Home / Politic / PNL propune un Tribunal al achiziţiilor publice

PNL propune un Tribunal al achiziţiilor publice

Distribuie

pnlBiroul Politic Național (BPN) al Partidului Național Liberal (PNL) s-a întrunit sâmbătă, 29 august, la Gura Humorului, în județul Suceava, pentru discutarea priorităților legislative. La finalul întrunirii, co-președintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că BPN a discutat intens problema absorbției fondurilor publice naționale și europene și a arătat că liberalii propun înființarea unei instanțe specializate în acest domeniu.

Procese soluționate mai rapid

La întâlnirea de la Gura Humorului au participat şi co-preşedinţii PNL Mureş Ciprian Dobre şi Dorin Florea. De altfel, potrivit surselor Zi de Zi, rezoluţia prin care liberalii propun înfiinţarea unui Tribunal al fondurilor europene a fost iniţiată chiar de co-peşedintele PNL Mureş Ciprian Dobre. „Pornind de la imperativele date de faptul că bugetul Uniunii Europene este unul limitat în timp, adică şapte ani de zile, și că primarii orașelor și președinții județelor au și ei un mandat limitat în timp de patru ani, observăm la nivelul întregii țări că proiectele europene, în momentul în care ajung în fața instanțelor de judecată civile și comerciale din România, practic se blochează, neexistând reglementată soluționarea acestora într-un anumit interval de timp, stare de fapt în contradicție flagrantă cu obiectivele pe care orice Guvern responsabil trebuie să și le stabilească. Pe de altă parte banii pot fi atrași într-un timp limitat, dar procesele durează nelimitat! Este o realitate care trebuie, însă, remediată. De fiecare dată, până acum ne-am mulțumit să spunem că proiectul respectiv a avut ghinion și rămâne la instanță, nimeni nu știe până când. Practica ne-a dovedit că și cele mai simple procese durează în sistemul judiciar doi – trei ani”, a declarat Ciprian Dobre.

Co-preşedintele liberalilor mureşeni a mai arătat că proiectele de anvergură care necesită expertize sau alte lucrări de specialitate, respectiv o administrare amplă de probatoriu, pot dura până la şapte – opt ani până la soluționarea definitivă. „De asemenea, trebuie menționat că și cercetarea și urmărirea penală a vreunei persoane în legătură cu proiectele europene atrage după sine blocarea în întregime a proiectului. România nu va reuși o rată a absorbției fondurilor europene satisfăcătoare, și când spun satisfăcătoare, mă gândesc la rata de absorbție a celorlalte țări din Uniunea Europeană. Din cauza lipsei de soluții la acest nivel, ajung să fie blocate zeci de ani proiecte care sunt foarte importante pentru comunitățile locale, cum ar fi de exemplu: depozitele ecologice de deșeuri, alimentarea cu apă și canalizare, infrastructura rutieră, chiar și sectoare de autostradă sunt blocate în justiție de ceva timp și aceeași soartă o au și centurile ocolitoare ale municipiilor. Aceste frâne ale absorbției fondurilor europene trebuie înlăturate și găsite soluții constructive”, a subliniat Ciprian Dobre.

Reprezentanții PNL au propus înființarea unei instanțe specializate care să soluționeze într-un interval de timp limitat procesele care țin de proiecte derulate cu bani din fonduri publice și europene. „S-a pus accent extraordinar de mare pe calitate umană, pe pregătirea actului guvernamental, ceea ce înseamnă responsabilitatea de a propune teme mari, serioase, pe care poporul român le vrea astăzi. S-a discutat între primari și președinți de consilii să existe un tribunal economic privind licitațiile, un tribunal al problematicilor noastre, al achizițiilor publice. Este inacceptabil ca aceste lucruri să nu fie judecate în maxim de timp, în 30 de zile”, a menţionat Dorin Florea, de asemenea co-preşedinte al PNL Mureş.

Alex TOTH & Teodora MÎNDRU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Claudiu Maior (PSD), venit de 540 lei/lună, doar din indemnizația de consilier local, în ultimii doi ani declarați

Distribuie Fostul viceprimar Claudiu Maior, în prezent consilier local în Consiliul Local Târgu Mureș, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.