Noul viceprimar se lasă aşteptat la Reghin Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 365 Vizualizări

Noul viceprimar se lasă aşteptat la Reghin

DSC_0732Consilierii locali reghineni întruniţi luni, 21 septembrie în şedinţă extraordinară au avut de ales noul viceprimar al municipiului, post rămas vacant ca urmare a demisiei fostului viceprimar Daniel Gliga. Singura propunere pentru această funcţia a fost făcută de consilierul UNPR Viorel Ţongea, respectiv cea a colegului de partid, consilierul Maria Cocean.

Nagy Andras, nemulţumit de lipsa consultărilor

Printre cei care au adus obiecţii proiectului s-a numărat consilierul UDMR Nagy Andras, nemulţumit că UDMR a fost lăsat pe dinafară în ecuaţia alegerii noului viceprimar. „UDMR este cea mai mare formaţiune politică din actualul Consiliu Local. Noi ne-am fi aşteptat ca să fim chemaţi la anumite discuţii, fiind vorba de o funcţie destul de importantă, cea de viceprimar. Aşa cum am făcut noi în 2008, chiar şi în 2012, lucru care a început să formeze o tradiţie, din 1992 încoace când, din conducerea oraşului, primar sau viceprimar a făcut parte şi un maghiar. În loc să fim invitaţi la discuţii, am asitat la anumite zvonuri, cum că UDMR s-a autopropus, cum că UDMR nu vrea să se înhame la lucru, şi alte astfel de idei. Problema este modul în care este gestionată alegerea viceprimarului. Un primar trebuie să ştie ce vrea, cu cine vrea să lucreze, iar noi ne-am fi aşteptat să avem o anumită discuţie, în care să se ajungă la un consens. Aşa ne-am ales cu o grabă şi chiar nu ştiu cum se va alege noul viceprimar, care reprezintă o funcţie importantă pentru oraş. Noi UDMR nu ne-am gândit pentru o anumită candidatură, fiecare votează după cum doreşte”, a precizat Nagy Andras.

Discuţiile rămân deschise”

DSC_0720În replică, primarul Maria Precup a precizat că se impunea unele discuţii în ce priveşte viitorul viceprimar. „Consilierul Nagy Andras are dreptate. Nu am iniţiat eu acest proiect, aveam intenţia să chem partidele la negociei, dar din păcare săptămâna trecută am fost foarte ocupată, atunci când a fost depus acest proiect de hotărâre. Cand am dorit să consult partidele era deja prea târziu, consilerul Nagy Andras era plecat la Cluj, dar discuţiile rămân deschise”, a precizat primarul Maria Precup.

Dreptul nostru de a ne alege un viceprimar”

Reproşurile ridicate de Nagy Andras nu au fost pe placul Mariei Cocean, unul din iniţiatorii proiectului , alături de consilierul Viorel Ţongea. „Nu trebuie să uităm că viceprimarul unei localităţi, aşa cum prevede legea şi regulamentul de funcţionare a Consiliului Local este o persoană propusă din rândul consilierilor. Viceprimarul este o punte de legătură între Consiliul Local şi executiv. El vine în sprijinul primarului, al colegilor consilieri, precum şi în sprijinul cetăţeanului. Nu cred că astăzi se poate reproşa atât de tare că s-a făcut un proiect pentru susţinerea şi alegerea unui viceprimar. Nu a fost un fapt necunoscut de nimeni, acest lucru s-a dorit încă din şedinţa trecută, din 26 august, când a fost solicitat în mod expres ca până la şedinţa de astăzi să existe un proiect de iniţiativă pentru alegerea noului viceprimar. Chiar nu înţelegem reproşurile care au fost aduse faţă de lipsa unor consultări, această alegere ţine exact de consilieri, fiind dreptul nostru de a ne alege un viceprimar.”, a precizat Maria Cocean.

„Să ştim cu cine doreşte să lucreze”

DSC_0736Discuţiile au continuat, la fileu fiind primarul Maria Precup şi consilierii UDMR Nagy Andras şi Aszalos Gavril. „Eu aşteptam de la doamna primar să facă efectiv o nominalizare, pentru că este foarte important să ştim cu cine doreşte să lucreze”, a menţionat consilierul Aszalos, completat de colegul de partid care a s-a adresat primarului cu replica : „eu în momentul de faţă cred că nu doriţi să lucraţi cu nimeni”.

Trebuie să avem în vedere un om foarte serios”

Maria Precup nu a rămas datoare cu un răspuns , precizând că o eventuală niminalizare va fi făcută doar după consultările cu celelalte partide politice. „În lipsa unui viceprimar mi-este foarte greu să ies din localitate şi toate chestiunile să cadă pe secretarul primărie. De aceea trebuie să avem în vedere un om foarte serios în ce primeşte postul de viceprimar. Voi face această nominalizare doar după ce vom avea discuţii cu formaţiunile politice”, a menţionat Maria Precup.

Trecem la vot şi om vedea ce va fi”

Unii consilieri au cerut amînarea proiectului, dar în cele din urmă s-a trecut a votul pentru alegerea noului viceprimar. „Consider că timpul oportun pentru alegerea viceprimarului este acesta, şi trebuie trecut pe lista de vot propunerile pentru funcţia de viceprimar. Că sunt reproşuri, că au fost alte chestii, asta e. Trecem la vot şi om vedea ce va fi”, a menţionat Viorel Ţongea, preşedintele de şedinţă.

Propunerea Maria Cocian, respinsă de consilieri

DSC_0737După o scurtă pauză s-a trecut la votul pentru alegerea viceprimarului, rezultatul fiind următorul  : 19 consilieri prezenţi, 19 buletine de vot, din care 12 buletine valabil exprimate şi 7 buletine de vot nule. Astfel consilierul Maria Cocean, propus pentru funcţia de viceprimar a obţinut doar 3 voturi pentru, respectiv 9 voturi împotrivă. Ca atare postul de viceprimar se lasă aşteptat la Reghin, el urmând a fi desemnat în una din şedinţele viitoare ale Consiliului Local Reghin.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE