Dedeanca Luminița Odobescu, ambasador la Uniunea Europeană Politic
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1116 Vizualizări

Dedeanca Luminița Odobescu, ambasador la Uniunea Europeană

odobescuÎncepând de marţi, 15 septembrie, România are un nou reprezentant permanent la Uniunea Europeană, în persoana ambasadorului Luminiţa Odobescu. Originară din comuna mureşeană Deda, Luminiţa Odobescu a fost propusă în funcţia de ambasador al României la Uniunea Europeană printr-un decret semnat la data de 30 aprilie 2015 de preşedintele României, Klaus Iohannis.

Pentru a fi validată în funcţie, Luminiţa Odobescu a fost audiată, în data de 12 mai 2015, de comisiile reunite de politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, primind 21 de voturi „pentru” şi o abţinere. Potrivit portalului www.caleaeuropeana.ro, în cadrul audierilor diplomatul a afirmat că intenţionează să se ocupe de „promovarea unor dosare de interes prioritar”, precum „finalizarea procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen, un proces legitim, unde am îndeplinit toate criteriile de aderare”. De asemenea, printre obiectivele Luminiţei Odobescu se numără şi pregătirea deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului UE, considerat „un proces care implică un efort substanţial”.

De la Miercurea Ciuc în capitală

Luminița Odobescu este originară din comuna mureșeană Deda, a absolvit Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi înainte de numirea în funcţia de ambasador a deţinut funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Doctor în relații economice internaționale, dedeanca a deținut, între anii 2002 și 2007, diverse poziții în cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană – Bruxelles, gestionând o serie de capitole în cadrul negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană și răspunzând de gestionarea relațiilor comerciale dintre România și Uniunea Europeană.

Actualul ambasador al României la Uniunea Europeană a absolvit Liceul Industrial nr. 3 din Miercurea Ciuc, în anul 1987, la clasa de matematică – fizică, perioadă cu multe amintiri foarte frumoase. “Cred că fiecare dintre noi are amintiri foarte plăcute despre anii de liceu. Ale mele sunt legate de emoţiile testelor la matematică, prieteniile şi mai ales vacanţele şi excursiile cu colegii. Îmi aduc aminte de profesorul de matematică, care deşi era foarte sever, ne-a ajutat pe toţi să intrăm la facultate fără dificultate şi cu note mari, de doamna dirigintă, de serile de duminică la patinoar alături de colegi sau de vacanţele la Băile Tuşnad, când făceam tot matematică. Sunt amintiri de care îţi aduci aminte cu drag şi care te fac întotdeauna să zâmbeşti”, a afirmat diplomatul, într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

A urmat admiterea la Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. “Recunosc că o mătuşă de-a mea a fost cea care a spus “comerţul exterior este pentru tine” şi mi-a plăcut ideea. Perioada facultăţii a fost una frumoasă şi interesantă, pentru că am fost generaţia de “tranziţie”, pe care a “prins-o” Revoluţia din ‘89 exact în mijlocul anului trei de facultate, când a urmat o schimbare destul de radicală a ceea ce învăţasem în primii doi ani. Legat de perioada facultăţii, aş vrea să subliniez că anul acesta am sărbătorit 20 de ani de la terminarea facultăţii şi a fost o imensă bucurie să revăd o parte dintre colegi, unii care au venit chiar de peste ocean pentru această ocazie”, a rememorat Luminiţa Odobescu.

Atrasă de valorile europene

După facultate au urmat doi ani în cercetare legată de relaţiile internaţionale, apoi Departamentul de Comerţ Exterior, plecarea la post la Reprezentanţa României la Uniunea Europeană şi revenirea, după cinci ani de Bruxelles, la Ministerul Afacerilor Externe, ca o continuare firească a ceea ce s-a realizat în capitala Belgiei. Referindu-se la decizia de a urma calea diplomației, Luminița Odobescu spune că încă din perioada studenției s-a simțit atrasă de valorile europene din vremea respectivă. “Din perioada facultăţii m-a atras proiectul european, ceea ce numeam la acea perioadă Comunităţile Europene. De aceea cred că am şi preferat să aleg să intru în serviciul Uniunea Europeană din Departamentul de Comerţ exterior, deşi la acel moment reuşisem şi la examenul de intrare la Banca Naţională. Ulterior, totul a curs firesc – lucru în echipa celor care au negociat Acordul European de Asociere al României la UE, un stagiu la Comisia Europeană, apoi un post de cinci ani la Reprezentanţa României la UE de la Bruxelles, exact în perioada în care am început negocierile de aderare la UE”, a explicat demnitarul.

Negociator pentru aderarea la UE

Rugată să precizeze care este cea mai mare satisfacție profesională de când activează în cadrul MAE, dedeanca a subliniat că aceasta este legată de aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. “Evident, cea mai mare satisfacţie profesională a fost legată de intrarea României în Uniunea Europeană şi de momentul în care am devenit stat membru. Când ai fost implicat într-un proces de o asemenea amploare, extrem de important pentru ţara ta, şi reuşeşti să îl vezi finalizat, ai o imensă satisfacţie profesională. Am considerat însă momentul respectiv şi ca pe o imensă provocare pentru noi, fiind unul care, în realitate, a deschis o nouă etapă. Noi, cei care lucram în domeniu, spunem că valorificarea statutului de stat membru, cu tot ceea ce reprezintă participarea la procesul decizional comunitar, este un proces mult mai amplu şi mai intens decât negocierile de aderare”, a afirmat Luminița Odobescu. “Am fost responsabil, în cadrul Reprezentanţei, de o serie de capitole de negociere de aderare, precum energia, uniunea economică şi monetară, taxare, comerţ, etc. Munca noastră a fost una de coordonare, o muncă de echipă. Ca diplomat la început de drum consider că a fost o şansă să lucrez într-o asemenea echipă de profesionişti, sub conducerea domnului ambasador Comănescu. A fost o perioadă în care am învăţat foarte mult. Erau lucruri noi pentru noi toţi – acquis, proceduri, reguli, termene, etc. Aveam un dialog extrem de dinamic cu Comisia Europeană şi cu statele membre, lucram sub presiunea capitolelor de negociere care trebuiau închise. Cum am spus, a fost o muncă imensă de coordonare, între misiune şi capitală, între misiune şi Comisie sau reprezentanţii celorlalte state membre”, a completat diplomatul.

Decorată cu Ordinul Meritul Diplomatic

De altfel, pentru contribuția avută la aderarea României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu a fost decorată cu Ordinul Meritul Diplomatic în grad de ofițer. „Această decoraţie mi-a fost conferită pentru activitatea pe care am desfăşurat-o în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE, unde am făcut parte din echipa de negociere a aderării României la Uniunea Europeană. Pentru mine, ca şi pentru restul colegilor diplomaţi, care au fost implicaţi în acest proces, a fost o reală onoare de a primi această decoraţie”, a mărturisit ambasadorul României la Uniunea Europeană.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE