FOTO: Festivalul Văii Gurghiului, un deceniu de tradiţii şi unitate Cultură
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 241 Vizualizări

FOTO: Festivalul Văii Gurghiului, un deceniu de tradiţii şi unitate

1 AReprezentanţi ai principalelor instituţii ale judeţului, precum şi invitaţi speciali din capitală au participat sâmbătă, 29 august, la deschiderea oficială a Festivalului Văii Gurghiului, eveniment desfăşurat între 28-30 august pe platoul La Fâncel din comuna Ibăneşti. Manifestarea a bifat în acest an cea de-a 10-a ediţie şi a fost organizată de Asociaţia Comunităţii Văii Gurghiului, Consiliul Judeţean Mureş, Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, în parteneriat cu Primăriile din localităţile Reghin, Solovăstru, Gurghiu, Hodac şi Ibăneşti.

„Să fim mândri şi demni că suntem români”

Organizatorii festivalului au fost felicitaţi de Lucian Goga, prefectul judeţului Mureş, care a reliefat frumuseţea portului şi a tradiţiilor populare. „Dumneavoastră sunteţi cei care la momente de sărbătoare, şi nu numai, scoateţi costumele populare şi le purtaţi cu mândrie şi demnitate pentru a le duce în viitor pentru că chiar dacă trăim într-o lume globalizată nu trebuie să ne uităm strămoşii şi obiceiurile, să fim mândri şi demni că suntem români”, a punctat prefectul Lucian Goga.

1 B

Capitală Culturală Europeană pentru judeţul Mureş

Mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a fost transmis de Ovidiu Dancu, vicepreşedinte al instituţiei, care a subliniat că ediţia din acest an s-a bucurat de condiţii civilizate de transport auto graţie unei investiţii în infrastructura rutieră între Reghin şi Ibăneşti a Consiliului Judeţean Mureş. „Vreau să vă rog ca acest festival să fie susţinut şi din alt punct de vedere pentru că Primăria municipiului Târgu-Mureş, Consiliul Judeţean Mureş demarează un proiect foarte important care vrem să ducă în anul 2021, ca Târgu-Mureş să fie declarat Capitală Culturală Europeană. Acest lucru va însemna foarte mult pentru judeţul Mureş din punct de vedere al dezvoltării economice, culturale şi al tuturor domeniilor de activitate. Trebuie să susţinem cu toţii acest proiect pentru ca judeţul Mureş să fie beneficiarul acestor facilităţi”, a spus Ovidiu Dancu.

Platoul de La Fâncel, un loc special

În scurta sa cuvântare, deputatul social-democrat Vasile Gliga a mărturisit că se află pentru a zecea oară la festival, îmbrăcat în costum popular specific Văii Gurghiului, alături de familia sa. „Chiar dacă nu eram persoană publică acum zece ani şi nici nu doream să fiu persoană publică, am ţinut ca prin ceea ce fac oamenii Văii Gurghiului, românii din zonă, prin viorile noastre şi dansul sportiv de la Reghin să facem remarcată atât Valea Gurghiului cât şi zona noastră, atât în ţară cât şi în străinătate”, a afirmat Vasile Gliga. „Avem 24 de oameni din Germania, oaspeţi care au venit la noi. Dacă înainte erau numai beneficiarii instrumentelor din Reghin, au venit şi au văzut la faţa locului hărnicia românilor şi ne-au spus că nu pot să manifeste cât de încărcat e sufletul lor aici pentru că ceea ce avem noi aici, ei nu au în Germania. Ce se simte pe Platoul de La Fâncel nu se simte în altă parte a judeţului”, a completat deputatul social-democrat.

„Locuitorii Văii Gurghiului, patrioţi”

Printre oaspeţii de seamă ai festivalului s-a numărat şi Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, care s-a declarat încântat de oamenii locului. „Locuitorii Văii Gurghiului sunt deosebiţi, patrioţi şi cei care respectă cel mai mult simbolurile naţionale din Ardeal sunt locuitorii din această vale. Este a zecea ediţie a acestui festival, apreciat datorită faptului că duce mai departe tradiţia populară românească, dar şi a meşteugurilor româneşti şi a specificului unei zone de munte în ceea ce priveşte agricultura. Îi felicit pe organizatori”, a afirmat Mircea Duşa.

Felicitări pentru telemeaua de Ibăneşti

Salutul conducerii Ministerului Agriculturii şi Dezvolătii Rurale a fost transmis de Viorel Morărescu, director general în cadrul instituţiei. Acesta a felicitat atât organzatorii cât şi productorii care şi-au etalat produsele de calitate. „Eu sunt autorul reglementării produselor tradiţionale, reţetelor consacrate, militez în continuare şi lupt pentru tot ce înseamnă calitatea produselor pentru că diferenţa e făcută de calitate, şi nu de cantitate. Trebuie să învăţăm să consumăm produse de calitate şi să consumăm mai puţin volum. În condiţiile acestea putem vorbi de mai puţine probleme de sănătate. Este foarte important ca în viitor să ne aplecăm mai mult pe tot ce înseamnă tradiţie şi tradiţionalitate pentru că cele două lucruri înseamnă identitatea poporului român şi este foarte important să ducem mai departe tot ce avem lucruri de valoare şi avem şi potenţial natural şi potenţial uman, important este să ieşim cu aceste lucruri în faţă, să le arătăm, să ne mândrim cu ele”, a menţionat Viorel Morărescu. „De asemenea, vreau să mulţumesc firmei Mirdatod, singura firmă din Valea Gurghiului şi din judeţ care a depus documentaţia pentru telemeaua de Ibăneşti. Toată documentaţia este la Uniunea Europeană şi sperăm ca într-o perioadă relativ scurtă să avem această brânză recunoscută şi protejată la nivelul Uniunii Europene. Îmi doresc să avem cât mai multe produse româneşti recunoscute şi protejate la nivelul Uniunii Europene, îmi doresc să avem produse de calitate pentru că avem potenşial, cred că toţi cei care suntem aici am depus eforturi deosebite pentru a veni cu produse de calitate şi vă felicit pe toţi pentru ceea ce aţi făcut în acest an şi pentru tot ceea ce vrem să facem împreună”, a mai spus reprezentantul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

1 boar

Zece ani de continuitate şi unitate

În numele Asociaţiei Comunităţii Văii Gurghiului a luat cuvântul preşedintele acesteia, Laurenţiu Boar, primarul comunei Gurghiu, care a mulţumit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, pentru că a încurajat şi susţinut proiectul indiferent de funcţia deţinută în decursul celor zece ani ai festivalului. De asemenea, Laurenţiu Boar a mulţumit colegilor primari, parlamentarilor mureşeni, şefilor de instituţii publice deconcentrate de la nivelul judeţului şi structurilor instituţiilor aparţinătoare de Ministerul Administraţiei şi Internelor care au fost alături de festival de-a lungul celor zece ediţii. „Îmi amintesc şi acum începuturile acestui proiect, pe atunci prefect al judeţului Mureş era domnul Ciprian Dobre, care ne-a vorbit despre apropierea dintre oameni, despre necesitatea promovării tradiţiilor, a valorilor morale şi spirituale ale locurilor, toate acestea fiind concretizate în proiectul Văii Gurghiului şi acestui festival. Astăzi împlinim zece ani. Mărturisesc cu emoţie că nu ştiu când a trecut acest timp, dar ştiu că o mare parte din obiectivele stabilite atunci ni le-am îndeplinit. Vorbim despre continuitate, unitate, vorbim despre proiecte de viitor, dezvoltare a unei infrastructuri, de atragerea turismului şi promovarea acestei zone atât de frumoase, a Văii Gurghiului”, a punctat Laurenţiu Boar. „În aceşti ani am conştientizat că am devenit toţi cei care facem parte din acest proiect şi nu numai mai apropiaţi depăşind astfel unele bariere care poate aparent ne separau”, a adăugat primarul comunei Gurghiu.

Ospitalitate tradiţională

Finalul festivităţii de deschidere i-a aparţinut consilierului judeţean Ioan Gliga, directorul festivalului. „Vreau să vă mulţumesc că în această zi frumoasă aţi venit pe platoul de La Fâncel. Sper că o să fiţi mulţumiţi şi veţi avea la dispoziţie tot ce înseamnă spectacol folcloric, spectacol de muzică uşoară şi sper să vă simţiţi bine”, a transmis Ioan Gliga.

[zizigallery id=1746]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE