Principalele direcții ale Strategiei Municipiului Târgu-Mureș pentru 2016 – 2021, prezentate de Dorin Florea Administratie
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 249 Vizualizări

Principalele direcții ale Strategiei Municipiului Târgu-Mureș pentru 2016 – 2021, prezentate de Dorin Florea

dPrimarul municipiului Târgu-Mureș, Dorin Florea, a prezentat marți, 1 septembrie, într-o conferință de presă, principalele direcţii și proiecte ale Strategiei Municipiului Târgu-Mureș pentru perioada 2016-2021.
Potrivit primarului Dorin Florea, este vorba despre nouă mari proiecte gândite pentru a fi finanțate din fonduri europene. Acestor proiecte li se mai adaugă alte subproiecte. „Am lucrat de vreun an și ceva, doi la o Strategie privind dezvoltarea Municipiului Târgu-Mureș și a zonei periurbane 2016 – 2021. Este vorba despre nouă mari proiecte, iar fiecare proiect cuprinde subproiecte, gândite pentru a fi finanțate, o mare parte din ele, pe fonduri europene. Știți bine că vor veni fondurile mari, uriașe, cu caracter regional. Ca să le poți accesa trebuie să ai proiecte, iar ca să ai proiecte trebuie să muncești la ele, să faci toată birocrația, să-ți asiguri sursa de finanțare și să le promovezi. Cu atât mai mult în lipsa unor strategii naționale, pentru că România nu a anunțat în ce domeniu vor fi aceste lucruri. Eu le-am anticipat, să sperăm că rămân în atenția orașului. Nu le-am făcut doar pentru fonduri europene, dar dacă le pot face numai pe fonduri europene e excelent, pentru că nu dăm bani din buget. Banii din buget nici n-aș putea să-i dau pentru valorile sunt atât de mari încât ar depăși capacitatea noastră bugetară”, a declarat Dorin Florea.

Satul Vaidacuta – Muzeu al Creației și Armoniei
Pentru proiectul Târgu-Mureş Capitală Culturală Europeană 2021, municipalitatea beneficiază de suportul Consiliului Judeţean Mureş, dar și al oraşelor Sighişoara şi Sovata. La acestea, s-a adăugat și satul Vaidacuta, din comuna Suplac, unde se va crea un sat autentic transilvănean – Muzeu al Creației și Armoniei. Primarul a spus că aici vor fi 50 de case și oameni care vor trăi permanent. Se dorește să se regăsească în acest sat toate entitățile culturale: români, maghiari și sași. „Am început cu această obligație prin Hotărâre de Consiliu Local prin care Târgu-Mureșul are vocația de Capitală Europeană Culturală și am spus că vom juca foarte tranșant și agresiv acest proiect, la care s-a adăugat Vaidacuta. Pentru Capitala Europeană am semnat cu Sighișoara, cu Consiliul Județean, cu Chișinăul, cu Sovata, deci sunt deja demersuri începute. Am adăugat Vaidacuta, care va fi un sat tematic cultural, în care toate entitățile culturale să se regăsească: români, maghiari, sași și tot ce-i într-un sat în care oamenii de cultură. În cadrul proiectului cultural, sunt foarte multe proiecte locale care vor intra. Aici, vor fi 50 de case în primă instanță, oameni care vor trăi acolo. Fiecare om prestigios în domeniul culturii primește o locație la Vaidacuta pentru a-și face o casă – teren, proiect. Dacă muncim serios în 10 – 15 ani, Vaidacuta va fi alt loc. La 90% dintre aceste proiecte avem Hotărâri de Consiliu Local”, a precizat primarul municipiului Târgu-Mureș.

Ce vizează celalalte proiecte
Proiectul ce vizează Învățământul se referă la crearea unui Consorţiu Universitar, a unui Centru Regional de Cercetări Medicale, dar și la Digital Mureş – Oraşul ştiinţific pentru Cercetare şi Informatică Medicală, iar în domeniul învăţământului preuniversitar se urmăreşte dotarea la standarde europene a şcolilor de arte şi meserii, care să fie adaptate cerinţelor de pe piaţa muncii. Strategia prezentată de primar mai cuprinde proiecte de dezvoltare a infrastructurii rutiere, cum ar fi realizarea de centuri ocolitoare, construirea unui drum cu patru benzi şi realizarea unei infrastructuri feroviare rapide. Cât despre infrastructura serviciilor publice, potrivit Strategiei, este necesară punerea în funcţiune a barajului de acumulare de la Răstoliţa și realizarea de circuite urbane și periurbane. La partea de Turism se dorește continuarea proiectului „Circuitul Dracula”, ce vizează un parteneriat între judeţul Mureş şi judeţele învecinate cu scopul de a exploata acest brand. La capitolul Sport se dorește definirea Centrului Olimpic Târgu-Mureş, înfiinţarea unui aerodrom la Sângeorgiu de Mureş, a unui teren de golf, a unui circuit auto, dar şi extinderea canalului Turbină din oraş, care are rol pentru apărare în caz de inundaţii, dar care să aibă şi o utilitate pentru competiţii de rafting. „Extinderea municipiului Târgu-Mureș poate să fie piesa câștigătoare în accesarea fondurilor regionale, pentru că dacă la ora actuală nu ai niciun angajament administrativ degeaba vrei să faci un lucru serios în zona periurbană. La infrastructură – scoaterea municipiului Târgu-Mureș din izolare am pus infrastructura rutieră, feroviară și aeroportuară; infrastructura serviciilor publice cuprinde Bazinul Răstolița, proiectul de mobilitate urbană și proiecte energetice. Turismul, sportul și agrementul sunt alte trei proiecte”, a explicat Dorin Florea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Domnul Florica,ce tot iesi si spui vrute si nevrutute prin presa si la sedintele tale care le faci si urli la toata lumea parca ar fi sclvii de pe mosia ta ,ii imbeti cu vorba ca faci marea cu sarea.Ai avut atatia ani la dispozitie sa faci drumuri ocolitoare ,de ce nu ai facut/,CA NU AI FOST IN STARE,BA MAI DAI VINA SI PE CONSILIERII UNGURI.Sti ceva ,nu ati facut nimic in afara de borduri de unde va vine parandaratul.Vorbesti de strategi si te dai mare ,ior cu cei de la Bucuresti nici nu deschizi gura.La DNA cu tine ,maior,ciobanu,imola,racz,belean ,etc.

  • Vaidacuta este un proiect foarte bun. Satul este autentic, situat foarte aproape de Tîrgu Mure, la circa 22 km. Eu propun ca linia ferată Tg Mureş-Sovata să se reabiliteze şi să se facă de la Tirimia o prelungire pnă la Vaidacuta, pe 6 km. Aici, un tren de epocă ar putea aduce vara turişti. Nu este necesară şi nici utilă reabilitarea întregii linii pînă la Sovata, doar până la Vaidacuta.Avantajul satului mai este dat de vatra satului situată pe o vale cu foarte multă vegetaţie. Sunt foarte multe soiuri rustice de pomi fructiferi, care trebuies păstrate.
    Împortantă pt Tg Mureş este demararea lucrărilor de construcţie a căii ferate Sighişoara- Tg Mureş, singura posibilitate de a avea o legătură decentă cu capitala. Altfel, cu aeroport, Tg Mureş rămâne un târg, nimic mai mult. Sigur, sunt investiţii mari, dar trebuiesc demarate şi în timp se vor realiza.

  • Faptele spun altceva:

    1. De 2011 incoace IBM-ul tot vine.
    2. Locuri de munca 0
    3. Investitii facute sa umple buzunarele cercului vicios primaria TG-Mures etc.

    Si cel mai important suntem la ani-lumina de Cluj, Brasov, Sibiu etc.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE