Academia Velo, proiect pentru siguranța bicicliștilor în trafic Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 190 Vizualizări

Academia Velo, proiect pentru siguranța bicicliștilor în trafic

DSC_3540

Fundația Comunitară Mureș a lansat proiectul „Academia Velo”, în ziua de 16 septembrie, de la ora 10.00, eveniment găzduit de Sala de protocol a Primăriei Municipiului Târgu Mureș. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Mureș, Serviciul Rutier Mureș, Poliția Locală Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Asociația Pro Biciclo Urbo, și include și activitățile înscrise în programul Săptămâna mobilității, ce se vor desfășura în perioada 16-22 septembrie.

Educație și legislație

Obiectivul principal al proiectului Academia Velo este creșterea siguranței rutiere prin educarea, conștientizarea bicicliștilor și șoferilor despre legislația rutieră, cauzele cele mai frecvente ale accidentelor în care sunt implicați bicicliștii și creșterea numărului de bicicliști, contribuind astfel la o mobilitatea urbană sustenabilă și creșterea calității mediului urban.
”Am identificat cel mai vulnerabil grup din această perspectivă, respectiv copiii cu vârste cuprinse între 14-18 ani pentru care dorim să organizăm cursuri de mers pe bicicletă, de 10 ore, din care 2 de teorie, 8 practice. Tinerii la orele de teorie vor învăța despre cele mai importante reguli de circulație, indicatoare, echiparea și reglarea corectă a biciletelor, cele mai frecvente tipuri de accidente între bicicliști și mașini, iar în partea practică vor dobândi cunoștințele legate de pornire, oprire, semnalizare, asigurare, depășirea obstacolelor și menținerea echilibrului” a declarat Sandor Gall, director executiv Fundația Comunitară Mureș.

Cu bița în trafic

Duminică, 20 septembrie, cu ocazia zilei internaționale fără mașini, are loc o nouă ediție ,,Critical Mass” la Târgu-Mureș, în Piața Victoriei. Evenimentul va începe de la ora 9.00, la ora 12.00 va avea loc Junior Critical Mass, iar de la ora 16.00 se va porni prin oraş cu bicicletele. ,,Critical Mass” este un proiect ce doreşte atragerea atenţiei asupra faptului că a circula cu bicicleta este cel mai ieftin, sănătos, rapid şi ecologic mod de a călători, și îşi propune să rezolve problema parcărilor pentru bicicliştii mureşeni. Ediţiile din anii trecuţi au reuşit să strângă aproximativ 1000 de participanţi, care se întâlnesc într-un loc și la o oră prestabilită pentru a se bucura de siguranța și de compania pe care le-o oferă mersul în grup pe străzile orașului, cauzând în mod intenționat o ușoară și temporară perturbare a traficului. Filosofia generală din spatele acestui eveniment este exprimată în sloganul „Noi nu blocăm traficul; noi facem parte din trafic.”

bici

Evenimentele de tip Masa Critică sunt auto-organizate, noncomerciale și noncompetitive, și operează printr-o luare de decizii informală, „prin difuzie”, independent de conducători.

10 pe un loc

Fundația Comunitară Mureș a reușit să ducă mai departe proiectul MureșOnBike prin montarea, cu ajutorul Primăriei Municipiului Reghin a unei parcări de biciclete în formă de mașină. Parcarea a fost proiectată și realizată cu ajutorul companiei reghinene IRUM S.A., și are scopul de a încuraja folosirea bicicletei, oferind o infrastructură minimă pentru bicicliști, într-u  oraș din ce în ce mai aglomerat. Parcarea de bicicletă amplasată pe locul de parcare a unei mașini oferă loc pentru 10 de biciclete.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Salutam si ne bucuram ca acest tip de evenimente pentru cresterea sigurantei in trafic si reducerea numarului de accidente.
    Daca primariile vor intelege impactul mersului pe bicicleta asupra sanatatii populatiei si se vor implica in tot mai multe proiecte pentru cresterea sigurantei inseamna ca suntem pe drumul cel bun.
    Ne-am dori ca toate lucrurile sa se intample mai repede si sa avem piste de biciclete cum sunt cele din Olanda

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE