Home / Sanatate / Dr. Mehmet Mutaf, despre Alex Botorea: „Situația lui a fost unică pentru mine”

Dr. Mehmet Mutaf, despre Alex Botorea: „Situația lui a fost unică pentru mine”

Distribuie

alex botoreaLa doar doi ani și cinci luni, Alexandru Botorea dă lumii întregi o lecție de viață. Rămas cu chipul desfigurat în urma exploziei unei mașini, băiețelul din Târgu-Mureș ne învață cum să fim, din nou, oameni. Donatori din toată lumea și-au unit forțele și, împreună cu Asociația „Salvează o inimă”, i-au dat lui Alex șansa unui viitor mai bun decât cel înnegrit de arsurile suferite. Ajuns la Spitalul Acibadem din Turcia, copilul a trecut printr-o operație de 11 ore și a ieșit, și de această dată, învingător.

Într-un interviu acordat Asociației „Salvează o inimă”, doctorul Mehmet Mutaf, specialist în chirurgie plastică, estetică și reconstructivă, clasificat în primii zece specialiști din lume, îl descrie pe Alex un „băiat drăgălaș”, care a avut marea neșansă de a i se întâmpla un asemenea dezastru în prima parte a vieții. „Situația lui a fost unică pentru mine, deoarece pielea și țesuturile sale au fost complet distruse în anumite locuri. Alex este un băiat drăgălaș, dar și o provocare. Am și eu un fiu, așa că știu ce înseamnă să fii părinte”, a transmis chirurgul.

Când va avea loc următoarea intervenție
Alex a trecut de primul stadiu al reconstrucției, iar următoarea operație va fi peste aproximativ două luni. „Am lucrat mai mult la pleoape, nas și buzele superioare, dar și la zona obrajilor. Pleoapele lui Alex erau unite complet de nas, nu era nicio margine între cele două, nici canale lacrimale. Am restabilit legăturile dintre pleoape și nas folosind propria piele a copilului. (…) Pentru a extinde pielea, vom folosi niște baloane de silicon pe care le umflăm periodic până când obținem o zonă mai mare de piele. O să îi pun sub piele aceste expandere după vreo zece zile, iar apoi sperăm să avem destulă piele pentru a-i reda întregul chip”, a explicat dr. Mehmet Mutaf. Potrivit medicului, la următoarea intervenție chirurgicală vor fi înlăturate cu totul țesuturile cicatrizate de pe restul feței și de pe gât, iar chipul îi va fi refăcut cu ajutorul țesuturilor expandate. „Apoi intenționez să îi eliberez maxilarul inferior, restricționat de țesuturile cicatrizate. Există un fel de blocaj în dezvoltarea maxilarului inferior, care nu poate crește cu timpul din cauza presiunii. Așa că îl voi elibera și îi voi reda dimensiunea normală. În plus, vom rezolva problema contracturii din zona cervicală, după care vom lua o pauză de șase luni sau poate un an. Va trebui să lucrăm și la mâini, de asemenea, căci a pierdut toate degetele”, a mai arătat chirurgul.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Detalii despre proiectul noului Spital Municipal cu 7 etaje din Reghin

Distribuie Agenția pentru Protecția Mediului Mureş anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.