Home / Business / FOTO: „Fomco Eco Friendly”, prima mașină electrică din România alimentată de la panouri solare

FOTO: „Fomco Eco Friendly”, prima mașină electrică din România alimentată de la panouri solare

????????????????????????????????????

În premieră pentru România, Fomco Group a prezentat joi, 20 august, la Târgu-Mureș, o mașină electrică încărcată de la un ansamblu de panouri solare. „Fomco Eco Friendly” este un Renault Twizy, pe patru roți, cu două locuri, care poate circula 100 de kilometri/oră după o încărcare completă de cinci ore. Evenimentul organizat de Fomco Group a pus bazele unui proiect care prevede construirea mai multor parcări la Târgu-Mureș, unde posesorii de mașini electrice vor putea să “alimenteze” de la stații cu panouri solare.

Energie nepoluantă pentru aproximativ 20 de ani

Noutatea proiectului lansat la Târgu-Mureș de Fomco Goup, constructor și deținător a două parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni, este ansamblul mașină electrică/stație de panouri solare, care permite încărcarea automobilului cu energie verde.

Directorul Fomco Group, Nyulas Bernat, a prezentat cele două componente ale ansamblului inaugurat joi, în premieră pentru România: „Am achiziționat recent o mașină electrică cu gândul de a da un semnal pentru folosirea energiei alternative, nepoluante. Mai mult, am conceput un sistem care permite alimentarea mașinii de la un ansamblu de 24 de panouri solare. Practic, posesorul unui automobil electric poate să dețină o astfel de stație care să îi asigure energie nepoluantă pentru aproximativ 20 de ani.”

Specialiștii companiei Fomco Group au ales pentru încărcarea mașinii un sistem tehnologic OFF-grid, care permite înmagazinarea energiei solare captate de 40 de metri pătraţi de panouri în acumulatori special fabricați pentru aplicații solare. Astfel, sistemul fotovoltaic creat este capabil să asigure necesarul zilnic de energie pentru încărcarea unui automobil electric. Mașina alimentată de sistem poate fi încărcată și pe timpul nopții. O încărcare completă durează cinci ore.

Directorul Fomco Group, Nyulas Bernat, a vorbit la finalul inaugurării și despre un proiect care vizează amenajarea la Târgu-Mureș, cu sprijinul municipalității, a unor stații de încărcare cu panouri solare, pentru mașini electrice.

????????????????????????????????????

Susţinere din partea Primăriei

Viceprimarul Târgu-Mureșului, Claudiu Maior, prezent la inaugurarea ansamblului mașină electrică/stație de panouri solare, a apreciat drept foarte bună ideea lansată de directorul Fomco Group: „Salut această inițiativă, care este un semnal bun pentru folosirea energiilor alternative. Avem și noi nevoie, la Târgu-Mureș, de un mediu mai curat. Suntem dispuși să asigurăm spațiu pentru construirea unor parcări în care să fie amplasate stații de încărcare cu panouri solare. Mai mult, luăm în calcul achiziționarea unor mașini electrice, care nu poluează, au costuri mici de întreținere și pot fi foarte utile pentru Poliția Locală, de exemplu, prin faptul că sunt silențioase și circulă ușor în mediul urban.”

Conform celor spuse de directorul Fomco Group, costul ansamblului panouri solare/mașină electrică ajunge la aproximativ 17.000 de euro.

Jurnaliştii prezenți la inaugurare au putut testat automobilul Fomco Eco Friendly în cadrul unu drive test pus la dispoziție de gazda evenimentului.

Despre sistemul de încărcare al Fomco Eco Friendly 

Sistemul de încărcare are următoarele componente:

– 24 panouri fotovoltaice polycristaline de 240W

– 1 regulator de încărcare MPPT (Maximum Power Point Tracking)

– 1 invertor de 4.5kW

– 8 acumulatoare de 6V

– echipamente de protecție și monitorizare

Cu ajutorul invertorului, energia electrică stocată în acumulatori se transformă, de la curent continuu de 48V, la curent alternativ de 230V. Automobilul Twizy are încorporat un ștecher obișnuit pentru încărcare.

După o zi de vară însorită, stația de încărcare este capabilă sa încarce automobilul Twizy de două ori. Pe timpul iernii (decembrie – februarie), conform estimărilor, producția zilnică de energie electrică a panourilor va fi în jur de 5kWh/zi, necesarul fiind completat automat din rețeaua obișnuită de curet electric.

Funcționarea sistemului poate fi monitorizată pe internet și/sau de pe orice smartphone/tabletă cu android.

1C

Despre Renault Twizy

Cu dimensiuni compacte (2,34 metri lungime și 1,24 metri lățime, masă de 450 kilograme) Renault Twizy este o variantă ideală pentru mișcarea în traficul aglomerat, necesitând puțin spațiu de parcare. Mașinile electrice au multe alte avantaje, cum ar fi: impozite mai mici, costuri reduse de asigurare, cheltuieli foarte mici cu piesele de schimb.

Despre Fomco Group

Fomco Group este alcătuit din:

Fomco Solar System – soluții la cheie în sisteme fotovoltaice; consultanță, proiectare, execuție; operare, întreținere și service; monitorizare și mentenanță; încărcare mașină electrică. www.fomcosolar.ro

Fomco Truck Service – service de camioane și semiremorci; reprezentanță marcă Iveco; stație ITP și verificări tahografe; service camioane și spălătorie de camioane.

www.fomcotruckservice.ro

Fomco Truck Shop – unic importator tahografe Stoneridge în România; limitatoare de viteză; stații radio CB; încălzitoare staționare Webasto și Eberspaecher; frigidere auto și sisteme de aer condiționat. www.fomcoservice.ro

Fomco GPS – sisteme de monitorizare flotă prin GPS, localizare prin GPS, monitorizare consum combustibil, sistem electronic de emitere bilete.

www.fomcogps.ro

Despre Fomco Prodimpex

SC Fomco Prodimpex SRL a fost înființată în octombrie 2002 și este o componentă a Grupului Fomco. Activitatea este structurată pe mai multe linii de business, însă un element esențial în aria de activitate îl constituie domeniul tahografelor și a managementului de flotă auto. Având o experiență de peste 13 ani de activitate în aceste domenii, Fomco oferă soluția eficientă pentru a monitoriza activitatea, caracteristicile individuale și starea de funcționare a fiecărui vehicul din flota clienţilor.

Fiind un furnizor de top la nivel național și internațional, deținând un portofoliu de peste 200 de parteneri, Fomco dezvoltă și livrează produse care îndeplinesc și satisfac nevoile clienților săi din România și Europa În decursul celor 13 ani de activitate, Fomco a garantat satisfacție autentică prin ofertarea de produse puternice, manifestând o permanentă dedicare nevoilor și cerințelor clientului.

Prin vânzările directe și spațiile destinate pentru suport și service, partenerii noștri de afaceri își aduc aportul la extinderea rețelei de distribuție și service la nivel național.

La nivel local, Fomco Truck Service inaugurat în vara anului 2010, este un service de camioane aflat în continuă dezvoltare, care oferă toate serviciile de mentenanță necesare unui parc auto.

Despre Fomco Solar Sytems

SC Fomco Solar Systems, parte din Grupul de firme Fomco din anul 2011, s-a axat pe proiectarea, execuția și exploatarea sistemelor fotovoltaice atât industriale (montate pe câmp deschis și acoperișuri) cât și rezidențiale. Compania a angajat ingineri de profil care au participat la diferite școlarizări în străinatate și au dezvoltat câteva proiecte fotovoltaice în țară.

La începutul anului 2011 compania a proiectat și executat primul proiect propriu de sistem fotovoltaic de 55 KW. Sistemul este montat pe acoperișul sediului firmei Fomco și a fost conectat la sistemul național electric la începutul anului 2012.

Proiectul cheie din istoria Fomco Solar System:

În data de 12 octombrie 2012, în localitatea Chirileu din judeţul Mureş, a fost inaugurat propriul parc solar, care în acel moment era cel mai mare parc fotovoltaic funcţional din Romania. A fost conectat la Sistemul Energetic National.

În total, proiectul amplasat pe 8 hectare de teren agricol, echivalentul a aproape 10 terenuri de fotbal, este compus din 15.456 de panouri solare cu o putere instalată de 3,63 MW. Valoarea investiţiei s-a ridicat la 4,5 milioane de euro, fiind realizată de compania Fomco Solar Systems.

Obiectivul principal al Fomco Solar Systems este acela de a oferi partenerilor, investitorilor în proiecte fotovoltaice soluții si servicii de ultimă generatie, eficiente, de bună calitate, la prețuri competitive. Compania doreşte să încurajăm investițiile în acest sector energetic și are convingerea ca prin acesta va contribui, alături de clienţi, atât la protejarea și conservarea mediului înconjurător, cât și la creșterea eficienței companiilor.

[zizigallery id=1736]

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Herlitz vă urează „Sărbători Fericite!”

Distribuie pe Facebook Tweet Follow us Share Share Share Share Share