Home / Cultură / Comunitățile de refugiați ar putea fi incluse, în viitor, în Festivalul ProEtnica

Comunitățile de refugiați ar putea fi incluse, în viitor, în Festivalul ProEtnica

Distribuie

c

Directorul Festivalului intercultural ProEtnica, Volker Reiter, a anunțat, în cadrul ediției cu numărul XIII a manifestării, că într-un viitor apropiat ar putea fi incluse în festival și minoritățile noi și comunitățile de refugiați.

Anunțul a fost făcut în contextul în care directorului i s-a propus să invite, în fiecare an la ProEtnica, și câte o țară din spațiul European și nu numai, iar astfel festivalul să devină internațional. Reiter a arătat că dorește ca manifestarea să rămână națională, însă nu exclude posibilitatea includerii în conceptul festivalului a minorităților noi și a comunităților de refugiați. Acesta a spus că există țări, în Europa, în care există probleme delicate în ceea ce privește minoritățile naționale, țara noastră putând fi un model pentru aceste țări în privința legislației protecției minorităților, deoarece la noi protecția minorităților naționale „este foarte bine realizată”.

„Noi oferim minorităților o agora de exprimare, dar în același timp promovăm dialogul intercultural, minoritățile și pacea interetnică într-o societate democratică și pluralistă. Noi dorim să rămână acest festival național, însă ar fi o provocare într-un viitor destul de apropiat să includem în conceptul festivalului și comunitățile de refugiați și minoritățile noi și să devină gazda pentru minoritățile noi. Vorbim acum despre o problemă destul de delicată în ceea ce privește protecția minorităților naționale în Europa. Nu veți găsi în nicio legislație o definiție oficială despre ce înseamnă minoritate națională, deci vorbim despre interpretări, despre o temă foarte politizată. În România, protecția minorităților naționale e foarte bine realizată. Dacă ne uităm în Spania, în Franța și în alte țări, vedem că sunt probleme grave în ceea ce privește protecția minorităților. Este un teren foarte alunecos și care poate fi politizat foarte ușor. Aș vrea ca România să devină un model pentru alte țări. Internaționalizarea festivalului e foarte delicată”, a explicat Volker Reiter.

Lucrurile trebuie să înceapă să meargă mai normal”

Cât despre colaborarea cu Ministerul Culturii și finanțarea pe care festivalul o primește de aici încă de la prima ediție, Volker a arătat că proiectul ProEtnica s-a aflat pe lista de rezervă, deci n-a beneficiat de vreun regim special în privința finanțării, el fiind de părere că ar trebui excluse odată din România pilele și nepotismele, iar lucrurile să înceapă să meargă cât mai normal.

Noi colaborăm de la prima ediție cu Ministerul Culturii și proiectul nostru a fost pe lista de rezervă și prin lista de rezervă a primit finanțare, deci nu s-a aplicat nicio pilă pentru finanțare. Nici n-am vrut și nici n-am încercat, căci, după părerea mea, lucrurile trebuie să înceapă să meargă mai normal în România și să se termine politizarea lucrurilor și nepotismele”, a subliniat Volker Reiter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

„Feed your mind”, cultură și educație la Târgu Mureș

Distribuie În perioada 23-24 septembrie, asociația AWAKE, alături de organizația culturală facem, organizează după trei …