Share

Home / Politic / Partidul Oamenilor Liberi Târgu-Mureş, alternativă la „monopolul politic”

Partidul Oamenilor Liberi Târgu-Mureş, alternativă la „monopolul politic”

111Tribunalul Bucureşti a validat joi, 17 septembrie, înfiinţarea Partidului Oamenilor Liberi (POL) Târgu-Mureş, prima formaţiune politică locală din istoria „Oraşului trandafirilor”. Cei cinci membri fondatori sunt Dan Maşca, Radu Bălaş, Silviu Eugen Tothpal, Cătălin Hegheş şi Lavinia Abu Amra, voci cunoscute ale comunităţii locale, care speră ca gestul lor să fie un prim pas înspre o implicare mai activă a societăţii civile în administrarea mai eficientă a municipiului Târgu-Mureş şi a judeţului Mureş.

Legea Partidelor politice, schimbată cu succes

Liderul POL Târgu-Mureş, omul de afaceri Dan Maşca, a dezvăluit, pentru cotidianul Zi de Zi, că partidul pe care îl reprezintă nu intenţionează să participe la alegerile parlamentare, ci îşi doreşte să devină o alternativă la „monopolul politic” local. De asemenea, Dan Maşca s-a declarat mulţumit că demersurile realizate în ultimii ani pentru modificarea Legii partidelor au, în sfârşit, o finalitate. „Legea veche spunea clar că erau minim trei membri fondatori, doar că ei au adăugat începând din 1996 acele liste aberante de semnături care din 96 până în 2002 erau 10.000 din 21 de judeţe, iar din 2003 încoace au fost de 25.000 de semnături din 18 judeţe. A rămas varianta cu trei membri fondatori minim, doar că au pus această bariera aberantă, care de fapt a diminuat orice formă de democraţie locală. Aceste condiţii sunt aberante, dacă ne gândim să fie aplicate la un ziar de exemplu, pe care să îl poţi face doar dacă cei trei membri fondatori merg la Registrul Comerţului cu 25.000 de semnături din 18 judeţe, deşi ziarul se ocupă de Târgu-Mureş sau de Mureş. Dacă aplici asta în orice domeniu pe piaţă, ai un monopol politic cu aceste situaţii de sărăcie, corupţie, care sunt efecte ale acestui monopol politic”, a afirmat preşedintele POL Târgu-Mureş. „Această barieră imensă nu face posibilă inovarea la nivel de administraţie locală, la nivel de bunăstare a comunităţii şi de vreo trei ani am demarat împreună cu câţiva oameni acest proiect de schimbare a Legii partidelor, care doar la finalul lunii februarie 2015, prin decizia Curţii Constituţionale că sunt anticonstituţionale aceste semnături, partidele cu tendinţe monopoliste au fost obligate pur şi simplu să schimbe Legea partidelor pentru că n-au făcut de fapt niciun fel de reformă electorală. Această reformă electorală cu care se bate apa în piuă în România de fapt nu s-a întâmplat, nu există. Motivaţia a fost simplă, ştim foarte clar că după 25 de ani de democraţie originală şi de monopol politic, acest monopol politic pentru cei care activează în zona noastră de piaţă locală şi nu are şansa IT-iştilor care practic au libertate mare, nedepinzând de banii autorităţilor locale şi al politicienilor, de aici a plecat ideea, să facem Partidul Oamenilor Liberi, pentru că pentru prima dată aceşti oameni liberi, fără să mintă, fără să piardă bani şi timp cu birocraţia, cu semnăturile alea, pot de la firul ierbii oricărei comunităţi să demareze un partid pentru a administra mai bine comuna”, a completat Dan Maşca.

Se caută oameni valoroşi, cu proiecte valoroase

Totodată, omul de afaceri care deţine funcţia de preşedinte al POL Târgu-Mureş a anunţat că obiectivul pentru alegerile locale din 2016 este realizarea unei liste de cel puţin 30 de oameni valoroşi capabili să propună diverse proiecte concrete comunităţii locale. „Din punctul nostru de vedere este istorie, pentru că nu există un partid local înfiinţat fără şef la Bucureşti şi la Budapesta în cei 25 de ani, care să spună prima dată noi vrem cu aceste proiecte ale noastre, atât cât suntem în stare ca oameni să concepem, acestă listă pe care noi sperăm să o strângem de minim 30 de oameni, mă refer la lista de consilieri locali la Târgu-Mureş şi poate punem listă şi la Consiliul Judeţean. Această listă şi proiectele respective s-ar putea să genereze o dezbatere în comunitate şi competiţia în orice domeniu, dacă e una loială şi plină de fair play, cu mai mulţi jucători în piaţă, cât mai mulţi posibil, poate să ducă cu siguranţă la influenţarea celorlalte liste care se vor face. Pentru că suntem conştienţi că dacă apar în piaţă încă trei partide care reuşesc să convingă alţi oameni valoroşi din comunitate să-şi asume rolul de a se implica şi a schimba comunitatea prin proiectele lor şi prin experienţa pe care au acumulat-o ani de zile în meseriile lor şi în implicarea lor civică zi de zi, cu siguranţă per ansamblu aceste Consilii Locale şi Consiliul Judeţean vor putea fi formate din astfel de oameni”, a afirmat Dan Maşca.

„Nu partidul sfinţeşte locul, ci omul sfinţeşte locul”

Liderul POL Târgu-Mureş a mai precizat că sigla partidului a fost creată de jurnalistul şi scriitorul Radu Bălaş şi a reamintit câteva din temele considerate prioritare în viitoarea ofertă electorală: transparenţa de a lua decizii în comunitate, susţinerea proiectelor educaţionale viabile, finanţarea cu şanse egale a cluburilor sportive şi a diferitelor ONG-uri culturale,precum şi a evenimentelor care au loc în comunitate. „Tot ce ţine de viaţa noastră de zi cu zi, într-o formă sau alta, dacă vom avea oameni care să poată să susţină şi să lucreze la aceste proiecte care vor face parte din aşa zisul program electoral, noi o să le facem şi o să le propunem în piaţă pentru că nu partidul sfinţeşte locul, ci omul sfinţeşte locul şi atunci e super-important să aducem în faţă oameni care au proiecte, care au făcut proiecte, care au specializarea necesară să şi le poată susţine”, a subliniat Dan Maşca.

Share

4 comentarii

  1. Succes dar feriti-va ca de dracu ,de penali si corupti.

  2. Frumos …Bravo ! .o intiativa care sper sa se transforme in ceva creator si durabil , cu suflu tanar ardelenesc de liberatate si darnicie !!!
    Sa cresteti frumos !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Rezultatele votului din principalele comune mureșene

Potrivit numărătorii paralele realizată de Partidul Social Democrat Mureș, duminică, 24 noiembrie, în turul 2 …

Share
Share