Salariile de la Apele  Române au intrat ” la apă” Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2028 Vizualizări

Salariile de la Apele Române au intrat ” la apă”

DSC_4110

Sala de conferinţe a Hotelului Grand din Târgu Mureş a găzduit în ziua de vineri, 25 septembrie, de la ora 9.00, o conferinţă de presă cu privire la revendicările şi eventualele acţiuni sindicale declanşate de angajaţii sindicalişti ai Administraţiei Naţionale Apele Române. La discuții au participat Dorel Negrea, președintele Federației Sindicatelor Democratice ”Aquarom”, membrii din comitetul de conducere a sindicatului, respectiv Luminița Cioba, Cristian Bratanovici, Octavian Pătrașcu, Virgil Văidean, Florin Moldovan, Daniel Brejea, alături de invitatul Alexandru Cherteș,  președinte USJL, Mureș.

Peste 9000 de angajați nemulțumiți

La nivel național, celor 9500 de angajați ai Administraţiei Naţionale Apele Române li s-au tăiat salariile cu 25%, motiv pentru care aceștia vor să apeleze la instanță în speranța că-și vor recupera banii, nemulțumiți  că măsura a fost luată de conducere fără acordul și consultarea sindicatelor.

DSC_4111

” Sistemul Național de Gospodărie a Apelor se confruntă în aceste zile cu o situație deosebită generată de decizii ale conducerii A.N. ” Apele Române” prin care se suspendă îm mod unilateral și nelegal drepturile salariale stabilite prin contractul Colectiv de Muncă aplicabil” a declarat Dorel Negrea, președintele Federației Sindicatelor Democratice Aquarom. Decizia de reducere a salariilor a venit în urma unui control al Curții de Conturi din 2012 care a constatat unele nereguli în instituție, după cum afirmă liderul sindical.

DSC_4111

 

A.N. ”Apele Române”, înființată în anul 2005, prin reorganizarea Regiei Autonome Apele Române, este continuarea vechilor instituții ce au administrat de-a lungul a mai bine de 40 de ani întregului ansamblu de lucrări hidrotehnice și de apărare împotriva inundațiilor, ce constituie Sistemul Național de Gospodărire a Apelor. ”De-a lungul anilor, salariații acestor instituții și-au câștigat prin Contractele Colective de Muncă drepturi de natură salarială care să le asigure un trai decent pentru ei și familiile lor, iar acum se regăsesc în situația de a nu mai putea să-și asigure cheltuielile zilnice sau ratele la bancă” a afirmat Ovidiu Pătrașcu.

Procupați de cadrul legislativ ambiguu în care se face salarizarea personalului angajat pe baze contractuale în A.N. ”Apele Române” precum și de degradarea continuă a relațiilor de muncă între partenerii sociali, sindicatele solicită factorilor cu putere de decizie stabilirea statutului personalului A.N. ”Apele Române”, ” inclusive a modului de salarizare, astfel încât să fie eliminate toate prevederile care lasă loc de interpretări” a  adăugat Alexandru Cherteș.

DSC_4114

Totodată, sindicaliștii solicită amendarea legii salarizării unitare și declararea familiei ocupaționale a personalului angajat în Apele Române și stabilirea unei grile de salarizare care să stabilească veniturile salariale. În situația în care se decide modificarea statutului și transformarea în regie, sindicaliștii solicită urgentarea procedurilor, astfel încât, până la 1 decembrie 2015 să se încheie un nou Contract Colectiv de Muncă, un calendar clar de majorare a veniturilor salariale, care să păstreze raportul cu salarizarea preconizată pentru celelalte ocupaționale pentru perioada 2015-2017.  Sindicaliștii cer numirea în regim de urgență a unei conduceri profesioniste la nivelul A.N. Apele Române și încheierea perioadei de interimat pentru a exista un partener avizat și recunoscut în viitoarele negocieri cu federațiile sindicale reprezentative din cadrul administrației și sistarea diminuării unilaterale a veniturilor salariale.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE