- teodora.mindru
- 0 comentarii
- 209 Vizualizări
A început școala! Ce trebuie să știm despre masa școlarului
16 septembrie 2015La început de an școlar, nutriționiștii recomandă părinților școlarilor să înlocuiască banii de buzunar cu pachețelul de acasă, mâncare mult mai sănătoasă și mai hrănitoare pentru copii.
„Este toamnă, clopoțelul deja a sunat, iar școlile sunt pline iarăși de elevi. De obicei, una sau două mese de prânz sunt luate la școală și de aceea parinții ar trebui să alcătuiască cu grijă meniul copilului lor. Indiferent că masa e luată la cantina școlii, livrată de o firmă de catering sau pusă la pachet, este important să cunoaștem ce conține fiecare masă servită la școală. Din păcate, magazinele din incinta școlilor comercializează sucuri, produse tip fast food, chipsuri, care nu ar trebui să se regăsească în dieta copiilor. Singurul lucru pe care îl putem face ca să nu se consume aceste produse e să ne informăm copiii cu privire la alimentația sănătoasă, să îi învățăm de mici ce alimente sunt bune și care sunt cele rele. O altă sugestie ar fi să înlocuim banii de buznar cu mâncarea la pachet pusă de acasă”, a transmis Liana Conțiu, nutriționist – dietetician.
Ce trebuie să conțină masa școlarului
Cele trei mese principale trebuie respectate și ar fi de preferat ca dulciurile să fie înlocuite cu fructe, iar Liana Conțiu atrage atenția asupa unui aspect foarte important: greșelile alimentare de acum pot afecta în mod serios sănătatea viitorului adult. „În primul rând, părinții ar trebui să fie interesați de calitatea alimentelor pe care copiii lor le consumă. Termenul de valabilitate și modul de preparare sunt esențiale. Meniul trebuie să conțină alimente din toate grupele alimentare în cantități normale pentru un copil, nu pentru un adult. Dulciurile servite la desert sau la gustarile dintre mese ar trebui să fie înlocuite cu fructe. Deși mulți părinți au programul foarte încărcat, este necesară atenția sporită asupra alimentației celor mici. Greșelile alimentare pot afecta serios sănătatea viitorului adult”, a arătat Liana Conțiu.
Sfaturi pentru copiii cu probleme de greutate
Cât despre copiii care au probleme cu greutatea, specialistul recomandă o dietă echilibrată pusă la punct de un nutriționist în defavoarea înfometării. În acest sens, o dietă echilibrată cu toate cele trei mese principale zilnice îmbunătățește performanțele școlare ale copilului. „Copilul supraponderal nu trebuie în niciun caz să țină cură de slăbire sau să sară peste mese în ideea scăderii în greutate. Din păcate, cazurile de supraponderabilitate și obezitate în rândul școlarilor români au înregistrat cifre alarmante în ultimii ani, în România. Scăderea în greutate, în aceste cazuri, se face cu ajutorul unui specialist. Studiile demostrează că o dietă echilibrată cu toate cele trei mese principale zilnice îmbunătățește performanțele școlare”, a subliniat specialistul.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu