FOTO: Ediţie reuşită a Taberei Naţionale de Chimie Invatamant
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 414 Vizualizări

FOTO: Ediţie reuşită a Taberei Naţionale de Chimie

In mijloc premiantii editieiNouă dintre cei mai buni elevi chimişti ai judeţului Mureş au participat, în perioada 30 august – 6 septembrie, la cea de-a XI-a ediţie a Taberei Naţionale de Chimie organizată în acest an la Târgu-Mureş, la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”. O ediţie reuşită, în opinia atât a inspectorului şcolar general de specialitate, Daniela Bogdan, cât şi în cea a elevilor participanţi, mulţi dintre ei cu participări repetate. O manifestare de anvergură, la care au participat aproximativ 80 de olimpici din toată ţara, însoţiţi de profesorii lor. Colectivul de organizatoriReactivii suficienţi pentru toată lumea

Tinerii au fost găzduiţi la “Traian Săvulescu”, unde a avut loc şi miniolimpiada care a încununat studiile susţinute timp de o săptămână. Mult studiu şi multă relaxare şi distracţie pentru zecile de elevi participanţi. Şi foarte important, o mulţime de activităţi practice de laborator desfăşurate atât la sponsorul principal al evenimentului, Azomureş, cât şi în laboratoarele Universităţii de Medicină şi Farmacie, partener oficial al Taberei. Elevii au fost de-a dreptul încântaţi de activităţile de laborator unde, spre deosebire de sălile de clasă, reactivii au fost suficienţi pentru toată lumea şi s-au putut desfăşura sub îndrumarea specialiştilor. „Investim în resursa umană. Valoarea adevărată vine din oameni, din tineret”, a subliniat Aurel Botezan, director tehnic al Azomureş, care a ţinut să premieze din partea companiei pe cei mai buni dintre participanţi.

În ce priveşte premiile miniolimpiadei, acestea au părăsit judeţul Mureş. Teodora Stan şi Miruna Constantinescu, ambele din Bucureşti, au fost premiantele claselor a VIII-a şi a IX-a. Premiul cel mare al celor de clasa a X-a a plecat înspre Arad, cu Andrei Vlad, Paul Haidu-Gerea din Constanţa a câştigat la nivelul celor de-a XI-a iar veteranul Cristian Robert Râclea a dus premiul I al celor din anul terminal la Galaţi. „Sunt viitorii noştri olimpici internaţionali”, a subliniat Daniela Bogdan, manifestându-şi încrederea în performanţele viitoare ale participanţilor.Aurel Botezan spera in revigorarea chimiei mureseneElevii mureşeni, statut de invitaţi

Elevii mureşeni au participat cu statut de invitaţi, la această ediţie neavând elevi calificaţi în urma participării la olimpiadele din domeniu. Un fapt regretabil, în opinia directorului Azomureş, Aurel Botezan. „Îmi aduc aminte cu plăcere de anii când judeţul Mureş se mândrea cu premii nu doar la Olimpiada Naţională de Chimie, ci chiar şi la cea internaţională. Din păcate în ultimii ani interesul faţă de chimie pare să fi scăzut în rândul elevilor, deşi industria chimică furnizează o mare parte dintre locurile de muncă din municipiul Târgu-Mureş”, a susţinut Botezan. Acesta şi-a manifestat însă speranţa că astfel de participări, precum şi implicarea în susţinerea performanţei şcolare va avea roadele scontate într-un viitor apropiat. Cu atât mai mult cu cât chimia a fost şi rămâne în continuare o disciplină de viitor.

O speranţă împărtăşită şi de către Adriana Grama, inspectorul şcolar de chimie al judeţului Mureş. Un centru de excelenţă pentru elevii performanţi, cabinete şi laboratoare bine dotate, acestea ar fi dorinţele elevilor mureşeni pentru ca să-şi poată cel puţin egala colegii din Bucureşti şi marile oraşe. “Organizarea unei astfel de tabere presupune nişte eforturi deosebite, dar suntem convinşi că aceste eforturi se vor concretiza în rezultate pe măsură”, a adăugat Adriana Grama.

Veteranii îşi văd viitorul în afara graniţelor

La a patra participare la Tabăra Naţională de Chimie, Cristian Râclea din Galaţi s-a putut declara veteranul competiţiei. Nu în ultimul rând, a fost a treia ocazie în care a cucerit primul loc al competiţiei. Un tânăr care şi-a dedicat deja viitorul chimiei, intenţionând să-şi continue studiile în Anglia. “De când am început să studiez chimia am stabilit acest drum. Cred că a fost o decizie bună. Cel mai probabil aş vrea să muncesc în cercetare, pentru că este cea mai bună metodă de a schimba ceva”, a declarat premiantul. Acesta a susţinut şi că tabăra a fost una plină de conţinut valoros, faţă de ediţiile precedente. “Au fost mai multe excursii, se pare că a fost mai bine organizată. Cursurile au fost interesante, păcat că timpul poate nu a fost suficient. Interesante au fost şi activităţile de la Universitatea de Medicină de Farmacie, unde ni s-a explicat modul de lucru şi am putut lucra în cele mai bune condiţii”, a arătat Cristian Râclea. O săptămână de muncă şi relaxare, de bucurie şi de acumulare finalizate cu succes şi speranţe pentru participările viitoare ale elevilor mureşeni.

[zizigallery id=1760]

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE