Gonartroza: cauze, diagnostic şi tratament Recomandări zi de zi
  • admin
  • 0 comentarii
  • 1596 Vizualizări

Gonartroza: cauze, diagnostic şi tratament

111Gonartroza este cunoscutǎ şi sub denumirea de “Artroza genunchiului” este o afectiune cronică degenerativă genunchiului, având ca rezultat deteriorarea invalidantă a articulaţiei. Se produce practic o uzură progresivă a cartilajului articular, care îşi pierde supleţea, apărând durerea şi limitarea mobilităţii genunchiului.

Cauze

Degenerarea articulaţiei genunchiului începe cu distrugerea cartilajului articular iar pe mǎsurǎ ce progreseazǎ şi ţesuturile moi pot fi afectate.

Procesele de degradare a articulaţiei genunchiului pot să apară atunci când este supusă la eforturi mai mari decât poate ea să suporte, cum ar fi statul mult în picioare, mersul exagerat de mult pe jos, purtarea unor greutăţi mari în mâini sau pe spate, supraponderea, obezitatea, unele traumatismele (căzături, lovituri, accidente).

Alte cauze pot fi afecțiuni inflamatorii sau factori genetici.

Toate aceste activităţi nu pot fi total evitate deoarece sunt activităţi cotidiene. Dacă se fac excese în ceea ce priveşte activităţile enumerate mai sus, se poate ajunge în situatia ca la nivelul cartilajului să apară discontinuităţi, întreruperi, eroziuni, neregularităţi pe suprafaţa sa, care avansează continuu şi se ajunge la ulceratii şi la pierderea completă a cartilajului în anumite zone ale articulatiei. Pur şi simplu apar zone în care osul e complet dezvelit de cartilaj. Cu cât boala este tratatǎ în stadiile sale incipiente cu atât existǎ şanse mai mari de recuperare şi de ameliorare a simptomelor.

Bărbaţii şi femeile sunt afectaţi în egală măsură de gonartroză, dar statistic vorbind boala pare să debuteze mai repede la barbaţi, probabil datorită specificului muncii lor şi suprasolicitării la care sunt supuse articulaţiile.   

Simptome

La început apar nişte sunete, nişte pocnituri la nivelul articulaţiei genunchiului, numite cracmente, care reprezintă primul semnal de alarmă că articulaţia suferă şi că urmează să sufere tot mai mult. În timp apar durerile, care devin tot mai mari şi mai supărătoare, articulaţia poate deveni sensibilă sau foarte sensibilă la palpare, la atingere. Durerile pot iradia şi la distanţă, în sus sau în jos faţă de articulaţia genunchiului.

Dacă boala nu e tratată, ea avansează şi pe măsură ce se pierde din cartilajul articular, ligamentele din jur devin mai laxe, mai slabe şi articulaţia devine mai instabilă.

Gonartroza primarǎ se caracterizeazǎ prin durere uşoară sau rigiditate care apare în special dimineaţa. Pacientul experimenteazǎ rigiditate dupǎ şederea prelungită în şezut sau culcat. În acest stadiu, genunchiul nu este distorsionat, iar mobilitatea nu este compromisă.

Gonartrozǎ de gradul II. Durerea apare nu doar în starea de repaus, iar genunchiul este deformat şi crescut în volum. Adesea, pacientul nu poate îndoi piciorul pânǎ la capǎt.

Gonartroza de gradul III prezintǎ aceleaşi simptome, doar cǎ severitatea lor este mai mare. Durerea apare atât când pacientul merge dar şi când se odihneşte. Pacientul nu îşi mai poate îndoi genunchiul, iar deformarea este vizibilǎ cu ochiul liber.

Diagnostic

Primul pas în punerea dignosticului este reprezentat de analiza unor factori precum istoria pacientului sau simptomele acestuia. Medicul poate chestiona pacientul în legǎturǎ cu stilul de viațǎ, istoricul medical, factorii de risc dar şi privind alţi factori precum cei genetici. Pentru ca medicul sǎ îşi contureze o idee cât mai clarǎ despre starea de sǎnǎtate a bolnavului, poate recomanda realizarea analizelor de sânge sau a unui sumar de urinǎ. După aceastǎ etapǎ, medicul va recomanda realizarea unor radiografii simple, însǎ în cazul în care aceste imagini nu sunt clare medicul poate realiza un test de rezonanţă magneticǎ nuclearǎ (RMN), o tomografie computerizatǎ sau o ecografie.

Tratament

Tratamentul gonartrozei implicǎ utilizarea terapiei medicamentoase îmbinatǎ cu terapia fizicǎ iar în cazurile severe cu intervenţia chirurgicalǎ.

Tratamentul medicamentos. Durerile articulare şi inflamaţiile pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor. Anumite medicamente pot proteja cartilajul şi pot încetini evoluţia artrozei genunchiului.

Terapia fizicǎ (gimnastica medicală, kinetoterapie). Este foarte importantǎ în cazul gonartrozei şi se poate ameliora afecțiunea dacă este corect realizatǎ. Terapeutul va realiza un program de exerciţii pentru pacientul sǎu, iar acesta poate fi combinat cu masajul şi cu hidroterapia.

Obezitatea. Succesul terapiilor menționate anterior depind, în mare mǎsurǎ, de atingerea unei greutǎţi normale, pentru ca articulaţia sǎ nu mai resimtǎ stres din cauza kilogramelor în plus. Mai mult, o greutate normalǎ poate ȋmbunatǎţi calitatea vieții la pacienții cu gonartrozǎ.

Tratamentul chirurgical. În funcție de locul în care cartilajul genunchiului este afectat, medicul ortoped poate recurge la diferite tipuri de intervenții chirurgicale.

Prevenirea

Pentru a preveni dezvoltarea gonartrozei se recomandǎ realizarea de exerciții fizice, în special în cazul persoanelor sedentare. De asemenea, se recomandǎ pǎstrarea unei greutǎți normale pentru a nu pune presiune suplimentarǎ în articulații.

Procedurile de kinetoterapie sunt eficiente în recuperarea pacientilor care suferă de gonartroză şi au ca prim obiectiv reeducarea muşchiului cvadriceps. În cazul gonartrozei se produce o atrofie a cvadricepsului şi astfel se ajunge la scăderea şi apoi la limitarea mobilităţii. Se recomandă o reeducare blândă şi progresivă.

Remedii şi soluţii kinetoterapeutice vă oferă Clinica “Lotus” din Târgu-Mureş.

Andreea COZMA, kinetoterapeut

Telefon 0744-540.921

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE