Informarea, cheia către eradicarea traficului de persoane Social
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 102 Vizualizări

Informarea, cheia către eradicarea traficului de persoane

11Un procent important la nivel naţional, aproximativ 66 de procente dintre victimele traficului de persoane sunt victimele exploatării sexuale. Data de 23 septembrie este marcată la nivel mondial ca Ziua Internaţională Împotriva Exploatării Sexuale şi Traficului Femeilor şi Copiilor. Ziua a fost marcată în rândul elevilor mureşeni la iniţiativa Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională, la care au răspuns cu bucurie specialiştii Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane (ANITP) Mureş organizând miercuri, 23 septembrie, o întâlnire cu elevii Colegiului Agricol “Traian Săvulescu”.

Informaţii primite cu mare interes

Informaţii se pare aşteptate şi primite cu foarte mare interes judecând după prezenţa mult peste aşteptări. “Sunt situaţii cu care se pot tinerii se pot întâlni în viaţa de fiecare zi. Au părut chiar foarte bine informaţi. Important este ca ei să aplice şi în practică cunoştinţele deţinute”, a explicat coordonator centrului regional, Comisar Şef de Poliţie Cristina Gabriela Zaharia. Traficul de fiinţe umane poate fi asociat cu sclavia modernă, fenomen care, prin încălcarea gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, distruge familii şi comunităţi din întreaga lume.

Zaharia a explicat cum decurge racolarea victimelor. “Practic racolarea se face prin intermediul unei propuneri venite de cele mai multe ori de la persoane necunoscute, o abordare directă pentru un loc de muncă fie în ţară fie în străinătate. Când se rosteşte cuvântul cheie salar de 1.000, 2.000 de euro, oferta devine de nerefuzat. Victima nu mai stă pe gânduri, acceptă oferta negândindu-se la măsurile minime de protecţie. Îşi ia bagajul şi pleacă cu persoana respectivă spre veniturile mult-visate. În momentul în care ajunge la destinaţie lucrurile se schimbă şi femeile se trezesc sechestrate într-un apartament şi obligate să se prostitueze”, a explicat Zaharia. Profiturile sunt foarte mari, de aceea şi traficanţii fac tot posibilul ca să racoleze cât mai multe fete.

În judeţul Mureş, exploatare prin muncă

În judeţul Mureş, cea mai răspândită formă a traficului de persoane este cea a exploatării prin muncă. La nivel naţional însă cifrele diferă. Un factor comun pentru victime îl reprezintă vulnerabilitatea lor. Victimele sunt în general vulnerabile la promisiunile false făcute de traficanţi întrucât mediul lor apropiat pare să nu le ofere nicio speranţă. Oportunităţile reduse de angajare, lipsa suportului social, insuficienţa alternativelor educaţionale, sărăcia, mediul familial marcat de violenţă, abuz sexual sau neglijare, sunt factori care generează vulnerabilitate. În 2014, din totalul de 467 de victime adulte, 283 au fost femei, comparativ cu anul anterior când numărul femeilor identificate era aproximativ egal cu cel al barbaţilor. Conform statisticilor oficiale, cea mai vulnerabilă categorie de vârstă continuă să fie cea situată între 18 şi 25 de ani, fiind însă semnificativ şi numărul minorilor cu vârstele cuprinse între 14 şi 17 ani, victime ale traficului de persoane şi minori.

Pentru informaţii generale cu privire la plecarea peste hotare la muncă, în scop turistic sau pentru a anunţa un posibil caz de trafic de persoane, dar şi pentru a putea veni în sprijinul victimelor traficului de persoane sau potenţialelor victime, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane dispune de o linie telefonică gratuită, HELP LINE 0.800.800.678.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE