Home / Cultură / Festivalul ProEtnica XIII, instrument prețios de promovare a minorităților etnice din România

Festivalul ProEtnica XIII, instrument prețios de promovare a minorităților etnice din România

Distribuie

1Cel mai mare festival dedicat minorităților naționale, Festivalul intercultural ProEtnica, a ajuns în acest an la ediția cu numărul 13. Începând de joi, 20 august, și până duminică, 23 august, Cetatea Sighișoarei este locul de întâlnire al celor peste 800 de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din România.

Evenimentul cuprinde spectacole de muzică, dans, poezie și teatru, activităţi interactive cu publicul, workshop-uri de teatru forum, expoziții de artă contemporană, lansări de cărți și publicații, standuri de mesteșugari, dezbateri și mese rotunde. Festivalul reprezintă un instrument preţios de promovare a minorităţilor etnice din România, de exprimare, păstrare şi dezvoltare a acestora, contribuind la realizarea unui climat de toleranţă şi dialog, un instrument de păstrare a păcii interetnice în societate. Acesta este finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, în cadrul Programului ”Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

2Dialog intercultural

Directorul Festivalului Sighișoara Medievală, Volker Reiter, a afirmat, joi, 20 august, că prin această manifestare, reprezentanții minorităților pot purta un dialog intercultural, depășind astfel granițele în care s-au născut. „Prin acest festival, noi oferim minorităților naționale o agora de exprimare culturală, dar și un forum pentru dialogul intercultural și interacțiunea artistică. Prin acest dialog ne îmbogățim sufletește și în același timp nu mai suntem cine am fost înainte. ProEtnica ne dă șansa de a depăși granițele în care ne-am născut. Pe de altă parte, accentuarea apartenenței etnice poatea crea conflicte, războaie, instabilitate, așa cum se întâmplă în Ucraina, Siria și Turcia și în alte nenumărate țări. Așadar, doresc să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest festival”, a transmis Volker Reiter.

4ProEtnica – plus pentru Sighișoara și județul Mureș

Prefectul județului Mureș, Lucian Goga, adept al multiculturalismului, a precizat că prin tradiții, obiceiuri și dansuri populare oamenii se pot cunoaște mai bine, iar ceea ce se întâmplă în cadrul ProEtnica reprezintă un plus atât pentru Cetatea Sighișoarei, cât și pentru județul Mureș. „Mă bucur că într-un vechi burg săsesc am ajuns, iată, pe lângă multe alte evenimente, la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului ProEtnica. Sunt un adept al multiculturalismului, mă bucur că în Sighișoara, în vechea cetate a Sighișoarei, cele 20 de minorități recunoscute de lege în România au prilejul să-și arate ce au mai bun – obiceiuri, tradiții, dansuri populare. Cred că doar cunoscându-se unii pe alții ne putem înțelege mai bine și cum ne putem cunoaște mai bine dacă nu prin obiceiurile, tradițiile și dansurile populare. Sigur, pentru municipiul Sighișoara, pentru județul Mureș, este un plus prin spectacolul oferit, prin numărul mare de vizitatori și sunt convins că acești vizitatori vor deveni soli ai acestui oraș – cei care nu au mai fost pot spune mergând acasă ce frumuseți avem în acest burg și la ce festival au participat”, a transmis prefectul județului Mureș.

31ProEtnica – cea mai importantă manifestare culturală

Subsecretarul de stat în Ministerul Culturii, Irina Cajal Marin, a arătat că Festivalul intercultural ProEtnica este o tradiție valoroasă în peisajul cultural românesc, reprezentând în prezent cea mai importantă manifestare culturală din țară. „Proiectul ProEtnica, născut din inițiativa comună a Institutului pentru Relații Externe a Republicii Federale Germane și a Ministerului Culturii din România reprezentate în anul 2001 de către domnul Volker Reiter, a devenit o tradiție valoroasă în peisajul cultural românesc, reprezentând în prezent cea mai importantă manifestare culturală a tuturor manifestărilor naționale din România, o adevărată sărbătoare a promovării dialogului intercultural, al diversității în cultură, artă și viață spirituală. ProEtnica păstrează valorile culturale ale celor care trăiesc pe teritoriul țării noastre, fiind o manifestare complexă”, a transmis Irina Cajal Marin.

Din partea Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală a fost prezent Carol Kunisch, care și-a amintit cu nostalgie despre începuturile festivalului, despre primele demersuri ale directorului festivalului, Volker Reiter, care a avut o idee foarte bună când s-a gândit să organizeze un festival dedicat minorităților naționale.

Sunt deosebit de onorat și totodată bucuros să pot participa la a XIII-a ediție a acestui festival dedicat culturii minorităților naționale din România. În urmă cu 15 ani, ocupam funcția de director al Direcției Minorităților din cadrul Ministerului Culturii și a venit la noi, la minister, domnul Volker Reiter, care a propus realizarea unui festival dedicat minorităților naționale. Ministerul Culturii a fost foarte receptiv la această propunere și astfel s-a născut acest festival. Este un lucru deosebit de important, fiindcă este cea mai mare și cea mai importantă manifestare culturală dedicată minorităților naționale și prezentării culturii și activităților minorităților naționale. E o mare onoare pentru Ministerul Culturii că poate finanța acest festival”, a transmis acesta.

Din partea Ministerului Culturii a fost prezentă joi, la Sighișoara, Cornelia Predoiu, care a transmis că festivalul finanțat de Ministerul Culturii se potrivește perfect cu scopul programului ministerului, acela de a promovare a diversității culturale. „Mă bucur că putem să finanțăm în acest an ediția a XIII-a a Festivalului ProEtnica în cadrul Programului „Promovarea diversității prin cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european” prin finanțarea Mecanismului Financiar SEE 2009-2014. Cred că festivalul editează foarte bine scopul programului nostru, și anume promovarea diversității culturale. Sper ca festivalul să ne îmbogățească, să ne ajute să fim mai empatici cu cei de lângă noi, care contribuie la diversitate și la bogăția culturală a societății noastre”, a spus aceasta.

Viceprimarul municipiului Sighișoara, Ionel Gavrilă, a transmis că Festivalul ProEtnica reprezintă un reper important în cadrul manifestărilor culturale ale municipiului Sighișoara, iar prezența celor 20 de minorități naționale la Sighișoara e onorantă. Acesta a vorbit și despre învățământul din Sighișoara și a arătat că aici copiii au posibilitatea de a studia în trei limbi: română, germană și maghiară.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ziua Mondială a Poeziei, prilej de întâlniri literare și muzicale la BJ Mureș

Distribuie Începând cu anul 1999, poezia a primit o zi a ei fiind celebrată în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.