Ce trebuie să știm despre vaccinuri. Cum văd medicii de familie problema răspândirii virusurilor poliomielitei Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 65 Vizualizări

Ce trebuie să știm despre vaccinuri. Cum văd medicii de familie problema răspândirii virusurilor poliomielitei

drAnalizele medicale nu sunt obligatorii pentru înscrierea copiilor la școală, respectiv grădiniță. Ministerul Sănătăţii propune ca vaccinarea copiilor să devină obligatorie din 2016. Dr. Cornelia Jucan, medic de familie, ne vorbește într-un interviu despre vaccinarea copiilor de vârstă școlară, a sugarilor, dar și despre reticența și teama părinților de a-și imuniza copiii. În plus, discutăm și despre problema răspândirii virusului poliomielitei, o boală infecțioasă virală acută, în mai multe țări, printre care și Ucraina.

Reporter: Conform legii, analizele medicale nu sunt obligatorii, anul acesta, pentru înscrierea copiilor la școală, respectiv grădiniță. Totuși, ce trebuie să știe părinții cu privire la vaccinarea copiilor și la care grupe de vârstă aveți probleme?
Dr. Cornelia Jucan, medic de familie: Dăm zeci de telefoane la aceeași familie să se prezinte cu copilul la vaccinuri și nu vin. Pentru noi, vaccinarea copiilor de vârstă școală este un efort, dar am constatat că la acești copii nu avem probleme. Așadar, problemele sunt minime, pentru că ei au fost vaccinați tot de către mine ca și sugari și atunci familiile au încredere, le explic că, de fapt, este același vaccin al imunității – reamintim organismului. Sunt vaccinuri care au fost făcute. Acești părinți au venit în momentul în care i-am mobilizat. Probleme avem cu copiii sub vârsta de un an sau până la doi ani. Avem copii restanțieri. Peste vârsta de doi ani deja nu mai putem folosi vaccinurile, trebuie să așteptăm alt gen de vaccinuri, care n-au fost deocamdată livrate DSP-ului și cred că această tergiversare nu este benefică pentru nimeni. Copiii care urmează să fie vaccinați sunt pe grupe de vârstă, pe categorii de vaccinuri. Am mobilizat o parte dintre acești copii, deci am vaccinat copiii de 5 ani cu rujeolă, rubeolă și oreion. Urmează să vaccinăm copiii de 6 ani, de 8 și 14 ani, în funcție de cum vom primi vaccinurile de la DSP. Avem catagrafiați copiii care urmează să fie vaccinați și chiar începem să facem mobilizarea lor. A fost și perioada de concedii și pentru noi, și pentru ei. A fost și reticența în a vaccina în această perioadă, pentru că familiile au mers la mare, la munte, dar sper să nu avem probleme cu copiii preșcolari și copiii de școală. Vă spun, problema mare este cu sugarii și copiii mai mici.

Rep.: Începe un nou an școlar, copiii vor (re)intra în colectivitate și vorbim de apariția virozelor respiratorii. Ce recomandări transmiteți părinților acestor copii?
C.J.: În această perioadă, vor începe și virozele respiratorii, deoarece copiii intră în colectivitate și acest lucru aduce inevitabil aceste probleme. Eu recomand părinților o alimentație sănătoasă, educație fizică la copii și cât mai multă mișcare în aer liber. Chiar a scăzut adresabilitatea părinților pentru a scuti copiii de educație fizică. Se recomandă o alimentație bogată în legume, fructe și zarzavaturi. Eu nu mă pot plânge. În general, pacienții mei se prezintă la cabinet la primele simptome, deci nu am avut cazuri complicate de viroze respiratorii. Chiar nu m-am confruntat cu așa ceva de-a lungul anilor, decât chiar foarte, foarte puține. Când ai o anumită vârstă și experiență și practic aceiași pacienți de 25 de ani, deja comunicare medic – pacient este mult mai bună, zic eu, iar încrederea în medic este alta atunci când ți-o câștigi de-a lungul timpului. Eu am lucrat în satul cu cei mai mulți copii din România. Am fost în comuna Maieru, județul Bistrița – Năsăud, și chiar am fost plăcut surprinsă, deoarece avem 250 de sugari și 2.600 de copii la o populație de 7.500 de locuitori. Reușeam să vaccinăm în proporție de 99%. Meritul a fost al medicilor și al colectivului care a fost înaintea mea. Nu trebuia să insistăm să vină oamenii la vaccinare. Pe vremea aceea, vaccinurile nu erau chiar de bune și aveam mult mai multe reacții adverse. Acum avem vaccinuri mult mai bune, cu germeni atenuați, iar reacțiile adverse sunt minime sau chiar deloc.

Rep.: Românii care pleacă în străinatate au fost avertizați, zilele acestea, de Ministerul Afacerilor Externe să-și facă vaccin împotriva poliomielitei, iar Organizația Mondială a Sănătății a arătat recent că problema răspândirii virusului la nivel internațional e una reală și nu trebuie neglijată. Ce părere aveți despre această problemă?
C.J.: Am observat problema vaccinării polio la cei care călătoresc în anumite zone ale lumii, deci se va face și la persoanele adulte. Populația trebuie să conștientizeze necesitatea efectuării acestor vaccinări. Este pentru binele tuturor. Acum, mobilitatea populației dintr-o zonă într-alta este foarte mare, ceea ce pe timpuri nu era. Intrăm în contact cu populație mai mult sau mai puțin vaccinată și e bine să ne protejăm cât putem, să ne luăm măsuri.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE