Niculae Havrileţ: “Gazele naturale sunt mai ieftine!” Business
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 68 Vizualizări

Niculae Havrileţ: “Gazele naturale sunt mai ieftine!”

De ce nu este încurajat consumul de energie electrică în gospodării?
Havrilet_site zizi

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a făcut în lumină în mult discutata problemă a trecerii de la consumul casnic de gaze naturale la energie electrică. Chestionat în această problemă în cadrul unei conferinţe pe tema energiei care a avut loc săptămâna trecută la Bucureşti, reprezentantul reglementatorului a dat un răspuns extrem de simplu: „gazele naturale sunt mai ieftine momentan”.

În România se discută deja de ceva vreme despre surplusul de energie electrică, se ridică întrebări despre utilizarea altor surse de producere a energiei termice decât gazele naturale şi sunt disecate alte aspecte ce ţin de o creştere a eficienţei energetice pentru consumatorii casnici şi nu numai, respectiv de cheltuieli mai reduse cu energia.
Dincolo de analizele şi cifrele optimiste aruncate în piaţă de către specialişti în domeniul energiei, statisticile oficiale arată altceva. Astfel, interogat în cadrul unei conferinţe pe tema energiei de ce nu este încurajat consumul casnic de energie electrică pentru producerea de agent termic şi apă caldă, respectiv o trecere de la consumul de gaze naturale la energie electrică, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a răspuns franc că: “Deocamdată până la finalizarea proceselor de liberalizare, energia electrică este de 3 ori mai scumpă decât gazele”. Ceea ce explică de ce nu există cel puţin în prezent o politică naţională în vederea încurajării consumului de energie electrică. Mai mult, începând din 1 iulie a anului viitor se estimează chiar o ieftinire a gazelor naturale cu 10 %, mai precis a preţului gazului din cadrul facturii, după cum a subliniat preşedintele ANRE.
Havrileţ a mai susţinut că România, în ceea ce priveşte producerea de energie electrică, are o putere instalată de 22.000 de MW care însă este doar pe hârtie, capacitatea reală nefiind cunoscută. Este unul dintre motivele pentru care, a susţinut preşedintele ANRE, menţinerea taxei pe stâlp este binevenită. De altfel, potrivit datelor oferite de Cătălin Chimirel, membru în Directoratul CNTEE Transelectrica SA, producţia de energie în România nu depăşeşte în medie 7500 MW zilnic. La această cantitate se mai adaugă vânzările la export care reprezintă alţi 950 de MW zilnici, şi care ajung pe pieţele cuplate cu România, şi anume Ungaria, Cehia, Slovacia.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE