Ceremonia eroilor la Sâncraiu de Mureș și Band Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 475 Vizualizări

Ceremonia eroilor la Sâncraiu de Mureș și Band

sincrai imnul romaniei

În memoria eroilor căzuţi la datorie în luptele purtate pe raza judeţului Mureş, în ziua de 23 septembrie, coroane de flori au fost depuse în comunele Sâncraiu de Mureș și Band, de la ora 10.00, respectiv 11.30.

sancraiu de mures

Anul acesta se aniversează 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, prilej cu care, la iniţiativa Ministerului Apărării Naţionale, anul 2015 a fost declarat prin Hotărâre a Guvernului României anul curent „Anul veteranilor de război”. Garnizoana Târgu Mureş şi Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, în colaborare cu Consiliului Judeţean Mureş şi cu unele primării din judeţului Mureş, cu sprijinul celorlalte instituţii din cadrul sistemului naţional de ordine publică şi siguranţă naţională, printre care se numără şi poliţiştii mureşeni, şi-au propus desfăşurarea unor activităţi care să exprime recunoştinţa faţă de eroii, respectiv veteranii mureşeni, incluși într-un proiect denumit sugestiv Cinstire Eroilor Mureșeni”.

DSC_3890

 

”Vom avea activităţi de îngrijire a cimitirelor eroilor sau veteranilor de război decedaţi precum şi a operelor comemorative ridicate în memoria eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial însoţite de acţiuni comemorative, menite să cinstească memoria eroilor români şi să exprime recunoştinţa pentru supravieţuitorii conflagraţiei mondiale.

DSC_3898

Totodată, vom continua vizitele la domiciliul acelora care împlinesc în lunile septembrie-decembrie vîrsta de 90 de ani sau mai mult” a declarat maiorul Sergiu Colceriu, comandantul Comenduirii garnizoanei Târgu Mureş.

DSC_3979

 

După oficierea unui serviciu religios pentru pomenirea eroilor neamului, participanții au adresat mulţumiri pentru respectul acordat faţă de eroii neamului şi faţă de veteranii de război care mai sunt în viaţă. La Sîncraiu de Mureș, imnul naţional a fost interpretat de două voci tinere ale folclorului mureşean, Anca Făgăraş şi Liviu Dascăl.

 

band

” Este o slujbă emoționantă de comemorare a celor care s-au jertfit pentru noi în urmă cu mulți ani și mă simt onorat că particip și eu, alături de colegii mei” a declarat Darius Drăgan, elev clasa a IV-a, Sîncraiu de Mureș.

DSC_3933

Printre invitații evenimentului s-au numărat și elevii claselor a IV-a și a  VI-a de la Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, coordonați de profesoarele Nina Bob și Raluca Cherteș. Pentru a aduce un pios omagiu și recunoștință veșnică eroilor martiri, eleva de clasa a IV-a Dalia Khabour a recitat, în exclusivitate pentru cotidiannul Zi de zi, poezia ” Pui de lei”.

corul elevilor band

”Părinţii, şcoala şi biserica au datoria sacră de a transmite copiilor şi tinerilor, exemplele de dăruire totală de care au dat dovadă eroii mureşeni, pentru patria şi neamul românesc. Noi, locuitorii de azi ai acestor meleaguri, suntem beneficiarii acestui nepreţuit dar, libertatea, lăsată nouă, de înaintaşii noştrii, eroii români. Este de asemenea nevoie să îi avem în atenţie pe veteranii de război, am rugămintea de a-i sprijini cu ceea ce putem şi să le arătăm respectul cuvenit. Ei sunt mărturia vie a acelor vremuri crâncene, care ne dorim din suflet să nu se mai repete” a declarat Adrian Şimon, reprezentantul Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor – filiala Mureş.

patriotismul nu are varsta

 

Primarul comunei Band, Mircea Rusu, a ținut să puncteze necesitatea moștenirii naționale românești, constatând o tristă realitate în societatea de azi, și anume că, a vorbi pozitiv despre propria patrie, despre valorile naționale, pare a fi un lucru descalificant. Sentimentul de dragoste faţă de patrie şi popor, statornicit în cursul istoriei, este un concept ce se pierde din ce, în ce. Iar, fără istorie, este greu să ne definim.

În cadrul ceremoniei, imnul naţional, imnul eroilor şi cântecul de război au fost interpretate de elevii din cadrul Liceului Tehnologic din Band, pregătiţi de Vorica Suciu Pop, profesoară şi Crișan Claudia, preoteasă, iar o poezie a fost recitată de eleva Almăşan Andreea.

damaschin

La cele două evenimente au răspuns invitației prefectul judeţului Mureș, dr. Lucian Goga, general maior (rez) Gheorghe Popa, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război filiala Mureş, col. (rez) Ioan Judea, preşedintele asociaţiei naţionale „Cultul Eroilor General Ştefan Guşă” filiala Mureş, directorul cancelariei prefectului Judeţul Mureş, Iuliu Palcu, primarul comunei Sâncraiu de Mureș, Remus Sângeorzan, comisar-şef de poliţie Zosim-Ioan Damaschin, comandantul poliţiei municipale Târgu Mureş, agent principal de poliţie Doru Fătol, Andrei Rus, respectiv agent şef adjunct de poliţie  Alexandra Stupinean, Constantin Moldovan şi Vasile Căzan din cadrul ISJ Mureş şi preotul militar al Garnizoanei Târgu Mureş părintele Ioan-Dorin Şandor. Toți cei prezenți au ținut un moment de reculegere în memoria ostaşilor români căzuţi pe aceste meleaguri.

DSC_3914

Activităţile din proiectul Cinstire Eroilor Mureșenise desfăşoară în două etape, prima a  început la data de 24 martie şi s-a încheiat cu manifestările ocazionate de sărbătorirea Zilei veteranilor de război – 29 aprilie 2015”, perioadă în care s-au derulat activităţi în aproximativ 32 de localităţi de pe întreg teritoriul judeţului.

A doua etapă a început pe 4 septembrie şi se va încheia cu ceremoniile organizate cu prilejul Zilei Armatei României – 25 octombrie 2015”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE