Leonard Azamfirei, candidat pentru un nou mandat de rector al UMF Invatamant
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 235 Vizualizări

Leonard Azamfirei, candidat pentru un nou mandat de rector al UMF

111Personalul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş a decis miercuri, 2 septembrie, prin referendum, că viitorul rector al universităţii va fi desemnat pe bază de concurs public. La referendum au participat 233 de persoane cu drept de vot din totalul de 421 de persoane înscrise pe listele de vot, prezenţa la urne fiind astfel de 55,34%. Referendumul a avut ca scop desemnarea modului de alegere a rectorului UMF Târgu-Mureş pentru mandatul 2016-2020 şi a avut următorul rezultat: 121 de voturi pentru opţiunea ”pe bază de concurs public”, 108 voturi pentru opţiunea “pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct, secret și egal”, trei voturi nule şi un vot alb, iar rezultatele vor fi prezentate, pentru validare, în şedinţa Senatului din 14 septembrie. Detalii despre desfăşurarea şi rezultatele referendumului am obţinut de la rectorul UMF Târgu-Mureş, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, care şi-a anunţat public, în premieră, intenţia de a candida la conducerea universităţii pentru un nou mandat de patru ani.

Reporter: Cum apreciaţi prezenţa la referendum de 55%?

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei: Prezența la vot a fost suficientă pentru validarea referendumului. A fost un grad de scepticism referitor la atingerea cvorumului de 50%, având în vedere data de desfășurare situată chiar la reluarea activității în universitate, nemaivorbind de vacanța studenților, care stiți că au proprii reprezentanți cu drept de vot. Este, pe de altă parte, perioada manifestărilor științifice pe plan național și european. Am fost însă obligați de un calendar impus prin Legea Educației Naționale. În consecință, întrunirea cvorumului necesar din primul tur nu poate decât să mă bucure, cu atât mai mult cu cât la vot au participat colegi atât de la linia română cât și de la linia maghiară.

Rep.: Majoritatea a decis ca alegerea viitorului rector să se facă prin concurs public. Ce înseamnă mai concret acest lucru, care sunt paşii următori care trebuie îndepliniţi?

L.A.: Este o modalitate de desemnare a rectorului prevăzută în lege, ca alternativă la votul universal, direct, secret și egal. În mod concret, după constituirea noului Senat al universității, acesta va elabora o metodologie de selecție a rectorului și o comisie de selecție formată din 12 persoane: şase persoane din cadrul UMF, incluzând și reprezentanți ai studenților și şase persoane din afara UMF. Evident că aceste persoane trebuie să fie personalități în domeniu, având competențe și în managementul universitar. La concurs se vor putea prezenta candidații avizați de Senatul nou ales, care sunt în măsură să propună un plan managerial pentru mandatul 2016-2020 convingător pentru comisia de selecție și care, desigur, au o experiență managerială suficientă pentru a conduce o universitate. Decizia comisiei este ulterior validată de Ministerul Educației și Cercetării Științifice. Probabil că acest concurs se va desfășura în luna martie 2016.

Rep.: Care din cele două variante aţi agreat-o?

L.A.: Vă pot spune că m-am situat într-o poziție confortabilă din acest punct de vedere, pentru că opțiunea mea din poziția potențial subiectivă a unui viitor candidat la un nou mandat – și aici vă mărturisesc intenția mea de a avea o nouă candidatură – a coincis cu cea avută din perspectiva funcției actuale. Votul meu a fost același cu al majorității și nu ascund acest lucru. Dar țin să subliniez satisfacția pe care o am constatând că membrii comunității academice din UMF au dovedit că au, în acest moment încredere într-un sistem de evaluare a performanțelor manageriale pe modelul descris mai sus. Este poate și un vot de încredere acordat sistemului pe care am încercat să îl dezvolt în acest mandat, care s-a dovedit funcțional și apreciat de colegi, bazat pe rigoare, transparență, corectitudine și pe o strategie de dezvoltare coerentă, pe termen lung. În marile universități, acesta este sistemul de desemnare a rectorului, el implicând însă o credibilitate mare acordată atât comisiei de selecție cât și candidatului ales. Cu siguranță că și votul universal ar fi avut avantajele lui, dar și gradul de subiectivism, de emoţie de moment, inerente oricărui vot individual.

Rep.: Care sunt resorturile/motivele care v-au determinat să vă doriţi un nou mandat de rector?

L.A.: Referitor la candidatura personală pentru un nou mandat, trebuie să spun că oricare dintre variantele de desemnare a rectorului ar fi fost decisă de electori, nu cred că m-ar fi făcut să mă consider dezavantajat și ar fi fost în egală măsură acceptabilă, având experiența votului universal din 2012. Motivația candidaturii este multiplă. Am încercat împreună cu actuala echipă managerială să construim o universitate modernă, dinamică, strâns conectată cu noile tehnologii existente, integrată într-o rețea internațională funcțională, fapt care nu se poate realiza doar în patru ani. Există o serie de proiecte mari pe care le-am început și pe care doresc să le văd funcționale: Centrul de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice, noua Facultate de Farmacie, Centrul de Cercetare în Nanobiologie și Nanotenhnologie – Nano-X Institute, precum și o serie de proiecte noi, de dezvoltare, la care lucrăm acum. Întrevăd potenţialul UMF Târgu-Mureș de a deveni cea mai puternică universitate din țară în domeniul cercetării medicale fundamentale. Pentru ca aceste lucruri să se întâmple, este nevoie nu numai de timp dar și de continuitate, una a ideilor și a stilului de muncă, în primul rând, desigur.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE