Cavalerii Pălincii Ardelene, animatorii Zilelor Livezeniului Business
  • mihai.veres
  • 0 comentarii
  • 977 Vizualizări

Cavalerii Pălincii Ardelene, animatorii Zilelor Livezeniului

festivalul tuiciiCea de-a V-a ediție a Zilelor Comunei Livezeni a coincis cu a III-a a „Festivalului Țuicii”, „Tărie de Livezi”, sau „Pálinka Fesztivál”, după preferințe. Ideea a venit din partea viceprimarului Bányai István, odată cu alegerea sa în urmă cu trei ani în această funcție. Acesta este un tânăr de 33 de ani, plin de inițiativă, principalul organizator al evenimentului, care l-a invitat pe proprietarul Distileriei Orbán, din localitatea mureșeană Chibed.
„În urmă cu trei ani, viceprimarul mi-a propus să participăm la această sărbătoare, pentru a-i da un plus de atractivitate. Ideea este de a participa cât mai mulți „țuicari”, adică distilerii, dar numai din zona Ardealului, cu care am alcătuit o asociație. Am pornit cu șase producători, dar sper că pe parcurs ni se vor alătura cât mai mulți. Momentan avem alături de noi producători din Sînsimion, de lângă Miercurea Nirajului, mai trebuie să vină colegii de la Glodeni, altul de lângă Odorheiu Secuiesc, de la Sângeorz, județul Covasna, din Archid, Harghita. Ne prezentăm numai cu produse inedite și lumea pare interesată de ele. La prima participare s-au făcut primii pași pe piață, cu doar șase, șapte produse și după trei ani putem spune că ne-am dublat și diversificat producția. Este un cadru plăcut și lumea vine la asemenea evenimente, este una dintre ocaziile rare în care pot ieși toți să se întâlnească la o gustare în aer liber, să mai stea în povești”, ne spune reprezentantul distileriei Orbán, Somogyi Csaba.

DSC_0592Prețurile, în funcție de raritaea fructului
Ca în orice afacere de viitor, proprietarul trebuie să aibă și profit, altfel aceasta se stinge rapid. Se cunoaște bine faptul că mulți dintre gospodari au produsele proprii, obținute acasă, pentru consum propriu, sau chiar comercializare, lucru care nu este tocmai legal. O distilerie legalizată trebuie să aibă anumite standarde, iar produsele de cea mai bună calitate. Prezentate în ambalaje personalizate, produsele distileriei mureșene își respectă blazonul. Prețul acestora diferă în special de raritatea produsului, adică a fructelor din care este obținută licoarea. Dacă deja binecuscutele pălinci de prune, mere, pere, sau amestecuri se ridică la 25 lei, iar cele din piersici sau alte fructe oarecum mai pretențioase aproape dublează prețul, cele mai noi, obținute ca exemplu din mac, pot ajunge chiar la peste 200 lei, pentru cei care se încumetă.
„Normal ca prețurile să difere, nu din orice fructe se poate scoate un produs rentabil ca preț. Ne dezvoltăm și diversificăm permanent produsele. Anul acesta mai așteptăm câțiva dintre noii membri ai „Asociației Cavalerilor de Pălincă din Transilvania”, înființată în urmă cu aproximativ două luni, care cuprinde momentan 12 membri. Este o idee mai veche a multor producători, pusă acum în practică. Va vea loc chiar o festivitate de inaugurare, la castelul Haller, în luna octombrie”, ne dezvăluie reprezentantul distileriei Orbán, Somogyi Csaba, care conduce afacerea moștenită de la bunicul său, împreună cu unchiul Orbán Béla.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE