25 de ani de SMURD în România. Ce spune fondatorul celui mai performant sistem de medicină de urgență Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 262 Vizualizări

25 de ani de SMURD în România. Ce spune fondatorul celui mai performant sistem de medicină de urgență

raed arafatȘeful Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne și fondatorul Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), doctorul Raed Arafat, s-a aflat, sâmbătă, 12 septembrie, la TEDx Târgu-Mureș 2015, unde a vorbit despre sistemul de medicină de urgență pe care l-a construit de la zero, despre oamenii care i-au stat alături în toți acești ani și i-au împărtășit ideea și viziunea, despre piedicile și greutățile întâmpinate, dar, mai ales, despre rezultatele pe care le are, astăzi, SMURD-ul, un sistem integrat prin intermediul căruia sunt salvate zilnic zeci de persoane care au nevoie de ajutor medical. În această lună, se sărbătoresc 25 de ani de la înființare, iar în 25 septembrie, de la ora 16.00, în Piața Trandafirilor, se va marca acest eveniment printr-o defilare a profesioniștilor și voluntarilor care lucrează la SMURD și o gală a premiilor.

 
Dr. Raed Arafat le-a mulțumit celor care au crezut în ideea pe care a avut-o în urmă cu 25 de ani și le-a transmis celor prezenți la TEDx Târgu-Mureș 2015 că lumea se poate schimba în bine dacă ideile oamenilor se pun în aplicare. Parcursul pe care l-a avut SMURD-ul a fost unul anevoios și cu multe piedici.
„Lumea poate fi schimbată mult în bine dacă fiecare persoană care are o idee ține de ea, merge mai departe și o pune în aplicare. Dacă crezi în ceva să te duci mai departe. Drumul până aici a fost foarte lung și cu obstacole. Uneori, din cauza acestora am întârziat ani de zile. Alteori, am trecut repede peste ele și am continuat. (…) Mureșul a fost primul județ care a introdus dispecerizare integrată, primul dispecerat comun, în care Ambulanța, pompierii și SMURD-ul erau într-un loc. Îmi era frică că n-o să meargă, deoarece eram descurajați. Am stat acolo 10 zile. Seara, când apelurile erau mai puține, fugeam acasă, făceam un duș și apoi reveneam. Acum, în țară am adus Ambulanța și pompierii în aceeași cameră, au hotărât că vor să colaboreze”, a povestit dr. Raed Arafat.

Cum s-a achiziționat cea mai avansată ambulanță din țară
Doctorul Arafat a vorbit despre problema ambulanțelor și cum s-a pus mână de la mână pentru achiziționarea celei mai avansate ambulanțe din România.
„În anul 1995 – 1996, Ministerul Sănătății a decis să cumpere câteva ambulanțe serviciilor de ambulanță. Noi lucram cu mașini donate. La momentul respectiv, lucram cu o mașină donată de Crucea Roșie italiană, care avea peste 12 ani. Plecam, dar nu știam dacă ajungem. Noi am făcut atunci o solicitare foarte simplă Ministerului Sănătății, dar ne-a refuzat, astfel că le-am spus colegilor de la Târgu-Mureș să facem o chetă publică. Unii n-au vrut să audă, iar alții, obișnuiți cu mine, au zis să facem! În trei luni, am colectat 100.000 de dolari și am mers și am achiziționat cea mai avansată ambulanță din România. Am arătat că se poate. Chiar dacă mulți vin și spun că nu se poate să reușim, noi am arătat că se poate”, și-a amintit dr. Raed Arafat.

„S-au mobilizat forțe majore în România”
Același lucru s-a întâmplat și cu avionul SMURD. Deși colaborarea cu instituțiile statului a fost grea la început, dr. Arafat a spus că s-au mobilizat forțe majore în România, deoarece nimic nu se poate face de unul singur.
„Abia în 2012 am reușit să deschidem la parterul spitalului o reală unitate de primiri urgențe, care e considerată, poate, cea mai dotată din țară, iar mulți care vin de afară spun că ceea ce văd la noi nu văd la ei acasă. Ideea cu telemedicina iarăși a fost considerată trăznită. Am vorbit cu o companie și ne-a zis că ne sponsorizează pentru primele opt mașini și am început testul, după care am continuat și acum e în toată țara. Apoi, am început să colaborăm între spitale. Avem deja mașini dotate, care pot transmite imagini de la fața locului, deci încă un pas înainte pentru pacient, pentru omul de rând care are nevoie de sprijin. (…) Am mai reușit un lucru. Când am zis că luăm un avion am început o chetă prin 2% de data aceasta. Într-un an și jumătate s-au adunat banii și a fost achiziționat un avion, care deservește cazurile de urgență. Colaborarea între instituții a fost un lucru greu la început, dar nu poți face nimic singur. Am avut o echipă. S-au mobilizat forțe majore în România”, a spus dr. Raed Arafat.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE