Eveniment religios oficiat de IPS Irineu la Recea Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 180 Vizualizări

Eveniment religios oficiat de IPS Irineu la Recea

DSC_3189

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, alături de un sobor de preoţi, a participat marți, 8 septembrie, la Hramul Mănăstirii „Naşterea Domnului” de la Recea, Protopopiatul Târgu-Mureş. Evenimentul religios a început de la ora 9.30 și a fost încununat de prezența a sute de credincioși, oameni care trăiesc cu frica lui Dumnezeu și cu respect față de semeni, care și-au bucurat sufletul și alinat grijile în prima mare sărbătoare din anul bisericesc, ascultând Sfânta Liturghie şi cuvântul de învăţătură cu ocazia hramului.

Principala sărbătoare a Mariei este la 15 august, ” Sfânta Maria Mare”, sărbătoare care se numește oficial în biserica romano-catolică „Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria”, iar în bisericile ortodoxe ” Adormirea Maici Domnului”. Recent biserica anglicană a introdus „Sărbătorirea Binecuvântatei Fecioare Maria” pe aceeași dată. Nașterea Maicii Domnului”  („Sfânta Maria Mică”), se sărbătorește pe 8 septembrie, iar în ziua de 12 septembrie, în Biserica romano-catolică se sărbătorește Sfântul Nume al Mariei, aluzie la respectul datorat Maicii Sfinte și încrederea în puterea invocării respectuoase a acestui Nume, ca semn de binecuvântare și tărie în fața ispitelor.

DSC_3187

La Mănăstirea Recea este stareţă maica stavrofora Cristina Chichernea şi aici s-a nevoit peste 15 ani vrednicul de pomenire părinte Ioan Iovan, trecut la Domnul în anul 2008. ”Grandoarea unei sărbători cum este nașterea Maicii Domnului aduce foarte multă lume care împreună cu un sobor de preoți așteaptă cu bucurie și cu sufletul deschis, cu nerăbdare venirea Înaltului Ierarh în persoana Înaltpreasfințitului Irineu care dă măreție sărbătorii prin frumusetea slujbei îmbrăcată într-o cuvântare sensibilă și înălțătoare pentru toate sufletele celor care au trăit momentul sublim al nașterii Maicii Domnului. Așteptăm cu drag pe toată lumea care dorește să participe la această măreață sărbătoare de la începutul anului bisericesc” consemnează maica stavrofora Cristina Chichernea, pe site-ul www.intregirea.ro.

De peste două decenii

Mănăstirea Recea a luat ființă în anul 1991, un an mai târziu s-a construit altarul de vară și o clopotniță în stil rustic românesc, în paralel amenajându-se un arhondaric și o gospodărie anexă. În perioada 1993-1995 s-au construit stăreția, corpul de chilii și o casă de oaspeți. Între 1995-1996 s-a construit biserica mare, pictată ulterior între 1999-2003 în mozaic de Murano. A fost sfințită în anul 2003 de vrednicii de pomenire Patriarhii Teoctist şi Petru al Alexandriei . În anul 1997 s-a construit muzeul pe două nivele in care se pot vedea costume populare românești, icoane și cărți liturgice vechi. Ultima clădire construită între anii 2008-2010 este biblioteca, cu două nivele și subsol unde este depozitul de carte. La primul nivel se află sala de lectură, iar la etaj o sală de conferințe.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE