Home / Social / Calificativ maxim pentru 15% din vinurile de top din România și Republica Moldova

Calificativ maxim pentru 15% din vinurile de top din România și Republica Moldova

Distribuie

vinÎn zilele de 26 și 27 august, un juriu de opt experți internaționali, dintre care doi Masters of Wine, a realizat cea mai amplă evaluare a aproape 250 de vinuri din România și Republica Moldova. Vinurile obținute din soiuri autohtone au fost deosebit de apreciate de membrii juriului, o parte dintre ei exprimându-și dorința de a deveni ambasadori ai vinurilor noastre peste hotare. Rezultatele jurizării vor fi cuprinse în prima ediție a cărții „The Wine Book of Romania”, care va apărea la începutul anului viitor.

Printre cele mai apreciate vinuri din soiuri autohtone s-au numărat cele obținute din Fetească Regală, Fetească Neagră, Băbească Neagră, Negru de Drăgășani, Zghihară și Tămâioasă Românească. Și vinurile obținute din soiuri internaționale au fost cotate cu note bune, printre acestea numărându-se cele provenite din Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon sau Merlot. Juriul a oferit fiecărui vin în parte calificative între 3 și 5 stele: 3 însemnând un vin bun, 4 – foarte bun și 5 – excelent. Totodată, specialiștii au avut posibilitatea să excludă vinuri din selecția inițială. Din totalul vinurilor evaluate, peste 15% au primit 5 stele, 36% au fost notate cu 4 și peste 37% au obținut 3 stele. 11 procente dintre vinurile degustate de juriu au fost eliminate. „Faptul că am refuzat anumite vinuri nu înseamnă că ele nu sunt vinuri de top, ci că în România trebuie cultivată această exigență a vinului de calitate. Vom trimite recomandările noastre personale producătorilor ale căror vinuri au fost excluse. Noi nu suntem aici să criticăm, ci să le oferim consultanță celor care au încredere că vinurile lor merită un loc în topul internațional”, a declarat Caroline Gilby, Master of Wine din Marea Britanie.

Emoții pentru fiecare vin în parte
Președintele juriului a fost Marinela Vasilica Ardelean, expert internațional în vinuri și inițiatoarea proiectului „The Wine Book of Romania”. „Am avut emoții pentru fiecare vin în parte, dorindu-mi ca toate să fie apreciate și evaluate cât mai bine. M-am bucurat că membrii juriului au înțeles importanța proiectului și, implicit, responsabilitatea lor în cadrul acestuia. Mai mult, o parte dintre ei își doresc să devină ambasadorii vinurilor noastre. Știu că ne aflăm într-un moment istoric pentru industria vinului românesc din punct de vedere al vizibilității, al recunoașterii și mai ales al confirmării calității. Acest ghid îi va incuraja pe cei care produc vinuri de calitate și îi va inspira pe cei care își doresc să exceleze în viitor”, a declarat Marinela Vasilica Ardelean.

Membrii juriului, impresionați de vinurile degustate
O mare parte din vinurile degustate i-au impresionat plăcut pe membrii juriului, aceștia apreciind calitatea și personalitatea vinurilor românești și din Republica Moldova. Paul Robert Blom, degustător internațional cu peste 50 de ani de experiență în domeniul vinurilor, a apreciat zona noastră ca fiind „the new old world of wine” (noua lume veche a vinurilor), în timp ce Luiz Alberto, expert din SUA, a fost cucerit de caracterul atât de personal al vinurilor obținute din soiuri autohtone. „Calitatea vinurilor românești este în continuă creştere și cred că România are un viitor strălucit în acest domeniu”, a declarat Helmuth Koecher, președintele Merano Wine Festival, membru al juriului. Procesul de evaluare a urmat toate rigorile obiectivității și transparenței, reprezentanții producătorilor neavând acces la Valea Verde Retreat din Cund, județul Mureș, locul de desfășurare a jurizării.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.