Home / Social / Criza refugiaţilor, paralelă cu Conferinţa despre autonomie

Criza refugiaţilor, paralelă cu Conferinţa despre autonomie

Distribuie

pirvulescuCât de oportună poate fi o discuţie despre autonomie când toată Europa este preocupată de problema refugiaţilor ? Poate fi potrivit momentul în condiţiile în care renasc tendinţele xenofobe iar Europa pare să nu aibă răspunsuri la provocările etnice? Se vorbeşte de 25 de ani despre autonomie şi se pare că se va mai vorbi. Comunicarea, organizarea de seminarii este în continuare importantă. Asta pentru că deşi există o legislaţie corectă în domeniul minorităţilor, aceasta nu este respectată întotdeauna. Aşa a explicat deputatul Borbély László, preşedintele Fundaţiei Bernády, necesitatea organizării la Târgu-Mureş, în perioada 17-18 septembrie, a Conferinţei „Autonomie: teorie şi practică.”

 Probleme reglementate, soluţii impuse

În prezent se pare că Europa a fost mai concentrată pe rezolvarea problemelor economice decât pe cele ce ţin de cultura şi diversitatea popoarelor, a susţinut fostul lider al UDMR, Markó Béla. “Problema e că dacă în acest moment nu ne dăm seama că în Europa problema naţională, etnică, culturală este cheia soluţiei şi cheia viitorului din toate punctele de vedere, relaţiile culturale, etnice, lingvistice, atunci Europa, mai precis, Uniunea Europeană, nu va supravieţui. Aceste probleme trebuie reglementate şi anumite soluţii trebuie impuse”, a arătat Markó.

Întors tocmai de la o întâlnire la Bruxelles unde s-a discutat criza refugiaţilor, a făcut o analogie cu aceasta şi preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu. Acesta a arătat că există o similitudine între problema refugiaţilor şi cea a autonomiei. „Nu cumva toate aceste crize sunt expresia unei unice crize a unui sistem care nu mai poate funcţiona, care nu mai poate răspunde nevoilor cetăţenilor?”, s-a întrebat Pîrvulescu. „Ceea ce se întâmplă în prezent este o dovadă că statul – naţiune este incapabil să rezolve problema. Nu poate gândi în nici un fel soluţii la probleme care îl depăşesc”, a arătat liderul Pro Democraţia.

 Peştele mai important decât oamenii?

Principala criză în Europa nu este nici economică nici socială, este o criză ideologică, a explicat Pîrvulescu. „Din păcate, creştin- democraţia, care a stat la baza înfiinţării UE, nu mai există. Fiind ceva mai implicat în problema refugiaţilor şi a azilului în Europa vă pot spune că problema în momentul de faţă nu este europeană ci a statelor membre, inclusiv o problemă a României care se dovedeşte incapabilă să se ridice la un nivel de înţelegere european şi democratic. Înţeleg că pentru România, spre exemplu, pot exista cote obligatorii de ton dar nu pot exista cote obligatorii de refugiaţi. Deci peştele e mai important decât oamenii. Drepturile omului în România sunt opţionale, voluntare”, a arătat Pîrvulescu. Acesta ar fi contextul în care ar trebui pusă problema autonomiei, a fost părerea vorbitorilor. “În ceea ce priveşte problema autonomiei, dacă cererile UDMR-ului vor fi în continuare tratate cu dispreţ, va exista şansa unei radicalizări maghiare. Cred că acest lucru nu este în interesul niciunui guvern de la Bucureşti. (…)Iar una dintre problemele pe care un guvern ar trebui să le rezolve ar fi pregătirea opiniei publice româneşti”, a atras atenţia acesta.

s. enache O democraţie care se extinde global

Momentul actual este însă oportun pentru discuţia despre autonomie, a fost de părere Smaranda Enache, preşedinta Ligii Pro Europa. “Sigur că există o criză a democraţiei, dar este după părerea mea criza unui moment de dezvoltare a democraţiei în care evident că democraţia trebuie aprofundată”, a afirmat aceasta. “Din acest punct de vedere evoluţia statelor naţionale, revendicările minorităţilor, înseamnă că toate aceste entităţi, comunităţi, provincii, dominate într-un fel sau altul, aspiră la o democraţie reală şi în beneficiul lor”, a explicat Enache. Ceea ce se întâmplă în prezent, a spus preşedinta Ligii Pro Europa referindu-se atât la criza refugiaţilor cât şi la tendinţele de autonomie sau separare prezente în mai multe ţări, dînd exemplu Scoţia, este un avans al democraţiei, cu toate zbaterile ei. “Eu văd o democraţie care se extinde global. Eu cred că în România, pentru a stabiliza un stat care se află oricum la o margine, pândit de extrem de multe pericole, trebuie să existe un consens democratic sustenabil pe termen lung”, s-a exprimat preşedinta Pro Europa. Toate discuţiile purtate pe parcursul celor două zile vor fi concretizate în două volume ştiinţifice.

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.