Adi del Boca, zootehnia de succes a Câmpiei Transilvane Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1442 Vizualizări

Adi del Boca, zootehnia de succes a Câmpiei Transilvane

1Recunoscută pentru cultura mare, Câmpia Transilvaniei oferă nu doar fermieri destoinici cu producţii mari la păioase sau plante tehnice, ci şi fermieri care fac din zootehnie o afacere de succes. Este şi cazul societăţii Adi del Boca SRL din comuna Şăulia, judeţul Mureş administrată de Cosmin Boca. Cum aşchia nu sare departe de trunchi, Cosmin fiind fiul lui Iacob Boca, preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Mureş, acesta a pus pe picioare o firmă care ţine steagul  zootehniei din zona de câmpie sus.

Tradiţia familiei

Povestea firmei îşi are rădăcinile în dragostea pentru creşterea animalelor a familiei Boca, precum şi în însorita Spanie, locul unde Cosmin a trudit din greu pentru a aduna banii necesari punerii pe picioare a unei ferme. Având şi sprijinul familiei, reuşeşte în 2008 să transforme dragostea pentru animale a familiei într-o afacere de succes.„Am locuit în Spania vreme de opt ani de zile, iar în 2008 m-am reîntors acasă. Familia se ocupa de creşterea animalele, tata de când se ştie tot cu animalele a fost. Aşa am început să cumpărăm vaci, să le înmulţim, să ne mărim numărul de animale. În acest sens am fost în Danemarca şi Olanda de unde am adus un nucleu de 70 de capete, rasa Red Holstein  Am adus aceste animale în urmă cu patru ani , iar acum deja avem tineret, juninci de la aceste vaci, pe care le mulgem deja. Fără această tradiţie din familie nu cred că puteam să mă descurs, singur, de capul meu.Era practic imposibil să pornesc de unul singur. Eu am terminat Liceul Agricol la Târgu-Mureş, dar singur, fără ca cineva să te sprijine este imposibil. Mi-s tare dragi animalele de mic, de aceea am ajuns să am această activitate, dar dacă nu ai un pic de ajutor, de cineva să te îndrume, să-ţi spună ce şi cum trebuie făcut . O afacere nu doar că o faci, dar trebuie să o şi menţii, să o dezvolţi, să o faci să funcţioneze”, spune Cosmin Boca. La început, firma a avut în jur de 25 de capete, vaci cu lapte. Apoi tot s-a extins, în prezent fiind mulse zilnic undeva la 105 vaci, efectivul total al fermei fiind de 186 de capete.Ferma este localizată în comuna Miheşul de Câmpie. „Am cumpărat ferma fostului IAS şi acolo avem animalele.Pentru bunul mers al fermei lucrează trei tractorişti, doi văcari, şi cu noi familia, încă trei. În ce priveşte animalele, la muls avem două femei, în rest noi familia facem totul”, ne-a declarat Cosmin.

2Dragoste şi pasiune

Pentru o afacere de succes, pe lângă forţă de muncă ai nevoie de utilaje, pământ, dar mai ales dragoste şi pasiune pentru animale, lucruri care nu lipsesc din ferma familiei Boca. „Uşoară nu e nicio muncă, iar creşterea animalelor nu face excepţie. Noi la bază avem animalele şi agricultura. Aici trebuie să fi foarte atent cu pământul, care e cea mai dificilă treabă. Noi nu cumpărăm niciun furaj, în totalitate acesta este produs de noi. Avem peste 280 de hectare pe care le lucrăm , siloz, grâu, porumb, floare, noi ne facem singuri furaje. În ce priveşte utilajele, avem trei tractoare New Holland , cumpărate la mâna a doua dar care îşi fac treaba foarte bine. În rest combine nu avem, pentru 100 de hectare de păioase nu se merită să cumperi o combină, iar una performantă coastă foarte mult. Dorim acum să cumpărăm o tocătoare de siloz Claas Jaguar. Anul trecut am avut un astfel de utilaj, l-am vândut şi am cumpărat un tractor.”, spune Cosmin Boca.

1.800 de litri zilnic

Producţia de lapte a societăţii se ridică la 1.800 de litri de lapte zilmic, achiziţionat de fabricile de lapte Albalact şi Romfulda.„Producţia medie este de 28 de litri zilnic pe cap de animal. Avem undeva la 1.800 de litri pe zi. Acest lapte pleacă spre două fabrici, Albalact şi Romfulda din Beclean. Majoritatea laptelui pleacă la Albalact, deoarece considerăm noi că este cea mai serioasă firme din toate câte există în acest sector. Preţul laptelui de regulă diferă, în funcţie de grăsime, în funcţie de piaţă, în funcţie de anotimp. Acum preţul e undeva la 1,1- 1,5 lei litrul. Preţul e constant, dar din păcate nu poţi trăi de pe urma lui”, spune Cosmin.

Primi paşi şi spre producţia de carne

Fiind axată pe producţia de lapte, SC Adi del Boca SRL nu exclude şi sectorul producerii de carne, testând în prezent acest sector„Deocamdată ne axăm doar pe producţie de lapte. Am început mici paşi şi spre rasele de carne, respectiv rasa Angus. Dacă putem să facem un nucelu de 40-50 de capete, ne vom axa şi pe acest sector. E mai uşor, nu e atâta cheltuială, şi vrem să facem şi treaba asta. Să cumperi animale pure din această rasă e foarte scump, şi atunci am încercat la prima fătare, junincile să le montăm cu Rasa Angus. Primul viţel e mai firav, şi doar la al doilea îmcepem , să vedem şi juninca cum se prezintă”, afirmă Cosmin.

„Nu putem toţi să stăm să hodinim”

Greutăţile par să nu-i ocolească nici pe crescătorii de animale, de la subbvenţii, la lenea unora, care optează pentru un ajutor social decât să presteze o muncă. „E foarte greu..Subvenţiile întârzie, nu te poţi baza pe ele, pe data în care trebuie să iei subvenţia. Cum e la motorină de exemplu. Cer o cantitate de motorină până la o anumită dată , când se primeşte subvenţia, după care plătesc motorina. Dar nu se poate. E greu şi cu munca, nu mai ai timp de nimic. Nu ai timp de familie, de viaţă personală, eşti ocupat cu munca de dimineaţă până seara. La 4 jumate dimineaţa scularea, pleci la muncă şi ajungi acasă seara la 11. E destul de greu, dar nu avem ce face, nu putem toţi să stăm să hodinim, cineva mai trebuie să şi lucre. În schimb se odihnesc alţii. Când merg la poştă şi văd ce se întâmplă acolo te doare sufletul, să vezi oameni claie grămadă care aşteaptă tot felul de ajutoare. Câteodată mai ai nevoie de unul, de altul, dar refuză să vină pentru 50 de lei pe zi, plus masă şi alte lucruri. Te costă 100 lei pe zi să aduci un om la lucru. Din moment ce statul le-a permis să fie aşa de puturoşi, cum credeţi că acelaşi stat mai poate face ceva să schimbe aceste lucruri. E ok să le dai ajutor, dar să-i pui şi la muncă. La Miheş sunt foarte multe astfel de persoane care nu vor să meargă la lucru. Dar în schimb, când mergi la poştă, când vin ajutoarele, e plin de ei”, spune administratorul SC Adi del Boca SRL din Şăulia.

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE