FOTO. Vacanța s-a terminat, pentru cei care au avut-o, la LPS Invatamant
  • mihai.veres
  • 0 comentarii
  • 129 Vizualizări

FOTO. Vacanța s-a terminat, pentru cei care au avut-o, la LPS

5Primul clopoțel la Liceul cu Program Sportiv „Szász Adalbert” din Târgu-Mureș a sunat, dar numai pentru cei care au avut cu adevărat vacanță. Deși multe voci afirmă că elevii unei instituții de profil sportiv nu înclină și spre învățătură, rezultatele absolvenților din ultimii ani au demonstrat contrariul. Foarte mulți dintre aceștia au avut vacanță foarte scurtă, sau chiar deloc, fiind preocupați cu pregătirile sau angrenați în diferite competiții. În prima zi de școală au călcat pragul un număr de 703 elevi, 171 la ciclul primar, 183 la cel gimnazial și 349 la liceal. Anul trecut au fost premiere darea în folosință a noului corp al clădirii, care a permis aducerea claselor de liceu sub același acoperiș și primele clase pregătitoare. Ștacheta a rămas sus, așa cum se petrece în sport, unde aceasta este ridicată în permanență. Noul an școlar aduce o clasă în plus la clasa a IX-a, fapt datorat înființării Centrului Regional de Excelență, realizat cu sprijinul Federației Române de Fotbal, Inspectoratului Școlar Județean și al Primăriei Târgu-Mureș.

Peste 700 elevi au trecut pragul
Cuvântul de deschidere l-a avut directorul școlii, Cski Zsolt. „Iată-ne după o vacanță poate prea scurtă pentru unii, care au fost angrenați în competiții. Vă mulțumim tuturor, elevi și părinți, care ați ales școala noastră și ați ales să dovedim împreună încă o dată faptul că sportul poate face casă bună cu învățătura. Pornim la un nou drum, în care ne mândrim cu un corp profesoral bine pregătit, majoritatea cu o vastă experiență, capabil să pregătească o nouă generație de performeri. Vă doresc tuturor un nou an școlar plin de realizări, atât pe plan sportiv, cât și la învățătură”, au fost cuvintele directorului instituției.
Ca „om de-al casei”, inspectorul de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Sorin Pătru a urat la rândul său succes tuturor în nou an școlar. „Aș vrea în primul rând să-i felicit și să le oferim aplauze celor mai mici, cei din clasele pregătitoare, care trec pentru prima dată pragul unei unități de învățământ. În fiecare an particip cu mare plăcere la festivitățile acestei școli, de care mă leagă cele mai frumoase amintitri. Este îmbucurător faptul că an de an acest liceu are rezultate foarte bune la examenele naționale, fapt pentru care mulțumesc colegilor care contribuie la acestea și cărora le urez mult succes în noul an”, a conchis și inspectorul Sorin Pătru.
Înainte ca directorul adjunct, Camelia Popovici să anunțe numele învățătorilor și diriginților claselor, din partea Poliției Județene Mureș, prin Agent Șef Principal, Ioan Milășan a urat la rândul său succes la început de an școlar și a făcut un apel la elevi pentru buna desfășurare a activității școlare, să ceară sprijinul la nevoie.

Părinții „boboci”, mai emoționați decât copiii

După festivitatea de deschidere, cei peste 700 de elevi au pornit alături de dascăli spre clase, prioritate având cei mai mici. Bobocii, cu emoții mai mari sau mai mici, au luat pentru prima dată loc pe băncile școlii. Cu un decor firesc de sărbătoare, elevii de la secția maghiară s-au bucurat deja de primele manuale, alături de nelipsitele baloanele colorate. Nu în toate cazurile părinții au fost cei care au asistat la emoțiile primei zi de școală a odraslelor, unii fiind înlocuiți de bunici. Chiar fără să recunoască, una dintre bunici își nega emoțiile, susținând că acestea nu-și mai au locul, fiind la al treilea nepot care începe școala, dar a refuzat să-și spună numele. La secția română, învățătoarea Adriana Mureșan se află la preluarea celei de-a doua clase și și-a luat repede rolul în cel mai serios mod, prezentând micuților o primă lecție și, pe un ton cald i-a introdus în atmosfera noii lor posturi, prezentându-le materiile la care vor fi inițiați.
„Sunt la a doua generație, dar emoțiile sunt aceleași în fiecare an, indiferent ce clasă aș avea. Vor afla multe lucruri interesante, la fel și eu, după cum văd, am și un ajutor de nădejde, care probabil ne va uimi”, ne spune învățătoarea.
Cel invocat este Eric Biro, care de la prima oră a ieșit în evidență, luând deseori „cuvântul”, prezentându-și bogatele cunoștințe. „Am așteptat să vin la școală, să nu mai stau acasă. A fost bine și la „grădi”, numai că acolo era o fetiță rea care îmi lua câte o jucărie fără să-mi ceară voie și a trebuit s-o mușc. Acum o să fiu și eu mai cuminte și o să învăț tot felul de lucruri”, spune Eric în timp ce aranja jucăriile răsturnate de pe raft.
Unul dintre părinții celor mai mici elevi ai școlii, Nicolae Muntean era parcă mai emoționat decât fiul său. „Am ales școala aceasta pentru că băiatul își dorește foarte mult să facă fotbal. Ne-am pregătit bine pentru acest nou drum, dar este normal să avem emoții. Sunt mulțumit de școală și sperăm ca toate să meargă bine”, spune cu mari rezerve un părinte „debutant”, fiind la primul copil care trece pragul școlii. „Am venit la școală să învăț, o să fie multe, dar o să învăț orice și vreau să joc fotbal”, a completat la fel de emoțional fiul Adrian.

Puțin mai degajați, „bobocii în reluare”
Trecând la clasa următoare, elevii clasei a I-a pot fi considerați la rândul lor „boboci”. Pentru ei urmează un prim an în care rezultatele muncii vor fi notate. Una dintre elevele trecute de emoțiile din urmă cu un an este Bianca Marian, o fetiță ca o păpușă, care își ține la prima pauză de mână colega care i-a devenit cea mai bună prietenă, Cristina Rusu. „A fost bine în vacanță, dar am așteptat să vin la școală. Chiar dacă am mai vorbit și în vacanță, așteptam să mă întâlnesc cu colegii și prietenele mele de la școală. În clasa pregătitoare am învățat multe, literele de tipar, să numărăm și altele. În clasa întâia va fi mai greu, dar vom învăța mai multe”, este conștientă de pasul făcut micuța Bianca.
Învățătoarea lor, Corina Pastia are pe chip același entuziasm care poate fi văzut și pe cele ale micilor elevi
„Pe undeva sunt tot un fel de boboci. Avem un colectiv care este deja împreună al doilea an, dar clasa I este diferită. Un lucru îmbucurător este faptul că avem copii noi, care au venit de la alte școli, ceea ce arată că părinții au înțeles că și la noi se poate face carte. Se vede și pe copii că au venit cu bucurie la școală, aveau nevoie de socializare, să fie într-un colectiv de vârsta lor. Urez tuturor mult succes și colegilor răbdare”, a fost mesajul învățătoarei clasei a I-a A.

Clasă care intră in corpore pe „ultima turnantă”
Cum era de așteptat, elevii claselor mai mari au o atitudine diferită. Entuziasmul este mai rezervat, fiind pronunțat mai degrabă în cazurile celor care au devenit prieteni și nu s-au întâlnit pe durata vacanței. Pentru cei din ultimul an este unul foarte important. Dirigintele uneia dintre acest clase, Szánto János se află și el în ultimul an de activitate. Profesor de educație fizică, specializarea fotbal, acesta va ieși vara viitoare la pensie. „Lucrez în învățământ din 1973 și am început în școala asta, care era atunci Clubul Sportiv Școlar, din 1988. Am așteptări deosebite de la acest an, care va fi ultimul pentru mine în învățământ. După 43 de ani este normal să aștepți pensionarea, odihna binemeritată pentru care am luptat. A fost și frumos, dar și greu, iar acum pot spune că împreună cu clasa mea mergem în pensie, ei fiind în ultimul an la liceu”, a declarat Szánto János.

[zizigallery id=1767]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE