Home / Comune / FOTO: Culori şi miresme, reunite în Festivalul Toamnei de la Ceuaşu

FOTO: Culori şi miresme, reunite în Festivalul Toamnei de la Ceuaşu

Distribuie

4A ansamblu de dans tiganescUn eveniment călduros a reunit localnicii comunei Ceuaşu de Câmpie sâmbătă şi duminică. A doua ediţie a Festivalului Toamnei, darul Primăriei şi al Consiliului Local către localnici, a devenit deja o sărbătoare de suflet a acestora. Tineri şi tineri doar în suflete s-au reunit, bucuroşi de revedere, pe platoul pitoresc din faţa frumosului Gimnaziu din comună. Spectacole pentru toate gusturile, producători locali, meşteri şi artizani. Şi mai important, distracţie şi destindere în colectivitate.

5A dansatori talentati Paradă a porturilor şi ansambluri pe scenă

Între timp, spectacole pline de culoare pe scenă. O paradă a porturilor populare, după care au putut intra în forţă ansamblurile, pe noua scenă abia inaugurată. Ansamblul „Rezesbanda” din Ceuaşu de Câmpie, ansamblul de dans popular de copii, Ansamblul de dans popular din Voiniceni, din Săbed, şi nu în ultimul rând cel de dans popular ţigănesc din Ceuaşu de Câmpie care, ca deobicei, a înfierbântat audienţa cu ritmul caracteristic. Primarul Szabó Levente a fost o adevărată gazdă. „Cred că această a doua ediţie este şi mai reuşită decât prima. Am învăţat multe atunci. Suntem bucuroşi de invitaţii de marcă pe care o să-i vedem. Dar ce e cel mai important, este ca după un an de muncă, fie ea a câmpului sau altfel, oamenii să aibă aceste două zile care le sunt dedicate. Aşa se formează comunitatea”, a explicat primarul.

5B primarul comuneiAcesta a remarcat glumeţ că, în plus, nu îşi permite toată lumea să-şi facă concediul în Grecia. „Merită măcar aceste două zile. Anul trecut au fost unii care au avut îndoieli, dar acum şi-au dat seama că evenimentul nu este unul oarecare”, a subliniat edilul. Această ediţie a avut parte şi de o premieră. O scenă permanentă, inaugurată cu ocazia Festivalului. „Scena am construit-o de curând, este o scenă permanentă care va putea fi folosită fie la serbările şcolare, fie la orice altfel de festivităţi. Nu mai trebuie să închiriem o scenă, şi reducem şi cheltuielile”, a mai explicat primarul.

4D audienta fermecataToamna, festival de culori şi arome

Toamna în sine, cu ale ei arome şi culori fantastice, este un festival. Un festival al gusturilor a fost şi concursul de gătit gulaş la care în premieră s-au înhămat consilierii comunei. Cu focurile mocnite sub ceaunurile uriaşe, aşa au întâmpinat vizitatoriii bucătarii de ocazie. Aromele care soseau din zonă au fost prea îmbietoare, majoritatea vizitatorilor aici au dorit să-şi înceapă plimbarea pe generosul platou. Îmbrăcaţi în şorţuleţe dantelate sau roşii cu bulinuţe, consilierii au fost de această dată bucătari şefi şi cerberii ceaunelor, dar şi gazde primitoare. Cu condiţia să nu le furi secretele.

4B cerberul ceaunuluiToate satele aparţinătoare, Ceuaşu de Câmpie, Câmpeniţa, Herghelia, Porumbeni, Voiniceni, Culpiu, Săbed, Bozed, au participat la acest concurs, fiecare cu propriile grupuri de susţinători. „Am venit încă de dimineaţa, cu toate pregătite. Am muncit alături unii de alţii, dar niciunul nu şi-a dat în vileag secretele. Aici fiecare e pe barba lui”, m-a lămurit consilierul Ioan Fechete. El a condus echipajul de la Voiniceni. Când a venit însă vorba despre secretele celui mai bun gulaş, a cedat locul Lenuţei Togănel. „Noi am pregătit un gulaş de porc specific satului. Am adus de acasă zarzavaturile şi ardei de trei feluri”, mi-a explicat Lenuţa Togănel. Cât despre carne, un pic de grăsime trebuie la gulaş că altfel nu are gust, am aflat. O adevărată muncă în echipă. „Focul trebuie să ardă mocnit. De aceea unul trebuie să fie în permanenţă cu ochii pe foc. Altul trebuie să toarne apă rece ca să fiarbă încet încet. Şi altul trebuie să amestece în permanenţă”, explică cei din Voiniceni. Adevăratul secret este în ceaun, în focul în aer liber şi aroma de fum de lemne. „Sfara” care ajunge inevitabil în ceaun. Şi munca în echipă.

4F cel mai varstnic localnic „Să se mute oraşul la noi…”

Un Festival nu poate însemna doar gulaş. Dar este important datorită acestei munci în echipă. „Noi câştigăm recunoaştere. Important este că se adună localnicii. Tocmai acesta este rostul unor asemenea evenimente. Se adună lumea. Mai demult erau tot felul de evenimente ale satului, baluri, nunţile la căminul cultural care adunau toate neamurile. Acum prea e fiecare doar cu ale lui. Acţiunile acestea unesc oamenii, oricine orice ar spune. Şi este mare nevoie. Nu contează că eşti român, că eşti maghiar sau ce-i fi. Important este să fii om şi să faci în aşa fel încât toată lumea să se simtă bine în comunitatea ta. De aceea trebuie să existe astfel de evenimente”, a explicat aceeaşi Lenuţa Togănel. Cel mai bătrân om al satului Ceuaşu, Szilagyi Iosif, are 95 de ani. Nici el nu a putut sta acasă duminică, 13 septembrie, şi l-am întâlnit alături de aburul ceaunelor. „Sunt localnic al satului din 1942, atunci m-am stabilit aici”, povesteşte Iosif baci. „8 fraţi am avut, doar eu am mai rămas…Hei…Alte vremuri”, îşi evocă amintirile interlocutorul meu. De 32 de ani văduv, acesta are deja o întreagă colectivitate în jur. 8 nepoţi, 11 strănepoţi roiesc în preajmă, iar el îi ştie pe toţi. „Am fost şi ciurdarul comunei la CAP. 1.500 de vaci am avut în grijă..Acum abia sunt câteva în toată comuna”, povesteşte bătrânul. Asta şi datorită apropierii de oraş. „Dar de la noi nimeni nu se mută în oraş. Să se mute oraşul la noi”, au fost de acord bunic, nepot şi strănepot.

5E distractie pe toate gusturile Oamenii au simţit nevoia acestui eveniment

Şi între timp noi şi noi ansambluri şi solişti pe scenă. Cei de la ansamblul „Mureşul”, secţia copii, alături de soliştii Nagy Levente, Nelu Şopterean, au încins palmele spectatorilor. Iar seara a fost rândul celebrităţilor, al lui Papp Peti Junior, MC Hawer & Tekkno din Ungaria, Adrian Enache şi Korallisz Zenekar, care cu toţii au făcut spectacole adevărate. „Ne-am străduit ca programul să fie cât mai colorat, pe toate gusturile, pentru toate naţionalităţile. Din fericire şi vremea a ţinut cu noi. Am vrut un program în care fiecare să găsească acel moment pe care să-l simtă special”, a explicat managerul Festivalului, Papp Peter. „În primul rând am dorit ca talentele localnnicilor să-şi găsească locul pe scenă. Dar am adus invitaţi atât din ţară cât şi din Ungaria, staruri cu renume. Eu cred că şi oamenii de aici merită să se destindă, fără ca pentru asta să trebuiască să se deplaseze zeci, sute de kilometri. Merită după atâta stres şi muncă. Oamenii au simţit nevoia acestui eveniment. Nu este doar o zi a satului ci un festival. Cuvânt în care încape totul”, a încheiat managerul evenimentului.

 

[zizigallery id=1774]

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Pactul pentru Tineri ajunge la Târgu Mureș

Distribuie Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) organizează joi, 28 martie 2024, la Liceul Teoretic …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.