Povești emoționante de viață ale persoanelor cu dizabilități Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 797 Vizualizări

Povești emoționante de viață ale persoanelor cu dizabilități

gPoveștile emoționante de viață ale persoanelor cu dizabilități se regăsesc în cartea „Imagini din viață”, a cărei lansare va avea loc vineri, 25 septembrie, de la ora 15.30, la Casa Deus Providebit, din Târgu-Mureș. Cartea va fi prezentată de către Ionela Ciotlăuș și Erdélyi Edit-Zsuzsánna.

Președintele asociației „HIFA – România Ajutor pentru Toți”, Simon Judit-Gyöngyi, a transmis că fiecare dintre noi putem face ceva pentru semenii noștri. Ea vorbește despre adevărata libertate și despre faptul că deși se află imobilizată într-un scaun cu rotile poate mișca și munții. Are credință și dorința de a merge mai departe indiferent de greutățile pe care viața i le scoate în cale. „Îmi amintesc de un citat: „Căci adevărat grăiesc vouă: Dacă veţi avea credinţă în voi cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, şi se va muta; şi nimic nu va fi vouă cu neputinţă.” (Matei 17,20). Deși trăiesc în scaun cu rotile, cred că pot mișca „munții”. Muntele încredințat mie, fiindcă viața mea împreună cu grijile mele le-am pus în palma lui Dumnezeu. Să nu vreau să fiu o dansatoare pe sârmă, dacă tot sunt în scaun cu rotile și am o altă menire, căci risipesc energia mea pe visuri inutile. Da, există clipe grele când „cad”, dar dacă îi permit Lui, mă ridică. Trebuie doar să fiu deschisă, trebuie să vreau. De aceea cred că și un om aflat în închisoare, care și-a pierdut libertatea fizică, spiritual poate fi un om liber. Și aceasta este adevărata libertate. Nu pot să fac prea multe, dar ceea ce trebuie, ceea ce este necesar o fac și acesta este important. Cred că toți putem face ceva pentru oamenii de lângă noi: pot să zâmbesc spre el, pot să îl mângâi… și mii și mii de lucruri mărunte prin care pot să aduc lumină în viața altora, dar numai dacă vreau să port și să transmit lumina Lui. Am un citat preferat de la Mozart, care mă însoțește de mult: „Să evolueze viața mea oricum, să se întâmple în viața mea orice, dar să predomine numai vrerea lui Dumnezeu și atunci eu mereu va trebui să fiu fericit și mulțumit”, a transmis Simon Judit-Gyöngyi.

„Ei sunt cu adevărat modele de urmat”
Potrivit directorului executiv al asociației, Csata Éva, cartea prezintă poveștile de viață ale persoanelor cu dizabilități. Acești oameni vorbesc despre cum s-au prăbușit și s-au ridicat și ne transmit o lecție de viață. „Acest an înseamnă pentru noi o sărbătoare. Asociația noastră are 15 ani, iar revista noastră HIFA-Ro Info a ajuns la numărul cincizeci. Acestea sunt numere rotunde, cu pași mari și siguri, ca și volumul de sinteză, care este o colecție de articole deja apărute în HIFA-Ro Info. Din 2003 până în zilele noastre, cu colaboratori externi, cu colegi, cu voluntarii noștri care lucrează în sfera socială și în învățământ am vizitat persoane cu dizabilități dispuse să împărtășească povestea lor de viață. Au relatat și au arătat pentru noi și prin noi marelui public astfel de amănunte din viața lor, care sunt înălțătoare pentru noi toți. Ei sunt cu adevărat modele de urmat. Fiindcă de la ei și prin ei pot învăța nu numai cei cu dizabilități, dar și cei așa-numiți sănătoși. Volumul este important și are rolul de a completa o mare lipsă. Este o punte adevărată de la noi – până la noi înșine. Contrar convingerilor noastre false, contrar ideilor noastre preconcepute, contrar informațiilor noastre greșite și contrar ideilor noastre despre bariere. Fiindcă cei din volum relatează pentru noi despre prăbușiri și căderi, despre evaluarea situaţiilor și despre ridicare. Criza este o componentă normală a vieții. Nu ne place să vorbim despre ea, pentru că credem cu superstiție, că prin aceasta o atragem spre noi”, a precizat Csata Éva.

Recunoașterea – antidotul fricii
Aceasta a mai spus că cel mai real antidot împotriva fricii este recunoașterea, iar cartea își propune să-i ajute pe cititori să se regăsească pe ei înșiși prin alții și prin poveștile de viață ale acestor oameni care au acceptat să povestească lucruri delicate din viețile lor. „Recunoşterea de sine, că suntem oameni, inventarierea barierelor şi a valorilor noastre, cunoaşterea corectă şi o exactă apreciere a stării de fapt. În aceasta ne ajută volumul de faţă. Arată, ne face să remarcăm, să mărturisim şi să ne regăsim prin alţii pe noi înşine. Fiindcă acele lucruri care se întâmplă cu unii dintre noi sunt valabile pentru mulţi. Aceasta este deja sfera conştiinţei colective. În aceasta circulăm, ne mişcăm şi existăm. Şi pentru aceasta este necesară deja cheia dragostei şi a înţelegerii. Cel care citeşte intră în posesia acesteia. Cui îi recomandăm? Tuturor celor care sunt pregătiţi să se confrunte cu sinele pentru a-și da seama de propria omenie şi de propriile slăbiciuni, iar după inventariere se ridică şi porneşte mai departe pentru a-i învăța pe alții cu bagajul de cunoștințe pe ce îl are”, a mai spus Csata Éva.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!