Digital Transilvania aprinde în culori Zidul de pe Cutezanței Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 468 Vizualizări

Digital Transilvania aprinde în culori Zidul de pe Cutezanței

rakoczi

România este singura țară din lume cu 4 reprezentații de artă urbană în top 10 cele mai frumoase scări din lume, și 3 dintre acestea sunt realizate în Târgu Mureș. Promovate pe platforma  www.boredpanda.com  scările „Rakoczi”, vopsite în cadrul unui proiect numit Digital Transilvania, sunt printre cele mai frumoase. Pasionații de artă urbană se lasă inspirați de energie și continuă să aprindă orașul în culori, despre reușitele de anul trecut și activitățile din anul acesta ne vorbește Barbu Constantin, director Digital Transilvania.

Rep: Cum au prins viață scările Rakoczi, ce face legătura între strada Revoluţiei şi parcul Cetăţii Medievale?

C.B.: Ideea  desenelor stă la baza unui proiect mai amplu, prima ediție a festivalului a fost realizată în colaborare cu Liceul Vocațional de Artă, care la cererea noastră a propus 10 elevi de clasa XII-a cu aptitudini creative, pe care i-am provocat la un concurs de idei, și din 10 elevi am avut 13 lucrări. Acestea au fost avizate de comisia Primăriei Municipiului Târgu Mureş şi Ministerul Culturii, care a ales una din reprezentații. Banii pentru vopsea au fost puși din buzunarul nostru, am folosit vopsea pe bază de apă ce nu atacă piatra, pe o suprafață de 43 de metri pătrați, respectiv 73 de scări, pe care am implementat motive populare specifice Transilvaniei, devenind veritabile atracții turistice. Este primul proiect de aceste fel realizat în România, realizat sub îndrumarea profesorilor Kolumban-Kantor Zita și Renata Veer, la care au luat parte voluntari locali, naționali și internaționali.

furnica

Rep: Cum ați ajuns la Furnica?

C.B.. Pentru că am fost încurajați de comunitatea locală să continuăm proiectele de artă urbană și în alte zone din oraș, am continuat cu Scările de la Furnica, desenul câștigător fiind realizat de Carina Cojan și implementat cu sprijinul echipei formate din Nagy Deia, Andreea Duca, Teodora Orza, Raluca Baciu, Larisa  Sava. Activitățile s-au desfășurat în vacanța de vară, pe o suprafață de 120 de metri pătrați, vopseaua a fost asigurată de firma Caparol, ajutați și de alte asociații care la rândul lor aveau alți parteneri care ne-au ajutat. Modelul a avut o tematică specială, au fost incluse culorile steagului României și Ungariei, în mijloc conturându-se un chip, fără sex, din aceste culori.

Rep:  Scările care leagă Gheorghe Doja de cartierul Dâmbul Pietros au prins, și acestea, culoare.

C.B: Am continuat cu a treia ediție a festivalului, proiectul artistic multicultural aflat pe strada Piatra de moară, în colaborare cu artista Cristina Cantemir din Republica Moldova și ajutorul artistelor voluntare  Teodora Orza, Sava Larisa Sava, Cojan Carina, Iuliana Suciu și Alina Veronica pe parcursul a 15 zile. La baza scărilor este realizată o imagine a orașului Târgu Mureș din perioada interbelică, încadrată în motive tradiționale inspirate din proiectele scărilor Rakoczi și scările Furnica. Deschiderea spațiului cultural urban a fost realizat anul trecut pe 15 octombrie, ocazie cu care a avut loc un spectacol de lumină, sunet și culoare, iar scările au primit denumirea de Scările Artei.

3 (2)

Rep: Cine pune umărul la treabă și lucrează cot las cot cu voi în toate aceste proiecte?

C.B: Atelierele de artă urbană sunt realizate prin implicarea comunităţii locale, se poate implica oricine, de la vârstă fragedă până după 60 de ani. Am creat cel mai lung festival din lume, ediția din anul acesta cuprinde activități inovatoare, culturale și artistice ce se vor derula zilnic, până în luna decembrie. În cadrul acestuia, am reușit realizarea unei reprezentații de artă urbană în campusul Universității de Medicină și Farmacie cu ocazia ediției aniversare a celor 70 de ani de la înființare. Schița desenului a fost realizată de arhitecta U.M.F, Daniela Suciu, și implementată de echipa de creație formată din absolventele Liceului Vocațional de Artă, respectiv, artistele Cojan Carina, Sava Larisa.

UMF-2-stairs__880

Rep: Și, din nou sunteți la treabă.

C.B: Avem un nou atelier de creație artă urbană în orasul Târgu Mureș, cunoscut, printre altele, sub denumirea de ,,Orașul trandafirilor”. Din luna iunie pregătim planul proiectului pentru cea mai lungă reprezentație de artă urbană din România, zidul de terasament de pe strada Cutezanței, de-a lungul a 350 m, prin care echipa noastră se pregătește să susțină candidatura orașului la titlu de Capitala Culturală Europeană pentru anul 2021. Desenul aprobat de către Primărie este cel realizat de Nagi Deia, proaspătă absolventă a Liceului Vocațional de Artă.

Rep: Pe cine veți antrena în acest proiect?

C.B: Digital Transilvania se adresează tuturor categoriilor sociale din oraș, scările Rakoczi au fost realizate împreună cu copii asistați social și elevi ai Liceului Vocațional de Artă, iar acum vom începe o colaborare cu persoanele lipsite de libertate de la Penitenciar. Acest proiect are ca scop atât definirea reprezentației de artă urbană, cât și îmbunătățirea programului de incluziune socială a deținutilor care se află în regim de activități pe domeniul public. Vopseaua este pusă la dispoziție de Caparol, partenerul oficial al campaniei ”Arta Inovează Orașul”.

Rep: Ce sponsori aveți în activitățile derulate?

C.B: Programul atelierului se desfășoară zilnic, timp de 4 ore, cu excepția zilei de duminică, iar activitățile festivalului se desfășoară cu zero buget, nu avem sponsori, totul se face pe bază de voluntariat, motiv pentru care lansăm invitația, către cei care au posibilitatea să se alăture cu trafaleți și pensule late de 10 cm, deoarece suntem în faza aplicării culorilor de fundal sau să trimită bani în contul deschis în euro la Banca Transilvania, RO28BTRLEURCRT00H4535502.

Rep: Ce anume vă determină să rămâneți ”pe val”?

C.B: Noi considerăm că orașul este deosebit și special datorită multiculturalității și promovăm în toate activitățile noastre acest aspect. Sondajele de pe pagina noastră de facebook ne dau idei pentru astfel de lucrări la gară, autogară, scările din Parcul Eorilor, aeroportul, zidul Cutezanței, care era în atenția noastră.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE