Home / Business / FOTO: Instrumente muzicale făcute cu pasiune, la Firmele Gliga

Notice: Trying to get property of non-object in /home/zideziro/public_html/wp-content/themes/sahifa v5.5.3/framework/parts/post-head.php on line 69

FOTO: Instrumente muzicale făcute cu pasiune, la Firmele Gliga

1Vizitatorii celei de-a 10-a ediţii a Festivalului Văii Gurghiului, organizat în perioada 28-30 august pe platoul La Fâncel din Ibăneşti, au avut prilejul să admire, pe viu, măiestria lutierilor prezenţi la casa alegorică a Firmelor Gliga din Reghin.

„O vioară bună trebuie în primul rând făcută cu răbdare”

Florian Frandeş, maistru în cadrul Firmelor Gliga, ne-a dezvăluit câteva din secretele fabricării instrumentelor muzicale de calitate. „Avem 23 de ani de experienţă în fabricarea viorilor. Acestea sunt de mărimi diferite, se fac din molid de rezonanţă şi paltin creţ, plus acesoriile din lemn de abanos, adus din străinătate. La o vioară, aşa cât e de mică, e foarte mult de lucru şi cea mai fină prelucrare a lemnului e arta realizării viorilor. O vioară bună trebuie în primul rând făcută cu răbdare, apoi ai nevoie să foloseşti material de calitate. Desigur, e importantă şi mâna artistului care o lucrează, şi contează foarte mult zonele acustice şi calitatea lemnului. Practic, orice vioară poate să cânte bine dacă e făcută bine. Artistul care lucrează trebuie să îşi aleagă materialul în funcţie de calitatea pe care doreşte să o aibă vioara. Lemnul trebuie să aibă anumită fibră, deasă, trebuie să fie bătrân… De exemplu, pentru a construi un violoncel, paltinul din care se face spatele trebuie să aibă cel puţin 120 de ani, dacă nu mai mult. La faţă, care se face din molid, lemnul trebuie să fie mai „tânăr”, să aibă cam 100 de ani”, a explicat lutierul.

„Totul e să pui suflet”

În cei 15 ani de experienţă în domeniul fabricării instrumentelor muzicale, Florian Frandeş a realizat mii de bijuterii care încântă melomani din toate colţurile lumii. „Când faci ceea ce îţi place, eşti satisfăcut din toate punctele de vedere, inclusiv cel material. Totul e să pui suflet, după 15 ani de experienţă sunt mulţumit de activitatea mea. Prin mâna mea au trecut foarte multe instrumente muzicale. Ştiu să fac toate fazele unei viori, ceea ce nu e puţin lucru”, a spus Florian Frandeş.

[zizigallery id=1747]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Un singur consilier local reghinean și-a prezentat anual raportul de activitate! Ceilalți n-au făcut nimic?!

Doar un consilier local din cei 19 câți numără Consiliul Local Reghin, respectiv social-democratul Ovidiu …