar fi nevoie de o înţelegere dintre Ministerul Educaţiei şi aceste structuri specializate. Astfel ar creşte şi mai mult credibilitatea nu numai a examenului de bacalaureat, dar şi a celorlalte examene.

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE