Home / Social / Proiecte în lupta împotriva drogurilor în școlile mureșene

Proiecte în lupta împotriva drogurilor în școlile mureșene

Distribuie

Diaspora-romaneasca_Drogurile-„prieteni”-pe-viata

Anturajul copiilor și mai ales al adolescenților este un subiect spinos, ce provoacă deseori divergențe între părinte și copil și o relație bolnavă cu impact și asupra celorlalte aspecte din viața lui, școală, performanțe, prieteni, dezvoltare mentală și emoțională. Problemele de comunicare în familie este una din motivele pentru care tinerii vulnerabili aleg calea greșită și periculoasă a consumului de droguri, motiv pentru care informarea, educarea și conștientizarea elevilor privind consumul de droguri este foarte importantă, aspect despre care ne vorbește dr. Mihaela Ormenişan, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al județului Mureș.

 Rep: Există la nivelul judeţului Mureş motive de îngrijorare cu privire la consumul de droguri?

M.O: Problematica drogurilor este una care produce îngrijorare datorită faptului că are implicaţii sociale, medicale, afectează în special tânăra generaţie şi nu în ultimul rând generează infracţionalitate. Având în vedere evidenţierea indicatorilor de evoluţie a fenomenului drogurilor la nivel naţional, judeţul Mureş se regăseşte sub media pe ţară.

Rep: Care sunt categoriile de vârstă cele mai expuse tentaţiei de a consuma stupefiante?

M.O: Cele mai expuse categorii de vârstă la consumul de droguri sunt în special elevii şi tinerii, cu vârste cuprinse între 15-24 ani.

Rep: Ce stă la baza deciziei de a consuma droguri?

M.O: Unii consumă pe fondul curiozităţii, alţii din cauza presiunii grupului de egali şi probleme de comunicare în familie.

Rep: Din informațiile dvs., care sunt cele mai căutate droguri la nivelul judeţului Mureş?

M.O: Din analizele realizate la nivelul CPECA Mureş, cât şi prin cele evidenţiate la nivel naţionalde Agenţia Naţională Antidrog prin Raportul Naţional privind Situaţia Drogurilor, se constată că în Regiunea Centru, respectiv judeţul Mureş, cele mai consumate substanţe sunt canabis, substanţele noi cu efect psihoactiv, hipnotice, sedative.

Rep: Care sunt instituţiile care vă sunt alături în lupta cu drogurile?

M.O: Ne sunt alături în implementarea Strategiei Judeţene Antidrog Mureş, instituţiile de ordine publică, autorităţile publice locale, instituţiile din domeniul medical , din domeniul al educaţiei, precum şi societatea civilă.

Rep : Ce proiecte aveţi pentru noul an şcolar?

M.O : În anul şcolar 2015-2016, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Mureş va dezvolta proiectele tradiţionale „Mesajul meu Antidrog” şi „Fred goes net” şi va realiza activităţi de prevenire a consumului de droguri în cadrul programului Ministerului Educaţiei Naţionale ,, Să ştii mai multe, să fii mai bun”. Ne propunem să desfăşurăm, module de formare pentru cadre didactice, precum şi activităţi de informare destinate părinţilor cu scopul consolidări relaţiilor familiale, soluţionării conflictelor şi exersarea comunicării în familie.

Rep: Cum puteţi preveni extinderea consumului de droguri?

M.O: Prin implementarea de proiecte, campanii ţintite pe zonele evidenţiate de risc, prin creşterea factorilor de protecţie, prin diminuarea factorilor de risc, prin conştientizarea comunităţii asupra riscurilor consumului de droguri, atât cele medicale cât şi cele legale.

 

 

De asemenea, verificati

IPJ Mureș: Acțiuni ample pe drumurile naționale pentru combaterea excesului de viteză

Distribuie Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Mureș au desfășurat duminică, 14 aprilie, acțiuni …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.