Liberalii propun Cod de Integritate pentru Funcţiile Publice Politic
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 66 Vizualizări

Liberalii propun Cod de Integritate pentru Funcţiile Publice

111Aleşii locali liberali au adoptat sâmbătă, 19 septembrie, cu ocazia şedinţei de la Poiana Braşov a Ligii Aleşilor Locali, o rezoluţie prin care se susţine necesitatea adoptării unui Cod de Integritate pentru Funcţiile Publice, pentru încurajarea integrităţii şi prevenirea corupţiei la nivelul tuturor funcţiilor publice, elective sau numite, locale sau naţionale.
“O datorie a întregii clase politice”

Potrivit aleşilor locali liberali, dat fiind numărul mare de acte normative cu privire la regimul incompatibilităţilor şi conflictelor de interese, este obligaţia Parlamentului, în calitate de unică autoritate legiuitoare, să adopte o legislaţie coerentă şi unitară, prin codificarea, într-un singur act normativ a tuturor prevederilor în domeniu, se arată în documentul adoptat. “PNL consideră că este o datorie a întregii clase politice faţă de cetăţenii care acordă încredere candidaţilor propuşi să adopte un Cod de Integritate pentru Funcţiile Publice, care va asigura aplicarea unitară a legislaţiei privind incompatibilităţile şi conflictele de interese, asigurând tratamentul egal în faţa legii. PNL va realiza toate demersurile în vederea concretizării Codului de Integritate pentru Funcţiile Politice şi solicită tuturor partidelor parlamentare să îşi exprime public poziţia faţă de necesitatea adoptării în regim de urgenţă a Codului”, se arată în textul rezoluţiei.

570 de acte normative despre incompatibilitate

Prezent la prezidiul lucrărilor Ligii Aleşilor Locali, Ciprian Dobre, co-preşedinte al PNL Mureş şi preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, că în opinia sa se impune adoptarea unui Cod de Integritate pentru Funcţiile Publice, care să reglementeaze situaţiile de incompatibilitate a aleşilor locali. “Noi am constatat în primul rând că avem 570 de acte normative care reglementează sau fac trimitere la stări de incompatibilitate şi conflicte de interese. Având în vedere că nimeni într-o administraţie nu se va putea vreodată raporta la 570 de acte normative, am spus că este normal ca PNL să îşi asume această responsabilitate, de a codifica aceste situaţii, respectiv stările de incompatibilitate şi conflictele de interese şi când cineva va spune “vreau să candidez pentru funcţia de consilier local” el trebuie să aibă un titlu sau un capitol în lege, unde să fie enumerate care sunt incompatibilităţile pentru consilieri locali. Suntem în situaţiile în care incompatibilitate înseamnă şi că un consilier este de exemplu membru într-un consiliu de administraţie al unei şcoli cu 20 sau 30 de copii. Toate lucrurile acestea trebuie foarte clar lămurite, de aceea trebuie făcută sublinierea că nu se doreşte o eliminare sau o modificare de regim juridic a incompatibilităţilor, ci doar se doreşte o codificare a acestora, astfel încât orice om din administraţia publică centrală sau locală să ştie foarte clar care îi sunt incompatibilităţile. De asemenea, un cetăţean trebuie să ştie care sunt incompatibilităţile unei funcţii publice din această ţară”, a afirmat Ciprian Dobre.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE