Vor creşte salariile în educaţie cu 15%? Invatamant
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 226 Vizualizări

Vor creşte salariile în educaţie cu 15%?

sacareaExistă posibilitatea reală ca salariile din sistemul de educaţie să fie crescute cu aproximativ 15 procente începând cu 1 decembrie al acestui an. Aşa consideră cel puţin Ioan Săcărea, liderul sindicatului cadrelor din educaţie „Spiru Haret”, în urma discuţiilor avute la sediul Ministerului Educaţiei şi Cercetării cu Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Componenţa Consiliilor de Administraţie, nesatisfăcătoare

Conform noii Legi a salarizării în educaţie aflate în dezbatere, sunt propuse 5 trepte de salarizare în funcţie de vechime, urmând ca cel mai înalt nivel să poată fi atins după 20 de ani de vechime în învăţământ, a explicat Ioan Săcărea. Asta nu înseamnă că o să fie excluse şi criteriile de performanţă. „A fost mai greu să definim acele criterii de performanţă. Performanţa nu înseamnă doar elevi olimpici, înseamnă şi să creşti un elev de la 3 la 5 sau de la 5 la 7”, consideră liderul sindical. Legea prevede posibilitatea ca performanţa şcolară a cadrelor didactice să poată fi recompensată din interiorul Consiliilor de Administraţie.

Directorii de şcoli însă nu sunt foarte mulţumiţi de componenţa acestor Consilii care a fost recent modificată printr-un Ordin de Ministru. O modificare luată pe picior, fără a se ţine cont de părerea celor implicaţi, consideră Dumitru Matei, directorul Colegiului “Traian Săvulescu”, mulţi ani inspector şcolar general al judeţului şi secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar pe vremea guvernului Tăriceanu. “Într-o instituţie de învăţământ, într-un Consiliu de Administraţie format din 13 membri, doar 6 sunt profesori. Restul sunt consilieri, părinţi, oameni pe care ne era foarte greu şi până acum să îi adunăm la şedinţe când aveam de luat decizii”, a precizat Dumitru Matei.

Noua Lege a Salarizării este aproape de finalizare, urmând să intre de urgenţă în dezbaterile Parlamentului. „De acolo va decide politicul”, consideră Ioan Săcărea. O altă modificare adusă Legii Educaţiei promite să creeze nemulţumiri în rândul profesorilor, a arătat însă liderul sindical. „Ministerul doreşte creşterea normei didactice de la 20 la 24 de ore. Noi, sindicatele, ne-am opus acestei propuneri. Nu este prima ocazie când se vine cu încercarea creşterii normei didactice”, a subliniat Ioan Săcărea. Acesta consideră însă că ambele legi de importanţă majoră vor fi finalizate în acest an.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE