Liberalii militează pentru pensionarea anticipată Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 321 Vizualizări

Liberalii militează pentru pensionarea anticipată

DSC_2889

Sediul ALDE Mureș din strada Gheorghe Doja nr. 9 a găzduit, luni, 24 august, de la ora 9.00, o conferință de presă, în care ec. Ionela Ciotlăuș, CoPreședinte ALDE Mureș, a făcut cunoscută propunerea legislativă privind viziunea liberalilor mureșeni pentru persoanele care au locuit timp de 30 de ani în zonele de poluare cu îngrășăminte azotoase. Astfel, cei care au locuit în zona combinatului chimic Azomureș pe o rază de 8 km în jurul municipiului Târgu Mureș, să li se ofere posibilitatea pensionării anticipate fără penalizare, respectiv cu doi ani mai devreme. Vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Conform legii, pensionarea anticipată aduce o penalizare de 45%.

Mesajul liberal al ALDE Mureș este acela de a aduce soluții și politici liberale care să însemne schimbarea filosofiei publice de protecție a mediului și protecție socială și consideră că, prioritatea economică este susținerea industriei și nu distrugerea ei, susținerea inițiativei private. ”Cerem autorităților locale dialog cu conducerea Azomureș pentru  protejarea locurilor de muncă, protejarea veniturilor încasate la bugetul local și cel de stat pentru protejarea și încurajarea investițiilor, inclusiv a celor necesare pentru protecția mediului și, nu în ultimul rând, protejarea mediului”  a declarat ec. Ionela Ciotlăuș.

Lista unităților administrativ teritoriale, precum și a localităților componente ale acestora considerate ca zone poluate sunt Baia Mare, Zlatna, Copșa Mică, iar în modificarea de lege intră și localitatea Ivănești. ” Cererile pentru un bilet de tratament la o staţiune din ţară sunt foarte mari în raport cu numărul de locuri alocate, motiv pentru care solicităm și mărirea numărului de bilete de tratament care sunt distribuite gratuit sau la un preț avantajos asiguraților și pensionarilor de către Casa Județeană de Pensii. Sperăm că vor adera cât mai mulți mureșeni la acest proiect și vom demara un proces de strângere de semnături din partea lor, care să întărească convingerile noastre” a declarat Ioan Covaciu.

Prezent la conferință, Călian Augustin cu domiciliul în Cristești, a declarat că a lucrat timp de 26 de ani în combinatul Azomureș, activitate în urma căreia s-a ales cu o boală profesională. ”Poluarea afectează oamenii, animalele, plantele, absolut tot. Nu mai vorbesc de groapa de gunoi care, în funcție de curenții de aer, sunt zile în care trebuie să ținem geamurile închise” a declarat acesta.

Riscurile la care este expusă populația din cauza degradării mediului prin poluare excesivă cu efecte potențial ireversibile asupra sănătății populației determină implicarea în problema ecologiei care nu trebuie să se reducă doar la poluarea chimică și la reziduri, ci și la lupta pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri.

Potrivit ALDE, acest proiect va fi înaintat parlamentarilor ALDE și celor din alte partide și nu presupune costuri bugetare. În plus, ieșirea la pensie este echivalentul unui nou loc de muncă.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE