Distincţia „Amicii Urbis” pentru Ioan Eugen Man Cultură
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 218 Vizualizări

Distincţia „Amicii Urbis” pentru Ioan Eugen Man

111Conducerea Primăriei municipiului Târgu-Mureş i-a decernat vineri, 18 septembrie, distincţia „Amicii Urbis” lui Ioan Eugen Man, cel mai documentat om din oraş din punct de vedere al istoriei urbane a municipiului, autorul unei laborioase cercetări despre Târgu-Mureş. Ceremonia a avut loc în preambulul spectacolului „Muzica din filme – Hollywood Magic Story”, desfăşurat în prezenţa a peste 1.500 de târgumureşeni, cu ocazia redeschiderii Cetăţii Medievale.

Distincţia a fost oferită de viceprimarul Claudiu Maior, care l-a felicitat pe cel care cunoaşte istoria fiecărei clădiri din municipiul Târgu-Mureş. „Atunci când era la Primărie, toată lumea îl ştia ca nenea Man. Sunt 53 de ani pe care i-a muncit la Primăria municipiului Târgu-Mureş şi atunci când vroiai să afli un lucru despre oraş, puteai să îl întrebi orice”, a spus Claudiu Maior. „Omul acesta poartă cu el memoria vie a oraşului, ştie fiecare casă, fiecare stradă”, a spus şi Ioan Chiorean, amfitrionul manifestării.

Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră această distincţie?

Ioan Eugen Man: Consider acordarea acestei distincţii ca o recunoaştere şi o apreciere a activităţii mele publicistice – nu vorbesc de activitatea profesională. Încă din 1974 am început să public primele materiale şi studii şi până în prezent am publicat 59-60 de studii, zece cărţi din care şapte dedicate oraşului Târgu-Mureş şi peste 50 de studii istorice, materiale despre monumente care necesitau reparaţii. La construcţiile – monument se solicită printre altele şi un studiu istoric al clădirii. Eu şi acum întocmesc asemenea studii.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre proiectele dumneavoastră de viitor?

I.E.M.: Lucrez în paralel la una – două – trei materiale. Studiile sunt diverse, mai scurte, şi sunt prezentate la diferite simpozioane şi sesiuni de comunicări. În prezent, lucrez la un material legat de Târgu-Mureş, inedit, deoarece nu s-a mai publicat aşa ceva, e vorba despre o carte – album cu reprezentări topografice în planuri cadastrale ale oraşului şi gravuri. Târgu-Mureşul reprezentat în hărţi şi gravuri. De asemenea, mai am o lucrare în pregătire, o carte pentru Deda, legat de evoluţia urbanistică a localităţii Deda, pentru că am participat la sesiuni de comunicări acolo, cu studii privind evoluţia Dedei. Am vorbit cu doamna primar Lucreţia Cadar şi am început să lucrez la cartea respectivă, care va fi unică pentru mediul rural din judeţul Mureş.

Rep.: Cum vi se pare Cetatea Medievală?

I.E.M.: Pot să spun că dintotdeauna Cetatea Medievală a fost slăbiciunea mea. Am scris despre Cetate, am căutat în multe acte, documente de Fisc, scrieri şi aşa mai departe şi în tot cazul ceea ce s-a făcut până acum e de bun augut şi mă bucur că a fost dat în întregime circuitului civil. Îi spuneam domnului viceprimar că prin anii 70 şi ceva am venit cu propuneri pentru amenajarea Cetăţii, iar la un moment dat nu puteai să intri aici pentru că era garnizoană militară, după care aici a fost Comisariatul şi bastioanele erau ocupate de Armată. Încetul cu încetul s-a eliberat şi acum am ajuns ca într-adevăr Cetatea să fie a cetăţenilor oraşului.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE