În curând: reabilitare termică cu bani UE şi la blocurile cu două etaje Social
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 295 Vizualizări

În curând: reabilitare termică cu bani UE şi la blocurile cu două etaje

111Veste bună pentru proprietarii de locuinţe din blocurile cu două etaje care doresc să îşi reabiliteze termic imobilul cu bani europeni, prin intermediul Asociaţiilor de Proprietari. Preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Mureş, Dumitru Rus, a anunţat, în interviul următor, că autorităţile centrale au în pregătire o lege prin care să fie declarate eligibile la programul de reabilitări termice cu cofinanţare din fonduri europene şi blocurile de locuinţe care au regimul de înălţime parter plus două etaje.

Reporter: Ce noutăţi aveţi despre programul de reabilitare termică cu cofinanţare din fonduri europene de la nivelul municipiului Târgu-Mureş?

Dumitru Rus, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Mureş: La solicitarea Asociaţiilor de Proprietari, Primăria municipiului Târgu-Mureş a promovat mai multe proiecte, cereri de finanţare. Astfel, sunt în lucru, contractate, în fază avansată sau la startul lucrărilor, 46 de blocuri. Ceea ce este mult. Pentru că m-aţi întrebat de aspecte de noutate, aş dori să vă spun că în anii trecuţi unele Asociaţii de Proprietari au fost foarte nemulţumite pentru că prin ghidul care reglementează cererile de finanţare din fonduri europene era prevăzut pentru blocurile cu locuinţe regimul minim de înălţime parter plus trei etaje. Or, în Târgu-Mureş există în multe zone blocuri construite în anii 50-60, care sunt parter plus două etaje. Şi asociaţiile de acolo au solicitat în anii trecuţi, au fost făcute proiecte şi au fost respinse. La cererea Primăriei şi la solicitarea Asociaţiilor de Proprietari, sunt în măsură să vă anunţ că acum este în dezbatere publică ghidul solicitantului şi avem informaţii că se va introduce regimul minim de înălţime parter plus două etaje, ceea ce înseamnă că toţi proprietarii care sunt eligibili vor putea să se adreseze Primăriei şi să solicite înscrierea blocurilor în programul care asigură finanţare europeană în proporţie de 60%.

Rep.: Care sunt şansele ca propunerea respectivă să fie adoptată?

D.R.: E aproape cert că din moment ce s-a propus nu există niciun impediment, deoarece restricţia respectivă venea de la autoritate, aceeaşi care a propus, la solicitarea noastră, introducerea noilor modificări.

Rep.: E în pregătire o nouă lege de organizare şi funcţionare a Asociaţiilor de Proprietari. Ce aduce nou această lege?

D.R.: Chiar în luna trecută am avut o şedinţă de lucru la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice la care au participat şi reprezentanţii Ligii noastre, precum şi cei ai Asociaţiilor de Proprietari din ţară. În prealabil, am avut o întâlnire la Bucureşti, toate ligile teritoriale care sunt afiliate la Liga Naţională şi am stabilit nişte priorităţi care trebuie din punctul nostru de vedere să fie cuprinse în noua lege. În mare parte, solicitările noastre au fost reţinute în proiectul de lege, aşteptăm ca acesta să ajungă în Parlament. Noua lege creşte ponderea aspectelor despre care am discutat, privind administrarea imobilelor pentru că Legea Asociaţiilor de Proprietari are un articol sau două care se referă la administrare, iar în rest se referă la funcţionarea Asociaţiilor de Proprietari. Administrarea imobilelor este în plan secund şi chiar de aceea noua lege chiar din titlu va fi fundamental diferită pentru că va fi Legea administrării condominiilor şi a organizării şi funcţionării Asociaţiilor de Proprietari. Tocmai pentru a se sublinia creşterea ponderii responsabilităţilor privind administrarea imobilelor şi funcţionarea lor în condiţii de siguranţă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Deocamdata aaceste „ligii ale Asociatiilor de Proprietari” nu au reusit sa afle cum sunt facturati mai multi mc de apa decat cei pe care-i produce Aqvaserv !!! Pana una alta au umflat consuml lunat al proprietaarilor cu leafa pe care si-o incaseaaza lunar fara rusine ! Satm nu prost ci foaarte prost cu anvelopareaa blocurilor !!! Exista orase in taraa in care anveloparea blocurilor s-a facut GRATUIT !!! Dar pentru cei ce turtesc fotoliile lor zile intregi uita ca putinul nu insemna nici macar suficient !!! Sa ne anunte cand au terminat anveloparea ..povesti cu vom face se va face … va fi o lege …etc ; Dispareti bolsevicilor !!! La muncaaaaa !!!!

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE