DGASPC Mureș, deschide fereastra spre comunitatea europeană Interviu
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 147 Vizualizări

DGASPC Mureș, deschide fereastra spre comunitatea europeană

DSC_3586

Nu ei sunt vinovați pentru că viața nu le-a oferit sănătatea necesară pentru a avea o viață normală, nici că au trăit o formă de violență fizică sau emoțională în urma cărora au rămas cu traume, sau că părinții i-au abandonat fără să se mai uite în urmă. Sunt copii în jurul nostru care au nevoie de ajutor pentru a căpăta tăria, simțirea, informația și drumul pe care vor merge. Despre câteva din serviciile pe care aceștia se pot baza, ne vorbește Elida Deak , director adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Mureș.

Rep: Cum aduceți lumină copiilor din zonele izolate?

E.D: Echipa mobilă de recuperare pentru copilul cu dizabilități este un compartiment al DGASPC Mureș înființat în iulie 2010, care asigură la domiciliul copilului și familiei servicii de reabilitare și recuperare, ședințe de kinetoterapie, asistență psihopedagogică, intervenție logopedică și consiliere psihologică. Beneficiarii serviciilor oferite de EMRCD sunt copii cu dizabilități grave sau severe a căror familii au dificultăți de a accesa serviciile de recuperare din cauza gravității dizabilității copilului, imposibilității transportului acestuia pentru faptul că trăiesc în zone izolate, cu dificultăți de acces. Beneficiarii provin din Valea Largă, Pogăceaua, Zau de Câmpie, Sovata, Sărățeni, Sânger, Crăciunești, Fărăgău. Mașina cu care se deplasează echipa noastră am primit-o, în urma unui parteneriat încheiat cu Fundația ”Romanian Angel Appeal” din București.

Rep: Aveți și alte parteneriate publice?

E.D: Da, am avut un protocol încheiat cu Asociația Centrul de Resurse și Informare pentru Profesiunui Sociale Crips, proiectului este îmbunătățirea șanselor de integrare socială a copiilor și tinerilor din sistemul de protecție găzduiți în servicii de tip rezidențial, prin promovare de strategii, măsuri și programe de formare care vizează creșterea profesionalismului personalului educativ și bunele practici de parteneriat public-privat pentru incluziune socială și non-discriminare. Un parteneriat am avut și cu Asociația Pro-refugiu, prin care s-a făcut o cercetare la nivel național, privind traficul de persoane si sistemul de sprijin acordat victimelor, informaţii ce stau la baza creării celor mai bune practici în domeniu.

Rep: Care este situația copiilor cu diabet din baza dvs. de date?

E.D: Al patrulea parteneriat public privat este cu Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici, Mureș, a  cărei echipă dă dovadă de profesionalism în abordarea medicală, socială şi psihologică a copiilor noștri cu diabet, familiarizarea lor cu principii și rolul alimentelor în menţinerea sănătaţii şi prevenirea bolilor şi a complicaţiilor.

Rep: Cu cine colaborați în prezent?

E.D: În momentul de față avem 36 de colaborări cu ONG-uri, din care 15 sunt cu finanțare, ceea ce este foarte important. Fie că este vorba de servicii sociale pentru protecția copilului sau pentru asistența socială a persoanelor adulte, am analizat la nivel de județ ambele categorii, nevoile lor, am discutat cu fiecare ONG individual acele puncte de colaborare. Un alt aspect favorabil al județului nostru sunt proiectele cu finanțare externă, pe care noi le-am depus în parteneriat cu ONG-urile, fie că am fost eligibili, noi, ca instituție publică, fie că au fost eligibili, ei, ca organizație. Județul are colaborări cu organziații non-guvernamentale din alte județe, inclusiv parteneriate internaționale, ceea ce înseamnă o deschidere  spre comunitatea europeană.

Rep: Cine a beneficiat, până la ora actuală, de serviciile cu finanțare bugetară?

E.D: Anul acesta, suma de 2.631.940 lei este direcționată către servicii de consiliere și recuperare copii în dificultate, case de tip familial pentru copii, centru de recuperare pentru copii cu handicap, servicii de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, în total au beneficiat 243 de copii și 3600 de adulți.

Rep: Ce proiecte aveți în viitor?

E.D.: Un aspect favorabil al județului nostru sunt proiectele cu finanțare externă, pe care noi le-am depus în parteneriat cu ONG-urile, fie că am fost eligibili, noi, ca instituție publică, fie că au fost eligibili, ei, ca organizație. DGASPC în parteneriat  cu Inspectoratul Județean de Poliție Mureș și Organizația ” Salvați Copiii”, filiala Mureș va derula în perioada mai 2015-mai 2016, proiectul ” Dezvoltarea în județul Mureș a Rețelei interinstituționale de prevenire, intervenție și combatere a violenței asupra copiilor”. Valoarea proiectului este de 546.511 lei, aproximativ 120.000 de euro. Scopul proiectului presupune activarea și dezvoltatrea în județul Mureș a unor mecanisme comune tuturor actorilor implicați în domeniul prevenirii, combaterii și prevenției în cazurile sesizate de copii afișați în situații de risc și aigurarea resurselor necesare funcționării acestuia.

Rep: Cine va beneficia de acest proiect?

E.D: Beneficiarii vor fi 600 de persoane, specialiști din cadrul autorităților locale care au responsabilități în domeniul asistenței sociale, în special cu atribuții în protecția dreputilor copilului din cadrul Primărilor Municipiului Târgu Mureș, Târnăveni, Iernut, Sărmaș, comuna Nadeș, comuna Daneș, copii cu vârsta până la 18 ani care solicită sprijin sau a căror situație de risc este sesizată prin apelarea numărului unic de urgență și familiile acestora, reprezentanți ai unor ONG-uri care activează în domeniul protecției drepturilor copilului.

Rep: Practic, ce activități se vor desfășura?

E.D. Activarea unui număr unic de urgență gratuit, 0800800883, înființarea Serviciului ” Telefonul copilului și echipa mobilă de intervenție în situații de urgență” în cadrul DGASPC Mureș, respectiv în cadrul Serviciului de intervenție în regim de urgență, abuz, neglijare, traffic, migrare. Vom avea și activități de pregătire pentru specialiști, cursuri de educație parentală în paralel cu activități de consiliere a copiilor, ocazie cu care vom redacta două ghiduri, unul de comunicare și unul de intervenție în asemenea situații.  Până în luna octombrie vom mai angaja, în acest sens, încă doi asistenți sociali și un psiholog, posturi vacante scoase la concurs.

Rep: În ce fel vă îndreptați atenția înspre comunitățile marginalizate?

E.D: Un alt proiect recent este ”United Networks – iniţiativă integrată pentru incluziunea socială a comunităţilor marginalizate”, demarat la inițiativa Caritas Alba-Iulia, direcțiilor de protecție a copilului din județele Mureș, Harghita și Covasna, în parteneriat cu Universitatea Babeș–Bolyai, finanțat prin intermediul Granturilor SEE 2009–2014. Se vor realiza anchete sociologice, prin elaborarea de strategii şi planuri de acţiune, dar şi prin facilitare instituţională şi comunitară, respectiv realizarea unui portofoliu de proiecte integrate, o cartografiere socială multidimensională a unităţilor administrativ-teritoriale.

Rep: Care este scopul acestui proiect?

E.D: Se urmărește sprijinirea combaterii fenomenului de excluziune socială în rândul copiilor şi tinerilor în comunităţile din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, inclusiv în rândul comunităţilor de romi, dezvoltând infrastructura socială instituţională regională în domeniul incluziunii sociale. Printre obiectivele proiectului se numără crearea şi coordonarea funcţionării timp de 11 luni a unei reţele regionale şi a 6 reţele judeţene, câte 2 pe judeţ, instituţionale operaţionale în domeniul incluziunii sociale în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, selectarea a 15 autorităţi publice locale marginalizate şi implicarea lor în activităţi pentru cunoaşterea unor bune practici în domeniul incluziunii sociale şi a unui curs de instruire în domeniu. Valoarea totală a proiectului este de 1334750 lei, valoarea cofinanțării fiind de 133.475 lei. Județul nostru are colaborări cu organziații non-guvernamentale din alte județe, inclusiv parteneriate internaționale, ceea ce înseamnă o fereastră deschisă  către comunitatea europeană.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Felicitari echipei DGASPC Mures! Suntem mandri de calitatea serviciilor, de dschiderea si daruirea care dau comunitatii muresene un plus de valoare!

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE